Οι “φυλές” των κόκκινων δανειοληπτών
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Οι “φυλές” των κόκκινων δανειοληπτών

Τώρα που τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί μπαίνουν στην προεκλογική ατζέντα είναι επιβεβλημένο να τονιστεί η ύπαρξη πολλών διαφορετικών κατηγοριών δανειοληπτών

Πρόκειται για ένα μωσαϊκό ανθρώπων και νομικών προσώπων με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες αλλά και σκοπιμότητες. Άλλωστε είναι προφανές ότι δεν πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση και προστασία, ένας ευάλωτος οικονομικά ιδιώτης που χάνει το σπίτι του με ένα επιχειρηματικό δάνειο που ενδεχομένως ο δανειολήπτης ενεργεί κακόβουλα.

Στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) που γνωρίζουν σε βάθος τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, υποστηρίζουν πως μόνον ένα 5 με 10% του συνόλου των περιπτώσεων που διαχειρίζονται αφορά ευάλωτους δανειολήπτες. Δεν υπάρχει συζήτηση ότι οι άνθρωποι αυτοί, οι περισσότεροι θύματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν με κοινωνική ευαισθησία και μεγάλα περιθώρια ανοχής και διευκολύνσεων.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν επίσης πως περίπου το 1/3 του συνόλου των κόκκινων δανείων, συνθέτουν την κατηγορία των κακόβουλων δανειοληπτών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις και να μην πληρώσουν. Είναι οι περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται συστηματικά κάθε παραθυράκι εξαντλώντας τις νομικές ενέργειες για να διαφύγουν. Κρύβονται πίσω από τις κατά καιρούς διατάξεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες για να καθυστερήσουν όσο μπορούν ή και να μπλοκάρουν τις διαδικασίες σε βάρος τους. Όσοι ασχολούνται με τα κόκκινα δάνεια μιλάνε για επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν χρόνια να πληρώσουν ή ακόμη και περιπτώσεις που δεν πλήρωσαν ποτέ. Υποθέσεις συχνά με περισσότερα από ένα δάνειο στο ίδιο ακίνητο.

Όσοι δεν εντάσσονται σε κάποια από τις δύο αυτές κατηγορίες, δηλαδή περίπου το υπόλοιπο 60-65% των κόκκινων δανειοληπτών δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθούν. Είναι περιπτώσεις με δικά τους χαρακτηριστικά και ειδικές αποχρώσεις που χρειάζονται διαχείριση μια προς μια.

Πρέπει να σημειωθεί πως πολλά από τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια βαρύνουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη δραστηριότητα τους χωρίς να έχουν αναδιαρθρωθεί, δημιουργώντας έτσι πιέσεις στις υγιείς επιχειρήσεις που καλούνται να ανταπεξέλθουν πληρώνοντας τοκοχρεολύσια. Ταυτόχρονα η συλλήβδην πολιτική οργή για τους πλειστηριασμούς προσφέρει ασπίδα προστασίας και στους κακόβουλους δανειολήπτες που επιβιώνουν σε βάρος των ευάλωτων που πρέπει να προστατευτούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ