Διπλωματία χωρίς μαγκιές
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Διπλωματία χωρίς μαγκιές

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα η χώρα είναι οι κραυγές και το «εθνόμετρο». Να φωνάζουν δηλαδή κάποιοι ζητώντας να δοθούν «απαντήσεις» στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που προκαλεί η Τουρκία και επιπλέον να αρχίσουν – κατά τεκμήριο οι ίδιοι που κραυγάζουν - να διαχωρίζουν τους Έλληνες σε «πατριώτες» και «προδότες». 

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε σε πατριδοκάπηλους, που θα κοιτάξουν πώς να πουλήσουν την δήθεν πατριωτική πραμάτεια τους. Και είναι υποχρέωση όλων των σοβαρών πολιτικών δυνάμεων να σταθούν με ψυχραιμία και ρεαλισμό απέναντι στην απειλή, που λέγεται τουρκική επεκτατικότητα και ερντογανικός μεγαλοϊδεατισμός.

Οι παραπομπές στο παρελθόν έχουν αξία αλλά δεν αντιμετωπίζουν τα σημερινά προβλήματα. Δεν σημαίνει ότι οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων και οι ισορροπίες, θα αλλάξουν τη στρατηγική προσέγγιση της εθνικής κυριαρχίας που έχει η χώρα για τα μείζονα θέματα, αλλά δεν γίνεται και να αγνοηθούν. Διότι εάν αγνοηθούν, πολύ απλά θα δίνουμε ακόμη και σωστές απαντήσεις, αλλά σε λάθος ερωτήσεις.

Όλα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Όλα πρέπει να συνυπολογιστούν. Όχι για να υπάρξουν υποχωρήσεις ή ξεπουλήματα, που λένε κάποιοι, αλλά για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Η διεθνής νομιμότητα, η καταφυγή στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της διπλωματίας είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος. Προφανώς εάν οι προκλήσεις ξεπεράσουν κάθε όριο είναι αναγκαίο να εξεταστούν ενδεχόμενα, αλλά η ευκολία με την οποία μιλάνε κάποιοι για πόλεμο, δήθεν στο πλαίσιο του δόγματος «ζητάμε ειρήνη, προετοιμαζόμενοι για πόλεμο», περισσότερο τρομάζει, παρά καθησυχάζει.

Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν η Ελλάδα έχει να κάνει μόνο ένα πράγμα, πέρα από το να ζητήσει στήριξη απ’ όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κάθε σύμμαχο: να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, χωρίς τσιριμόνιες, χωρίς υστεροβουλίες και αμφισβητήσεις. Η θεωρία ότι μπορεί το Διεθνές Δικαστήριο να βγάλει απόφαση που δεν μας βολεύει οδηγεί σε τέλμα, το τέλμα οδηγεί σε νέα προβλήματα και τα νέα προβλήματα σε αδιέξοδο, στην καλύτερη περίπτωση και σε μεγάλους κινδύνους, στη χειρότερη.

Μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις σε αυτό το πλαίσιο; Ή θα αναπαράγουμε διαρκώς μοτίβα εθνικών μύθων;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ