stefanakidis

Με το δίκιο των λίγων αδικούνται όλοι

Βασίλης Στεφανακίδης

Αν κρίνουμε από τις περιοδείες ανά την Ελλάδα που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός αλλά και όλες τις παροχολογίες που ανακοινώνει από του βήματος της ΔΕΘ, έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο, η οποία ευχόμαστε να μην είναι μακρά. Και τούτο γιατί η πολυτραυματισμένη οικονομία της χώρας δεν έχει την πολυτέλεια να ζήσει παράλογες πολιτικές που δεν θα αποβλέπουν στην ανάταξη αλλά αποκλειστικά στον προσπορισμό κομματικών ωφελειών. 

Αν όντως έχει κατά νου ο πρωθυπουργός να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας (που πολύ αμφιβάλλω) και όλα στη χώρα να κινούνται με προεκλογικούς ρυθμούς, τότε ζήτω που καήκαμε...

Με κορδέλες, προσλήψεις αχρείαστου προσωπικού σε Δημόσιο και δήμους, επιδόματα πάσης φύσεως, στοχευμένες ρυθμίσεις «αδικιών», διευθετήσεις κάθε είδους και όλα τα παλαιοκομματικά κόλπα που συνέβαλλαν στη χρεοκοπία της χώρας εκλογές δεν κερδίζονται. Μπορεί κάποιοι ψηφοφόροι να τσιμπήσουν, αλλά δεν αρκούν για νέα νίκη παρά μόνο για συγκράτηση ενός ποσοστού αποφυγής της συντριβής. Με άλλα λόγια, όλα αυτά γίνονται και θα γίνουν με στόχο μια αξιοπρεπή ήττα. Αξίζει όμως αυτός ο στόχος τόσο πολύ ώστε η χώρα να μπει σε νέα ραστώνη και τελικά σε περιδίνηση;

Να δούμε όμως την κατάσταση ψυχρά και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια. Η αλήθεια όμως είναι ότι απλώς έληξε το τρίτο μνημόνιο το οποίο η ίδια υπέγραψε και, όπως συνομολογούν οι δανειστές, θα ήταν αχρείαστο αν δεν μεσολαβούσε το «επαναστατικό» εξάμηνο του 2015.
Τι σημαίνει ότι τελείωσε το μνημόνιο;

Σημαίνει ότι οι δανειστές τελείωσαν με την υποχρέωσή τους να μας δανείζουν φθηνά, χωρίς όμως να τελειώσουν οι δικές μας υποχρεώσεις με μέτρα και στόχους που μας επέβαλαν. Από τούδε και στο εξής και μόλις εξαντληθεί το αποθεματικό μαξιλάρι ασφαλείας, οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα καλύπτονται αποκλειστικά από τις αγορές. Οι οποίες αγορές δεν χρειάζεται να έρχονται όπως η τρόικα για να μας ελέγχουν. Τους αρκούν οι εκθέσεις της τρόικας, η οποία θα έρχεται κανονικά, οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, αλλά και οι αποφάσεις με οικονομικό αντίκτυπο της κυβέρνησης. Αυτά βλέπουν και θα βλέπουν και αναλόγως θα αποφασίζουν αν είμαστε αξιόχρεοι ή υψηλού ρίσκου για τα κεφάλαιά τους και θα διαμορφώνουν και τα επιτόκια δανεισμού.

Δηλαδή κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης για παροχές και υπέρβαση δαπανών, κάθε αρνητική εξέλιξη στα έσοδα, στο πλεόνασμα, στην ανάπτυξη, στη φορολογία, στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα αποτυπώνονται άμεσα στο ταμπλό επιτοκίων ομολόγων της δευτερογενούς αγοράς.

Ηδη μια πρώτη γεύση παίρνουμε αυτές τις ημέρες και μόνο με τους υπαινιγμούς για μη περικοπή των συντάξεων, αυξήσεις μισθών, κοινωνικό μέρισμα κ.λπ., αφού με τη διαμόρφωση των επιτοκίων είμαστε εκ νέου εκτός αγορών.

Υπάρχουν όμως τα περιθώρια να μην κοπούν οι συντάξεις; Οπως τουλάχιστον ισχυρίζονται (χωρίς αυτό να το έχουμε δει αποτυπωμένο στον ισολογισμό του ΕΦΚΑ), υπάρχουν, τουλάχιστον, για φέτος. Διατείνονται ότι υπάρχει μια υπεραπόδοση εσόδων λόγω της αύξησης των εισφορών. Λείπει όμως μια αναλογιστική μελέτη που να αποδεικνύει ότι το σύστημα έχει γερές βάσεις να αντέξει και τα επόμενα χρόνια, με δεδομένες τις νέες συνταξιοδοτήσεις αλλά και την είσοδο στην αγορά νέων ασφαλισμένων με ικανοποιητικούς μισθούς και ανάλογες εισφορές.

Μπορεί η οικονομία να στηρίζεται γερά στην αυξημένη είσπραξη φόρων που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια; Προφανώς όχι γιατί, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο φοροδοτικός μηχανισμός, δηλαδή όλοι εμείς, είναι εξαντλημένος και διαρκώς αυξάνονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης.
Είναι εξασφαλισμένες η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η αύξηση των θέσεων εργασίας; Το ακριβώς αντίθετο. Επενδύσεις ακούμε και επενδύσεις δεν βλέπουμε. Και πώς αλλιώς, όταν η κυβέρνηση αυτή επί τριάμισι χρόνια με έργα και λόγια κάθε άλλο παρά φιλική είναι στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Η γραφειοκρατία καλά κρατεί, η απόδοση δικαιοσύνης σέρνεται για δεκαετίες και η φορολόγηση κερδών δεν είναι ανταγωνιστική.

Επομένως, ο κίνδυνος να κυλήσουμε ξανά στην άβυσσο της χρεοκοπίας δεν εξέλιπε και είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Διαφορετικά, με τα μικροκομματικά καμώματα το μόνο που θα πετύχει η κυβέρνηση είναι να πυροβολήσει τα πόδια της οικονομίας και να μην την αφήσει να αναρρώσει ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

κωστας

Ο(η) εε παρακατω ειναι κλασσικο παραδειγμα γιατι μπορει να ξαναβγει ο Τσιπρας, και ισως μας χρειαζεται. Κατα την λογικη του εε, θεωρει εαυτον δημοκρατικο, αλλα αρνειται σε καποιον το δικαιωμα να ομιλει. Κλασσικη αριστεριστικη νοοτροπια που μπορει να παρει και δυο γενιες ακραιας φτωχειας για να ξεριζωθει. Βεβαια το μεσοδιαστημα υποσχεται ελλεηνιδες στα βουλγαρικα μπαρ και ρωσικου τυπου μαφιες, αλλα τι να κανουμε; Και επι του θεματος, ο τιτανοτεραστιος Αλεκσις μιλησε για την νομενκλατουρα (γιατι μονο αυτο καταλαβαινει), και αυτη ειναι η μονη που κερδιζει με αριστερες κυβερνησεις. Η μονη διαφορα απο χουντες ειναι ποιος ειναι μεσα στη νομενκλατουρα και ποιος οχι. Και το δυστυχημα ειναι οτι συνηθως οι αριστεροι ειναι και αξεστοι, βλεπε Φλαμπου που βουτηξε τα μπακλαβαδακια για το σπιτι!

Το εθνικό μας μυστικό

Τα ίδια και τα ίδια. Τα μονα που δεν αλλάζουν είναι ο στρατος κατοχης, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, η διαπλοκή που έχει εξελιχθεί σε ποιο επιστημονική βάση και είναι ποιο δύσκολο να αποκαλυφθεί. Το σχέδιο της ΕΕ, να παραχωρήσει αρμοδιότητες στους Δημάρχους και να διορίζει η τοπική αυτοδιοίκηση τούς ανθρωπους πού έχει ανάγκη, φαίνεται ότι δεν προχωρεί, γιατί θα χάσει μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων η κεντρική εξουσία. Άρα και επιρροή των κομμάτων της Βουλής. Και ίσως δεν ξαναεχουμε πρωθυπουργους σαν σαν αυτόν εχθές στην Έκθεση Θεσσαλονίκης.Αυτό το πράγμα που ανοικει καθαρά στην αλλη επιστήμη της ψυχιατρικής. Εκτός αν τού είπαν πως απευθύνεται σε ψυχασθενείς .Σε γεμίζει φόβο αυτές οι διαπιστώσεις. Όταν ζει σε μία κοινωνία που το πάνω χέρι, την διακυβέρνηση την έχει , ο στρατος κατοχης , των κομμάτων της; Βουλής, ο πελατειακος φασισμός. Και πρέπει να τους πληρώνουν να τους συντηρουν ο ιδιωτικος τομέα. Και ολα αυτά μυστηκα, υποχθόνια, να είναι το εθνικό μας μυστηκο. Να μην το αναφέρει κανείς.

εε οχι

εε οχι και να μιλανε οι δεξιοι(καραδεξιος ο αρθρογραφος)για το δικιο των λιγων που χανουν οι πολλοι,,,ΘΡΑΣΣΟΣ!!

Γιώργος

Σε όσους μιλούν για επενδύσεις κάνω την απλή ερώτηση. Αν αύριο το πρωί κέρδιζες 10 εκ. στο τζόκερ, θα τα επένδυες στην Ελλάδα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία