Η σειρά γέννησης στην οικογένεια επηρεάζει τις επαγγελματικές μας επιλογές
Άννα Ντούμα

Άννα Ντούμα

Η σειρά γέννησης στην οικογένεια επηρεάζει τις επαγγελματικές μας επιλογές

Ξέρω. Έχουν υπάρξει αρκετές φορές που έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν αν δεν είχες αδέρφια. Τι ωραία που θα ήταν η ζωή σου χωρίς τσακωμούς, φωνές και αδικίες, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στα οικογενειακά τραπέζια, στις διακοπές. Τα Χριστούγεννα όλα τα δώρα θα ήταν δικά σου. Καθώς μεγάλωνες, όλο το χαρτζιλίκι θα ήταν δικό σου και δε θα πήγαινε δια δύο ή δια τρία κτλ. Οι γονείς σου θα σε επαινούσαν πάντα γιατί δε θα είχαν με ποιον να σε συγκρίνουν και να γκρινιάξουν. Όμορφη ζωή.

της Άννας Ντούμα

Ξέρω. Έχουν υπάρξει αρκετές φορές που έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν αν δεν είχες αδέρφια. Τι ωραία που θα ήταν η ζωή σου χωρίς τσακωμούς, φωνές και αδικίες, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στα οικογενειακά τραπέζια, στις διακοπές. Τα Χριστούγεννα όλα τα δώρα θα ήταν δικά σου. Καθώς μεγάλωνες, όλο το χαρτζιλίκι θα ήταν δικό σου και δε θα πήγαινε δια δύο ή δια τρία κτλ. Οι γονείς σου θα σε επαινούσαν πάντα γιατί δε θα είχαν με ποιον να σε συγκρίνουν και να γκρινιάξουν. Όμορφη ζωή.

Αν πάλι είσαι μοναχοπαίδι, σίγουρα έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή σου με παρέα στο σπίτι. Κάποιες φορές το σκέφτεσαι και λες «Μπα… Έχω περάσει καταπληκτικά μόνος μου» ενώ, άλλες φορές ίσως και να ζηλεύεις λίγο τους φίλους σου που έχουν αδέρφια.

 Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, η σειρά γέννησης (birth order) μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές μας επιλογές.

Κλείσιμο
Πρώτος και καλύτερος

 Αν είσαι το πρώτο παιδί στην οικογένεια, τότε συγχαρητήρια. Μάλλον είσαι ένας από αυτούς που δείχνεις σε εμάς τους υπόλοιπους πώς να δουλεύουμε και πώς να ζούμε . Οι πρωτότοκοι είναι συνήθως πιο εξωστρεφείς, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και υψηλότερους ακαδημαϊκούς στόχους. Τους ενδιαφέρει το status και η αναγνώριση, είναι φιλόδοξοι, πειθαρχημένοι, θέλουν να επιβάλλονται στους άλλους και φοβούνται την αποτυχία. Οι τάσεις αυτές προέρχονται από το γεγονός ότι καθώς μεγάλωναν οι γονείς τους ήταν πιο αυστηροί μαζί τους και είχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις και προσδοκίες.

 Ο Michael Grose, συγγραφέας του βιβλίου «Why first borns rule the world and last borns want to change it» αναφέρει ότι σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 50% των μικρών επιχειρήσεων άνηκαν σε πρωτότοκους.

 Σε γενικές γραμμές, οι πρωτότοκοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην υψηλή ακαδημαϊκή  μόρφωση και συνεπώς, επιλέγουν επαγγέλματα που έχουν ως προαπαιτούμενο τέτοιους είδους σπουδές, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλου είδους θετικές επιστήμες . Το 2007 σε ένα άρθρο του το Time Magazine, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των CEOs, χειρουργών και κατόχων MBA ήταν πρωτότοκοι.

Το αιώνιο μωρό

Μπορεί να γεννήθηκες τελευταίος, αλλά έχεις τη χάρη. Όσο οι γονείς σου είχαν στραμμένη την προσοχή τους στο μεγάλο αδερφό σου ή αδερφή σου, εσύ είχες το ελεύθερο να κάνεις τα δικά σου. Και πολλές φορές τη γλίτωνες, σχεδόν αναίμακτα, επειδή φορούσες την ταμπέλα «Προσοχή. Εύθραυστο.»

Οι γεννημένοι τελευταίοι στην οικογένεια, συχνά θεωρούνται «το μικρό». Το «μικρό» λοιπόν, καθώς μεγαλώνει, αποφασίζει να κερδίσει την προσοχή των γονιών του διαφορετικά. Αφού ο «μεγάλος» κουβαλάει το βάρος και ορισμένες φορές την υποχρέωση να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των γονιών, το «μικρό» αναπτύσσει την αίσθηση του χιούμορ για να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους υπόλοιπους «σοβαρούς» στην οικογένεια. Το τελευταίο παιδί, είναι συχνά πιο δημιουργικό και εκείνο παίρνει τα περισσότερα επαγγελματικά ρίσκα. Έχει αναπτύξει τεχνικές ώστε να ανταπεξέρχεται στις δυναμικές της οικογένειας, ξέρει να γοητεύει και να χειραγωγεί.

Οι μικρότεροι είναι συνήθως εκείνοι που κερδίζουν τα λιγότερα χρήματα και είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους. Παρόλα αυτά, επειδή έχουν αναπτύξει τις διαπροσωπικές τους ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους μέσα στην οικογένεια, είναι πολύ καλοί στα επικοινωνιακά επαγγέλματα όπως πωλήσεις, διαφήμιση, δημοσιογραφία και στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα.

Η μέση λύση
Αν είσαι το μεσαίο παιδί στην οικογένεια τότε είσαι το «παιδί σάντουιτς». Αυτό που μια ζωή είναι στο στρίμωγμα, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά. Τα μεσαία παιδιά είναι πολλές φορές και τα πιο μπερδεμένα γιατί δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο στην οικογένεια. Ξεκινούν ως το δεύτερο και «μικρό» και μετά όταν εμφανίζεται το τρίτο πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αργότερα, όταν το πρώτο παιδί αφήνει την οικογένεια, παίρνουν τη θέση του.
Είναι πολύ καλοί στην διπλωματία για να μπορούν να επιβιώσουν ανάμεσα στον αυταρχικό μεγάλο αδερφό και στο κλαψιάρικο μικρό. Το πρόβλημά τους βέβαια, είναι ότι παρουσιάζουν μια δυσκολία ως ενήλικες στο να μοιράζονται (όπως και τα μοναχοπαίδια).

 Σύμφωνα με έρευνα του CareerBuilder.com, παρόλο που μισθολογικά δε βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το μεγάλο αδερφό, είναι πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους. Μπορεί να έχουν εργαστεί λίγο πιο σκληρά για να βρουν τη θέση τους στην αγορά, αλλά δεν αισθάνονται την υποχρέωση να παίξουν κάποιο ρόλο, με αποτέλεσμα να μην επιβάλουν στον εαυτό τους μεγάλες προσδοκίες που τους αγχώνουν. Ορισμένες φορές αργούν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει και υπάρχει περίπτωση να διαλέξουν ένα επάγγελμα τελείως διαφορετικό από αυτό του μεγαλύτερου αδερφού. Τους ενδιαφέρουν επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διπλωματία, τη συμβουλευτική και την προσφορά στους άλλους.

Πιο καλή η μοναξιά

Αν είσαι μοναχοπαίδι τότε μάλλον έχεις μάθει να αντέχεις τον εαυτό σου, όχι απαραίτητα βέβαια και τους άλλους. Τα μοναχοπαίδια είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη κατηγορία από τους εργοδότες. Κακομαθημένα, άβουλα κι επικριτικά, με δυσκολία να εργαστούν σε ομάδα. Τα πράγματα δεν είναι όμως ακριβώς έτσι αν και δυστυχώς υπάρχει μια δόση αλήθειας.

Τα μοναχοπαίδια μοιάζουν αρκετά στους πρωτότοκους, με λίγο περισσότερη νεύρωση μέσα τους. Είναι πολύ φιλόδοξα και καταφέρνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα ως ενήλικες. Είναι πολύ υπεύθυνα και θέλουν να ικανοποιούν τις προσδοκίες των γονιών τους, ίσως γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρχε κανείς άλλος εκεί τριγύρω να τραβήξει την προσοχή.

Κάποιοι τους ονομάζουν και «μικρούς ενήλικες» γιατί από μικρή ηλικία έχουν μάθει να βρίσκονται κοντά σε «μεγάλους». Είναι ιδιαίτερα δημιουργικά και έχουν καλλιεργήσει τη φαντασία τους, πιθανόν γιατί δεν είχαν κανένα άλλο να παίξει μαζί τους.

 Όπως και οι πρωτότοκοι, τα μοναχοπαίδια είναι καλοί μαθητές στο σχολείο και τους ενδιαφέρει η ακαδημαϊκή μόρφωση. Εργάζονται πολύ και σκληρά και τους ενδιαφέρει η επαγγελματική αναγνώριση. Η διαφορά με τους πρωτότοκους είναι ότι επιλέγουν περισσότερο μοναχικά επαγγέλματα ή επαγγέλματα που τους δίνουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν projects μόνοι τους, καθώς δυσκολεύονται με την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε άλλους.

Αν και δεν αντέχουν την κριτική, είναι τελειομανείς και συχνά παρουσιάζουν εγωιστικές τάσεις, τα μοναχοπαίδια διακρίνονται για την ευφυΐα τους και την ικανότητά τους να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Παρόλο που η θεωρία της σειράς γέννησης παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την προσωπικότητά μας και μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική μας πορεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που διαμορφώνουν την προσωπικότητα και κατά συνέπεια τις επιλογές μας. Αν και μπορεί να δείξει τάσεις και γενικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να καταλήγουμε σε στερεότυπα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ