Σκληραίνει την στάση του ο Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν: Βαριές κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία

Σκληραίνει την στάση του ο Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν: Βαριές κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία

Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων με την Τουρκία

trump_erdogan_main
Σε ένα έκρυθμο σκηνικό, με τη μάχη να λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, και λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζει την τουρκική στρατιωτική επίχειρηση, ο Ντόναλτ Τραμπ αποφασίζει να αναλάβει πιο ενεργό δράση και να πατήσει το «κουμπί» των κυρώσεων ώστε να τιμωρήσει την Αγκυρα για την «Πηγή Ειρήνης».

Μανιφέστο έβγαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, το οποίο ανάρτησε στο Twitter, και όπου εξηγεί τις κυρώσεις που ετοιμάζεται να επιβάλλει στην Τουρκία για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης, όπως σημειώνει, στη βόρεια Συρία. Έθιξε το θέμα της αναζοπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν το 100% του αδίστακτου χαλιφάτου του ISIS, ενώ  έκανε λόγο και για απαράδεκτη στάση απέναντι στους Κούρδους.

Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία. Οι κυρώσεις θα είναι, συνάμα, οικονομικά τη στιγμή που θα αφορούν και στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι ως απάντηση στην τουρκική εισβολή στη Συρία, θα εκδώσει σύντομα εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτώντας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την αύξηση δασμών στον τουρκικό χάλυβα σε 50%.

Κλείσιμο
Σε μια ανακοίνωση στην οποία δεσμεύτηκε να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία», ο Τραμπ επίσης τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

«Με αυτό το διάταγμα οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν επιπλέον κυρώσεις στην Τουκία,  ως απάντηση στις κινήσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτροπής της επιστροφής εκτοπισμένων στην πατρίδα τους και απειλής της ειρήνης. Οι κυρώσεις θα είναι οι οικονομικές, θα αφορούν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και βίζας στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.  

Απατώντας σε όσους τον κατηγορούν για ανοχή απέναντι στην τουρκική βία, ο Τραμπ διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμβάλλει στην επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους, ούτε να απειλεί θρησκευτικές μειονότητες και ευάλωτες ομάδες.

«Είναι απαράδεκτη η μεροληψία σε βάρος εθνικών ομάδων» τονίζει με νόημα ύστερα από τις διεθνείς επικρίσεις που δέχθηκε περί εγκατάλειψης των επί χρονια συμμάχων των ΗΠΑ, των Κούρδων.

«Είμαι έτοιμος να καταστρέψω την οικονομία της Τουρκίας»

«Ήμουν απόλυτα ξεκάθαρος στον πρόεδρο Ερντογάν: Η κίνηση της Τουρκίας προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και θέτει τις συνθήκες για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και είναι τώρα, ή θα είναι στο μέλλον, υπεύθυνη για τη συνέχιση της κράτησης των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Δυστυχώς η Τουρκία δεν φαίνεται να μετριάζει τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο της εισβολής».

»Όπως έχω ανακοινώσει προηγουμένως, αποσύρω το υπολειπόμενο προσωπικό των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν νικήσει το χαλιφάτο του ISIS. Το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που θα αποσύρεται από τη Συρία θα αναδιαταχθεί και θα παραμείνει στην περιοχή για να παρακολουθεί την κατάσταση και να αποτρέψει την επανάληψη των γεγονότων του 2014, όταν η απειλή του ISIS που δεν λήφθηκε υπόψη κατέκλυσε τη Συρία και το Ιράκ. Ένα μικρό αποτύπωμα των δυνάμεων των ΗΠΑ θα παραμείνει στο φυλάκιο "At Tanf" στη νότια Συρία για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα απομεινάρια του ISIS».

»Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά οικονομικές κυρώσεις για να στοχεύσουν αυτούς που επιτρέπουν, διευκολύνουν και χρηματοδοτούν αυτές τις απεχθείς πράξεις στη Συρία. Είμαι πανέτοιμος να καταστρέψω άμεσα την οικονομία της Τουρκίας εάν οι ηγέτες της χώρας συνεχίσουν να ακολουθούν αυτό το επικίνδυνο και καταστροφικό μονοπάτι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά την Τουρκία, «μπαίνει» και η Συρία στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ

Μαίνεται το πολεμικό μέτωπο στη βόρεια Συρία, με τα τουρκικά πυρά να προκαλούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, διαταρράσοντας τις ισορροπίες και πυροδοτώντας ζωηρές ανησυχίες περί αναζοπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επεκτείνει την επιχείρηση εισβολής ξεκινώντας τις στρατιωτικές ενέργειες στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Eίναι η πρώτη φορά από το 2012 που στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, εισχωρούν σε αυτά τα εδάφη της βορειας Συρίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη διεθνή καταδίκη για τις κινήσεις του και τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλλει οι ΗΠΑ, συνεχίζει ακάθεκτος και αποφασιμένος να προχωρήσει σε βάθος την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους», το μήνυμα του Τούρκου προέδρου όπου συμπυκνώνονται οι προθέσεις ενός σουλτάνου ο οποίος επενδύει απόλυτα στην επεκτατική πολιτική.

Στην καταδίκη της Τουρκίας για της ενέργειές της στη βόρεια Συρία προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 - 18 Οκτωβρίου.

Αψυχολόγητος Τραμπ: Ας προστατεύσει τους Κούρδους κι ο Ναπολέων - Εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά

Ο Τραμπ επιστράτευσε μέχρι και τον… Ναπολέοντα για να δικαιολογήσει το πράσινο φως που έδωσε στον Ερντογάν για επέμβαση στη Συρία.

«Είπα στους στρατηγούς μου, γιατί πρέπει εμείς να πολεμάμε για τη Συρία και τον Άσαντ για να προστατεύουμε τα εδάφη του εχθρού μας; Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία να προστατεύσει τους Κούρδους, κανένα πρόβλημα, είτε είναι η Ρωσία, είτε η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω να τα πάνε καλά, εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης