LIVE

Κορωνοϊός

patsopoulos01

Λαός: Οι ορισμοί μιας πολύ αγαπημένης λέξης

Γ. Ι. Πατσόπουλος

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα είναι γενικά παραδεκτό ότι ο λαός αποτελεί πηγή κάθε εξουσίας και κάθε συνταγματικός χάρτης θεμελιώνεται σ’ αυτή την αρχή.

 Πολύ γνωστές θεωρίες, γι’ αυτό άλλωστε η λέξη «λαός» έγινε η πολυαγαπημένη λέξη κάθε πολιτικού. Ακόμη και χωριστά ο κάθε πολίτης μιας χώρας ικανοποιείται στο άκουσμά της. Είμαι μέρος του λαού, άρα κυβερνάω και εγώ!

Τι ακριβώς όμως είναι ο λαός; Τι λένε τα λεξικά και οι εγκυκλοπαίδειες για τη λέξη αυτή; Ας διαβάσουμε μερικούς ορισμούς από το Λεξικό της Πρωΐας και την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα:

Α) Με ευρύτερη έννοια σύνολο ατόμων που αποτελούν μια κοινότητα, ένα φύλο, μια φυλή ή ένα έθνος λόγω κοινής καταγωγής, ιστορίας, πολιτιστικών παραδόσεων, συχνά και κοινής θρησκείας ή γλώσσας.

Β) Τα λαϊκά στρώματα, σε αντιδιαστολή προς τα ανώτερα προς τον πλούτο, την κοινωνική αναγνώριση και την πολιτική δύναμη, σε λαϊκές μάζες.

Γ) Οι πολίτες ενός κράτους που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Δ) «Το σύνολο των κατοίκων χώρας τινός» και άλλοι ειδικότεροι ορισμοί. 

Ο κάθε άνθρωπος στη δημόσια ζωή ενεργεί ανάλογα με τον ορισμό που θα διαλέξει. Τα κόμματα και οι πολιτικοί της περίφημης Μεταπολίτευσης ή της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας είναι φανερό ότι από τους παραπάνω ορισμούς διάλεξαν τον δεύτερο και τον τρίτο - με μια λέξη όποιον τους συνέφερε για να πετύχουν τον σκοπό του δικού τους καταστατικού χάρτη. Οι λαϊκές μάζες έχουν περισσότερες ψήφους, άρα οι άλλοι δεν είναι λαός! Οι μικροί στην ηλικία δεν είναι λαός γιατί δεν ψηφίζουν. Οταν θα είναι, βλέπουμε! Και βέβαια, δεν είναι λαός ούτε οι μελλοντικές γενιές γιατί τότε που θα έχουν δικαιώματα ψήφου δεν θα είμαστε εμείς υποψήφιοι!
Αυτές είναι οι αρχές της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Μια χώρα που μέχρι τώρα κυβερνήθηκε ουσιαστικά από ένα κόμμα σαν τις «λαϊκές» δικτατορίες του παρελθόντος. Ενα κόμμα με τρεις διαφορετικές μορφές. Το γνήσιο πρωτότυπο της σπατάλης και της διαφθοράς. Πρωταθλητισμός μόνο στη ρητορική και την αερολογία. Το κακέκτυπο ψευτοδεξιόστροφο ενοχικό και φοβικό φωτοαντίγραφο με ανταγωνιστικές προσπάθειες στο ίδιο πεδίο: κερδίζουμε τις εκλογές με μοναδικό όπλο τις μεγαλύτερες σπατάλες. Και το τρίτο, το νεότερο, κλωνοποίηση του πρώτου, ψευτοαριστερόστροφο για να ολοκληρώσει την καταστροφή και να κερδίσει τη δόξα με ηροστράτειο σύμπλεγμα.

Κανείς δεν σκέφτηκε μακροπρόθεσμα, κανείς δεν φρόντισε τις επόμενες γενιές. Η ηθική αξία της αλληλεγγύης των γενεών καταργήθηκε από τον δημόσιο βίο. Εμεινε μόνο σαν συνήθεια στις περισσότερες (ευτυχώς) ελληνικές οικογένειες. «Αμμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες» (εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι) είναι το όνειρο κάθε φυσιολογικού γονέα. Αν ήξεραν και συνειδητοποιούσαν π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι τις γνωστές δεκαετίες που χτίστηκαν τα θεμέλια της καταστροφής ότι οι διεκδικήσεις και οι διορισμοί τους που γίνονται με δανεικά εγκυμονούν τον κίνδυνο να αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία στα παιδιά τους, μάλλον δεν θα ήταν τόσο ένθερμοι υποστηρικτές των συνδικαλιστών τους, ούτε θα πίεζαν τόσο τους αστέρες της πολιτικής.

Αν ήξεραν, θέλουμε να πιστεύουμε όλοι οι νοήμονες πολίτες, ότι οι περισσότερες χαριστικές παροχές των λαϊκιστών υποθηκεύουν το μέλλον για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, θα είχαν συγκρατήσει το φαινόμενο του καταναλωτισμού και της απληστίας.
Ετσι, οι σπάταλοι και οι καταχραστές της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατικής Δικτατορίας με περισσή γενναιοδωρία ξόδεψαν τα πάντα στη μεταξύ τους άμιλλα, θυσιάζοντας τις επόμενες γενιές που τότε δεν ήταν «λαός». Δεν σκέφτηκαν ούτε για μια στιγμή ότι όπως ο καλός οικογενειάρχης έχει, πλην των άλλων, τις αρετές της εργατικότητας και της αποταμίευσης για τους διαδόχους του, έτσι και ένα σοβαρό κράτος φροντίζει να έχει πλεόνασμα γιατί σκέφτεται τους πολίτες του μέλλοντος, φροντίζει για τη χώρα!


Και με αφορμή την εθνική μας εορτή, ας αναλογιστούμε: για ποιους επαναστάτησαν οι αγωνιστές του ’21; Για τον εαυτό τους ή για την πατρίδα τους που γενικότερα συμπεριλαμβάνει τις επόμενες γενιές; Ευτυχώς που δεν υπήρχαν τότε ρήτορες πολιτικοί να απευθύνονται στον «λαό».

Διαβάστε και λίγο Ιστορία, κ.κ. πολιτικοί. Η λέξη «λαός» είναι ευρύτερη, συμπεριλαμβάνει το έθνος, άρα και τις γενιές του μέλλοντος - αν και δεν έχουν ακόμα ψήφο. Λαός είμαστε όλοι μας και οι νέοι και οι επόμενες γενιές. Προπαντός οι επόμενες! Εργαστείτε και λίγο σαν φυσιολογικοί γονείς και πρόγονοι!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΝΕΟΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη, αλλά ζείτε σε άλλη εποχή!

Φοιτητριούλα

''Εσείς είστε ο κυρίαρχος λαός''. Η φράση αυτή των πολιτικάντηδων και των κάθε είδους πολιτευτών, ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά του λαού (των πολιτών δηλαδή ενός κράτους που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν). Οταν όμως έρθει η ώρα του λογαριασμού δεν υπάρχει ούτε κυρίαρχος λαός ούτε μέλλον για τους απογόνους του... Και τότε ο άλλος λαός (δηλαδή τα λαϊκά στρώματα, σε αντιδιαστολή προς τα ανώτερα ως προς τον πλούτο και την κοινωνική αναγνώριση) υποφέρουν και... τιμωρούν.

Σπάταλος

''Kερδίζουμε τις εκλογές με μοναδικό όπλο τις μεγαλύτερες σπατάλες''. Aυτή η φράση του άρθρου τα λέει όλα. Δεν ενδιαφέρει τους πολιτικούς το κόστος που θα μετακυλιθεί στις επόμενες γενιές αρκεί να έρθουν στην εξουσία

Μετανιωμένος πράσινος

Λαός: η αγαπημένη λέξη των λαοπλάνων πολιτικών. Το άρθρο, δεν ξέρω γιατι αλλά μου θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις ηρωικές εποχές του ΠαΣοΚ. Πάντως με τον Α. Π. περάσαμε όλοι υπέροχα, ασχέτως αν τώρα τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας υφίστανται τις συνέπειες της τότε... καλοπέρασης. Καλά περάσαμε και με τον Κ. Σημίτη Βλέπε χρηματιστήριο, σπίτια, εξοχικά! Άσε που γίναμε και ευρωπαίοι...

Λαϊκός

Δεν υπάρχει πολιτικός που να μην λαϊκίζει. Οι παροχές των λαϊκιστών υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας. Σκέφτονται λέει να μην κόψουν τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Κυρίως να μην πειράξουμε τους δημοσίους υπαλλήλους. Γιατί; Οχι διότι θα δυστυχήσει ο λαός, αλλά γιατί όλοι οι παραπάνω είναι αυτοί που θα τους ψηφίσουν!.. Και εάν αυτό σημαίνει ότι θα καταστρέψουμε την οικονομία και τις επόμενες γενιές; Ε, δεν πειράζει, αφού δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ακόμη...

Παναγιώτης Λυμπ.

Διαβάστε και λίγο Ιστορία, κ.κ. πολιτικοί. Η λέξη λαός είναι ευρύτερη, συμπεριλαμβάνει το έθνος, άρα και τις γενιές του μέλλοντος - αν και δεν έχουν ακόμα ψήφο. Λαός είμαστε όλοι μας και οι νέοι και οι επόμενες γενιές. Προπαντός οι επόμενες! Εργαστείτε και λίγο σαν φυσιολογικοί γονείς και πρόγονοι! Ο επίλογος του άρθρου είναι όλα τα λεφτά. Αρθρα σαν κι αυτό του κ. Πατσόπουλου δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά... Και λείπουν στο αναγνωστικό κοινό είτε των εφημερίδων είτε του ηλεκτρονικού Τύπου

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΥΡΙΕ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ "ΗΡΟΣΤΡΑΤΕΙΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ". ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΤΟΝ ΗΡΟΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ, ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΦΕΣΙΟΙ, ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗ ΜΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ "ΗΡΟΣΤΡΑΤΟΥΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥΣ...

Τα κόμματα της Βουλής και μόνο

Ωραία. Μάθαμε τα βασικά. Αυτό όμως που μας καίει είναι ο εσωτερικός στρατος κατοχης. Τα γιουσουφακια που τρώνε πίνουν και κοιμουνται, και αποτελούν τουλάχιστον τον μισό λαό. Πού έχουν εισόδημα από το κράτος, παράνομα που έχουν πουλήσει την ψήφο τους για να απολαμβάνουν από τούς πολιτικούς ,προνομια παράνομα. Έτσι αυτούς τους δύο λαούς σε ένα κράτος. Τους εκατονταδες χιλιάδες κρατικούς υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί με ρουσφέτια. Και αποτελούν την άιχμη του δόρατος του πελατειακου φασισμού. Τις εκαντονταδες χιλιάδες που ρουσφετολογικα τούς έχουν βγάλει συνταξεις. Και αυτούς που πρέπει να δουλευουν μέχρι τα 65 και δεν έχουν "μέσον" ή "βισμα"και είναι από τον ιδιωτικό τομέα. Και με τα χρόνια έφτασαν το 62% του λαού από το δημοψηφησμα.Αλλά δεν το λέμε, το κρατάμε μυστικό. Προηγούμένος φροντισαν να αντιταξουν στα 300 τον μηνα στον ιδιωτικο τομεα, τα 8.500 χιλιάδες ευρώ των βουλευτών με πληθώρα απαλλαγών. Έτσι ο ένας λαός διασπαστικε σε δύο, τους κυριαρχους δημόσιους και τούς δούλους του ιδιωτικού τομέα . Δυστυχώς δεν φτάσανε τα λεφτά. Και αρχησαν τα δανεια. Και έγινε ένα κράτος έκτρωμα, με άφθονη προπαγάνδα κομμουνιστικη.Μέχρι τα όρια της πλύσης εγκεφάλου.Βοηθουντος και των δεξιών κομμάτων, που εξασφαλιζαν την ατιμωρησία των ανιερων εγκλημάτων. Και έτσι όλοι δουλευουμε για τον παλατειακο φασισμό, προεοτριο του ερυθρού φασισμό. Τώρα τελευταία ο ηλιθιος Σοιμπλερ ξύπνησε και ζητάει την συρικνωση του στρατού κατοχης, της δικτακτοριας του κοινοβουλίου,γιατί οι περισσότεροι είναι εκλεγμένοι από τα γιουσουφακια. Και έρχεται τώρα ένας αρχομανης, για την καρέκλα, να επιβάλλει αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει πριν επτα χρόνια. Αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμα. Ένα φως, μια ακτιδα απλά πέρασε. Με το να, μην τα αναφέρουμε και να χρεισιμοποιουμε πλαγιές ερμηνείες και λέξεις δεν βοηθάμε. Όπως τα κόμματα της Βουλής ευθύνονται καθαρά για τα δεινά του λαού, και μόνο αυτά. Είναι αναμφισβητητο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία