Ο Τσακαλώτος κλείνει έναν κύκλο
papastathis_argyris

Αργύρης Παπαστάθης

Ο Τσακαλώτος κλείνει έναν κύκλο

Με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς χθες το βράδυ στο Hilton ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνει έναν κύκλο στην πολιτική του διαδρομή που άρχισε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του Ιουλίου του 2015 όταν αναγκάστηκε να δεχτεί τα πάντα στο Eurogroup για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα. 

Κάποιοι λένε ότι σήκωσε υπέρμετρο βάρος προς όφελος του Αλέξη Τσίπρα και πολλοί τον κατηγορούν για την υπερφορολόγηση που πνίγει την οικονομία και έχει οδηγήσει την μεσαία τάξη στα όριά της (ή μάλλον πέραν αυτών). 

Είναι ωστόσο ενδιαφέρον ότι πολλοί από όσους τον κατηγορούν αναγνωρίζουν σε εκείνον το στοιχείο της εντιμότητας και της ευθύτητας (ιδίως... σε σύγκριση με άλλους) και τον ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης. 

Κατά μία έννοια το πολιτικό κεφάλαιο του Τσακαλώτου δεν έχει τρωθεί  ολοκληρωτικά και ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών. 

Κλείσιμο
Επίσης, χωρίς αμφιβολία, η ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τον ενισχύει στο εσωκομματικό πεδίο και του πιστώνεται πολιτικά. 

Στο Χίλτον αυτές τις μέρες, από όλα τα συμφραζόμενα της διαπραγμάτευσης είχες την αίσθηση ότι αυτή η περίοδος για τον υπουργό Οικονομικών έχει ουσιαστικά τελειώσει.  

Είναι βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός που έχει ήδη προαναγγελθεί για τις αρχές του επόμενου έτους θα σφραγιστεί από την απόφαση του Τσακαλώτου να μείνει ή να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών. 

Στα πηγαδάκια των τελευταίων ωρών πριν τη συμφωνία ρωτήθηκε τι θα κάνει μετά και συνήθως απαντούσε με το  σιβυλλικό: «Αυτό το αφήνω σε εσάς να το καταλάβετε»...

Σε κάθε περίπτωση ο Τσακαλώτος θα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό επίπεδο. Κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ λένε μάλιστα ότι τους έχει εκμυστηρευτεί πως αυτή η αξιολόγηση (που ουσιαστικά έκλεισε χθες το βράδυ) είναι για εκείνον η τελευταία. 

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών θέλει να αποχωρήσει καθώς γνωρίζει ότι ο επόμενος θα πρέπει να υπογράψει τις νέες δεσμεύσεις που θα ισχύουν στο υβριδικό μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, η αλήθεια είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τα λάθη που σίγουρα έκανε δεν απέφυγε και να αναλάβει ευθύνες όταν έπρεπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK