Η τρομοκρατία στην Ευρώπη
kammenos_dimitris

Δημήτρης Καμμένος

Η τρομοκρατία στην Ευρώπη

142 επιθέσεις που απέτυχαν, επιθέσεις που ματαιώθηκαν και ολοκληρώθηκαν,  1002 συλλήψεις και 142 νεκρά θύματα 

Το 2016, συνολικά υπήρξαν 142 επιθέσεις που απέτυχαν, επιθέσεις που ματαιωθήκαν και ολοκληρώθηκαν οι οποίεςαναφέρθηκαν από οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ. Περισσότερες από τις μισές (76) από αυτές αναφέρθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.Η Γαλλία ανέφερε 23 επιθέσεις, η Ιταλία 17, η Ισπανία 10, η Ελλάδα 6, η Γερμανία 5, το Βέλγιο 4 και η Ολλανδία 1 επίθεση. 142 θύματα απεβίωσαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις και 379 τραυματίστηκαν στην ΕΕ.



Κλείσιμο



Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατικών επιθέσεων που δεν συνδέονταν με τον τζιχαντισμό, οι τελευταίες αντιπροσωπεύουν τις πιο σοβαρές μορφές τρομοκρατικής δραστηριότητας, καθώς σχεδόν όλοι οι αναφερόμενοι θάνατοι και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχάντ.

Εκρηκτικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν στο 40% των επιθέσεων ενώ οι γυναίκες και οι νέοι ενήλικες ή ακόμη και τα παιδιά διαδραματίζουν όλο και πιο επιχειρησιακό ρόλο στη διεξαγωγή ανεξάρτητων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ. Οι περισσότερες συλλήψεις σχετίζονταν με την τρομοκρατία του τζιχάντι, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στην Ευρωπόλ υποστήριξε 127 έρευνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2016, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη του αυξανόμενου εύρους της δραστηριότητας της τζιχάντ.


Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της δέκατης έκδοσης της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση και την εξέλιξη της τρομοκρατίας στην ΕΕ (TE-SAT), την οποία η Ευρωπόλ δημιούργησε από το 2007. Το TE-SAT που δημοσιεύθηκε σήμερα παρέχει μια συνοπτική επισκόπηση της φύσης της τρομοκρατίας. Η ΕΕ αντιμετώπισε το 2016 και εξετάζει λεπτομερώς τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν: ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων στις οποίες μπορούσε να εντοπιστεί τρομοκρατική συμπεριφορά διεξήχθησαν από εθνοθνικιστές και αποσχιστικούς εξτρεμιστές (99). Οι επιθέσεις που διεξήχθηκαν από αριστερές βίαιες εξτρεμιστικές εκδηλώσεις αυξήθηκαν από το 2014. Έφθασαν συνολικά τις 27 το 2016, εκ των οποίων οι περισσότερες (16) αναφέρθηκαν από την Ιταλία. Παρόλο που ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχάντ μειώθηκε από 17 το 2015 σε 13 επιθέσεις το 2016, εκ των οποίων 6 συνδέθηκαν με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS), 135 από τα 142 θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων το 2016 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των 13  επιθέσεων τζιχαντιστών.

Μερικά από τα ευρήματα που αναφέρθηκαν στην TE-SAT 2017:

Συλλήψεις: 1002 άτομα συνελήφθησαν για τρομοκρατικά εγκλήματα το 2016. Οι περισσότερες συλλήψεις αφορούσαν τρομοκρατίατζιχαντιστών, της οποίας μάλιστα ο αριθμός αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά: 395 το 2014, 687 το 2015 και 718 το 2016.



Θύματα: Από τα 142 θύματα που πέθαναν σε τρομοκρατικές επιθέσεις, 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσειςτζαχαντιστών.

Ηλικία των τρομοκρατών: Σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των συλληφθέντων (291 από τους 1002) ήταν 25 ετών ή νεότεροι.

Εκρηκτικά: Εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν στο 40% των επιθέσεων. Παρόλο που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων όπλων, οι εκρηκτικές συσκευές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε τρομοκρατικές επιθέσεις, λόγω της μεγάλης επίδρασης και της συμβολικής ισχύος τους.

Τεχνική τάση: Όσον αφορά την πιθανή χρήση εναλλακτικών και πιο εξελιγμένων αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (IED), η τρέχουσα τάση στη χρησιμοποίηση όπλων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), κοινώς γνωστών ως drone, στη ζώνη διένεξης Συρίας / Ιράκ μπορεί επίσης ναεμπνεύσει άλλους υποστηρικτές του τζιχάντ και να αυξήσουν τη χρήση αυτού του είδους την τακτική.

Χρηματοδότηση της τρομοκρατίας: Το 40% των τρομοκρατικών υποθέσεων στην Ευρώπη πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται τουλάχιστον εν μέρει από εγκληματικές δραστηριότητες, ιδίως δε από την εμπορία ναρκωτικών, την κλοπή, τις ληστείες, την πώληση πλαστών προϊόντων, την απάτη δανείων και των διαρρήξεων.

Γυναίκες και παιδιά: Οι γυναίκες ανέλαβαν ολοένα και περισσότερους επιχειρησιακούς ρόλους στις δραστηριότητες τρομοκρατίας του τζιχάντ, όπως και οι ανήλικοι και οι νέοι ενήλικες. Το ένα στα τέσσερα (26%) των συλληφθέντων το 2016 ήταν γυναίκες, σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2015 (18%). Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αύξηση του αριθμού των γυναικών, των οικογενειών και των ανήλικων που συμμετείχαν στη σύγκρουση στη Συρία / Ιράκ, ενώ οι Κάτω Χώρες ανέφεραν ότι 40 παιδιά (ηλικίας 0-12 ετών) ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ.

Εθνο-εθνικιστική και αυτονομιστική τρομοκρατία: 99 επιθέσεις που ματαιώθηκαν, αποτυχημένες και ολοκληρωμένες που πραγματοποιήθηκαν χαρακτηρίστηκαν ως εθνο-εθνικιστική και αυτονομιστική τρομοκρατία. Οι διαδηλωτικές δημοκρατικές ομάδες στη Βόρεια Ιρλανδία συμμετείχαν σε 76 επιθέσεις.




Αριστερή και αναρχική τρομοκρατία: Ο αριθμός των επιθέσεων αριστερών και αναρχικών τρομοκρατών αυξήθηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015. Πραγματοποιήθηκαν 27 επιθέσεις και οι αρχές των κρατών μελών της ΕΕ συνέλαβαν 31 άτομα. Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία ήταν τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιμετώπιζαν αριστερές και αναρχικές τρομοκρατικές επιθέσεις.





Ηλεκτρονική προπαγάνδα: Η  ισλαμική κρατική προπαγάνδα μειώθηκε το 2016 εξαιτίας των χαμηλότερων ποσοστών παραγωγής και της συγκράτησης της διάδοσης. Μετά από μια ραγδαία αύξηση στα μέσα του 2015, ο αριθμός των νέων βίντεο που παράγονταν από το ισλαμικό κράτος μειώθηκε σιγά σιγά. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η συχνότητα των νέων εκδόσεων υποχώρησε ακόμη περισσότερο. Καθώς μειώθηκε ο όγκος της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, η Αλ Κάιντα και οι συνεργάτες της επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και αύξησαν τις προσπάθειές τους για να προσεγγίσουν νέα ακροατήρια.

Κοινωνικά δίκτυα: Οι ομάδες τζιχάντ έχουν επιδείξει μια περίπλοκη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών δικτύων και έχουν δρομολογήσει καλά οργανωμένες και συντονισμένες εκστρατείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να προσλάβουν οπαδούς και να προωθήσουν ή να δοξάσουν πράξεις τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού. Η επιτυχία στον περιορισμό της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο καταδεικνύει τον αντίκτυπο των προσπαθειών συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, όπως η Μονάδα Αναφοράς στο Διαδίκτυο της Ευρωπόλ (IRU) και ο ιδιωτικός τομέας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όπως καταδεικνύει και ο παρακάτω Πίνακας, το μεγαλύτερο πρόβλημα θρησκευτικών τρομοκρατικών επιθέσεων/γεγονότων το έχουν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία ενώ οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στο Λονδίνο θα εισάγουν και το Ηνωμένο Βασίλειο πια στον Πίνακα ως μια από τις χώρες όπου η θρησκευτική τρομοκρατία λαμβάνει χώρα. 






Η ολοένα αυξανόμενη δύναμη του ISIS καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη οργανωμένης και συλλογικής δράσης από την ΕΕκαθότι πλέον το πρόβλημα υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και μιλάμε πια για μια διεθνή τρομοκρατία, ένα νέο είδος πολέμου  που ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα και επιδιώκει τη δημιουργία του χαλιφάτου που θα δημιουργήσει μια νέα εποχή σκοταδισμού και διεθνής τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο γενικός σκοπός της τρομοκρατίας δεν είναι άλλος από την παραβίαση της εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα και πιο συγκεκριμένα – στο σύστημα ασφάλειας. Τα επακόλουθα είναι μερικές δευτερεύουσες επιδράσεις - αποστράγγιση της οικονομίας, λόγω του αναπροσανατολισμού πόρων από άλλους τομείς προς το σύστημα ασφαλείας, ανάγκη για περιορισμό των ήδη κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθερίων, δημιουργία δυσπιστίας μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών κοινοτήτων και εμφάνιση εθνικής μισαλλοδοξίας. Συχνά οι τρομοκρατικές ενέργειες οδηγούν σε αλλαγή της πολιτικής ολόκληρων χωρών καλλιεργώντας

Η αντιμετώπισή της θρησκευτικής τρομοκρατίας που απειλεί πλέον την Ευρώπη προϋποθέτει τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, αλλά αυτό δεν αρκεί.
 
Απαιτείται να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποίηση σειράς κρατών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, από τη Λιβύη και τη Συρία μέχρι το Ιράκ και την Υεμένη – αποσταθεροποίηση για την οποία ευθύνονται για να είμαστε ειλικρινείς και να κάνουμε την αυτοκριτική μας αρκετές περιφερειακές και μεγάλες δυνάμεις.

Δημήτρης Κ. Καμμένος
Οικονομολόγος, Βουλευτής Β’ Πειραιά
Πηγή: Europol 2017




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK