makrigiannis_giannis

Ο επικίνδυνος Τραμπ και η ελληνική αμηχανία

Γιάννης Μακρυγιάννης

Οι τελευταίες αλλοπρόσαλλες κινήσεις Τραμπ, ο οποίος άδειασε κανονικά τους Κούρδους και άρχισε τα παιχνίδια με τον Ερντογάν καταδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι ο αμερικανικός παράγοντας είναι αποσταθεροποιητικός για την περιοχή και μάλλον επικίνδυνος.

Αποδείχθηκε επίσης το εξής: Ότι ενώ ο Ερντογάν έκανε το απίθανο, συγκρουόμενος μαζί του, αμφισβητώντας τις επιλογές του και συμπλέοντας και με τη Μόσχα σε ορισμένες περιπτώσεις, τελικά ανάγκασε την Ουάσιγκτον να έλθει, τουλάχιστον στο Κουρδικό, με τα νερά του – έρμοι Κούρδοι.

Αντιθέτως, οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, μηδέ αυτή των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξαιρουμένης, υπακούουν στις απαιτήσεις των αμερικανών πριν καν αυτές διατυπωθούν.

Η πρόσφατη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις είναι κραυγαλέο παράδειγμα υπάκουης στάσης και μίας ιδιότυπης μορφής συνδρόμου Στοκχόλμης. Κοινώς τα δώσαμε όλα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί τίποτα, παρά μόνο ωραία λόγια – κι ούτε καν από κάποιο σοβαρό, αλλά από έναν… Πομπέο, που παριστάνει τον υπουργό Εξωτερικών.

Στρατιωτικές βάσεις λοιπόν παντού: και στη Σούδας και το Μαράθι, και στη Λάρισα για Drones, και στο Στεφανοβίκειο για τα ελικόπτερα και στην Αλεξανδρούπολη.

Ακριβώς την ίδια ώρα, που η Τουρκία παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και ουσιαστικά θέτει τους δικούς της κανόνες για τις έρευνες στην περιοχή, την ώρα που οι προκλήσεις στο Αιγαίο δίνουν και παίρνουν, αλλά και την ώρα που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους. Ωραία πράγματα.

Αυτή ακριβώς την ώρα, που ο Ερντογάν παίρνει το πράσινο φως για να τα κάνει όλα γης μαδιάμ, η ελληνική πλευρά παραδίδει τα πάντα στους αμερικανούς, χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει κάτι συγκεκριμένο. Μόνο την δήλωση ότι η Ουάσιγκτον είναι υπέρ του… διαλόγου. Προφανώς η Αθήνα το θεωρεί σημαντικό κι αυτό. Διότι, όπως λέει και ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας «η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ανήκει στον 19ο αιώνα»!!! Ο Δένδιας νομίζει ότι επειδή εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους διπλωματία, το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους. Ας προσέξει όμως λίγο καλύτερα, διότι η Τουρκία αυτή ακριβώς τη «διπλωματία» πάει να εφαρμόσει τώρα με τους Κούρδους και τη Συρία.

Δυστυχώς η στάση αυτή των ελληνικών κυβερνήσεων είναι το λιγότερο αμήχανη για να μην πούμε κάτι χειρότερο. Και δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους για την εθνική ακεραιότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ας ελπίσουμε να μην την πληρώσουμε ακριβά αυτή την αμηχανία.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Λευθέρης

Εάν δεν σταθεροποιήσεις την Οικονομία σου, εάν δεν της δ΄ψσεις αναπτυξιακό πρόσημο , δεν μπορείς ν επενδύσεις στην αμυντική θωράκιση. Για αυτόν τον λόγο ασκείς διπλωματία του Διαλόγου. Από την στιγμή που μόνος σου δεν μπορείς να τα βάλεις άμεσα με τον Σουλτάνο , διαμορφώνεις αξιόπιστες συμμαχίες και ενδυναμώνεις τις Διεθνείς Σχέσεις σου..Εμπλέκεις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις , Γαλλία και περιμένεις από το Εβραϊκό και το Ελληνικό λόμπυ στις ΗΠΑ να δράσουν.. Ο Σουλτάνος αναδεικνύεται σε αυτόνομο παίκτη αλλά βρίσκει απέναντί του : Ρωσία, Ιράν ,Συρία, Ισραήλ , Αραβικές Χώρες, ΕΕ και περίμενε να δούμε την τελική αντίδραση των ΗΠΑ. Οτι κερδίσει στο έδαφος θα το χάσει στα χαρτιά...Εχεις κάποια άλλη ιδέα ;;

Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή

Πρώην αγγλικό και νυν αμερικανικό προτεκτοράτο. Από τα πιο υπάκουα. Ότι άλλο ειπώνεται περί εθνικού συμφέροντος είναι αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση των ιθαγενών. Πάντα τα συμφέροντα των προτεκτόρων ήταν και θα είναι πάνω από τα συμφέροντα του προτεκτοράτου με την γνώση και την θέλησή των διορισμένων από τους προτέκτορες κυβερνητών του. Η μόνη σοβαρή προσπάθεια αποσκίρτησης έγινε την περίοδο 1941 -1949 χωρίς επιτυχία και μια ακόμα προσπάθεια μερικής αποσκίρτησης έγινε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, επίσης χωρίς επιτυχία. Όσο και να πούμε ή να γράψουμε για το τι πρέπει να γίνει είναι κουβέντες του αέρα γιατί απλά κανένας ελληνας πολιτικός δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Οι άνθρωποι είναι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι των ξένων και ποτέ ο καλοπληρωμένος εργαζόμενος δεν απεργεί και δεν διαμαρτύρεται.

ass

Θες να μας πεί ότι η θέση της ηταν στον κομμουνισμό ρε γελοίε.

Α μπα ιδέα μου

Μα τι λέτε, μα τι λέτε, μήπως ο βολονταρισμός του Κυριάκου στην οικονομία εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης έχει κάποια σχέση με τα παραπάνω πρόσωπα

Χμ

Είπες μια φορά και κάτι σωστό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία