Μετά την Τουρκία, «μπαίνει» και η Συρία στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ

000_1LF08Y

Ο Τούρκος πρόεδρος αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και λέει ότι θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη  - Στη Μανμπίτζ εισβάλλει και ο συριακός στρατός - Οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη Συρία - Στην καταδίκη της Τουρκίας προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο

Μαίνεται το πολεμικό μέτωπο στη βόρεια Συρία, με τα τουρκικά πυρά να προκαλούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, διαταρράσοντας τις ισορροπίες και πυροδοτώντας ζωηρές ανησυχίες περί αναζοπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επεκτείνει την επιχείρηση εισβολής ξεκινώντας τις στρατιωτικές ενέργειες στο κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.  

Eίναι η πρώτη φορά από το 2012 που στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, εισχωρούν σε αυτά τα εδάφη της βορειας Συρίας. 


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη διεθνή καταδίκη για τις κινήσεις του και τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλλει οι ΗΠΑ, συνεχίζει ακάθεκτος και αποφασιμένος να προχωρήσει σε βάθος την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». «Θα φτάσουμε μέχρι τέλους», το μήνυμα του Τούρκου προέδρου όπου συμπυκνώνονται οι προθέσεις ενός σουλτάνου ο οποίος επενδύει απόλυτα στην επεκτατική πολιτική. 

000_1LE8PK
000_1LE8PS


Εμμένει στη ρητορική του και προχωρά σε κρεσέντο προκλητικότητας ενώ στη σκακιέρα έχει μπει ένας ακόμη παίκτης, που θα στηρίξει τους Κούρδους, ο συριακός στρατός.

Συνεχίζει, δε, ο Ερντογάν να αποκαλεί τρομοκράτες τους Κούρδους για να έχει έναν «καλό» λόγο να...δικαιολογήσει την επέμβαση. Στις απειλές της Ουάσινγκτον, από την άλλη, απαντά χρησιμοποιώντας την κλασική μέθοδο, την επίδειξη ισχύος.

000_1LE8PV
000_1LE8PY
000_1LE8PZ


«Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο της διεθνούς ανησυχίας.

Πέντε ημέρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, 18 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία και σχεδόν 200 έχουν τραυματιστεί από περισσότερα από 700 βλήματα όλμου που εκτόξευσαν «τρομοκρατικές οργανώσεις» κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, δήλωσε ακόμη.

«Δεν υποχωρούμε»

«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές» τόνισε με νόημα απαντώντας στα προειδοποιητικά μηνύματα των ΗΠΑ.

Επανήλθε, δε, στις κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στο προσφυγικό. Καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Δήλωσε πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ περί απόσυρσης στρατευμάτων συνεχίζεται, εν μέσω του πολέμου δηλώσεων με την Τουρκία.

Οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Εκτελούμε αυτήν την εντολή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση αφορά «όλους» τους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, «εκτός εκείνων που βρίσκονται στην Αλ Τανφ», μια βάση που τελεί υπό τον έλεγχο περίπου 150 Αμερικανών στρατιωτικών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η ΕΕ καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία

Στην καταδίκη της Τουρκίας για της ενέργειές της στη βόρεια Συρία προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 - 18 Οκτωβρίου.

Επιγραμματικά το Συμβούλιο της ΕΕ αναφέρει:

«H EE καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, με αποτέλεσμα παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προοπτικές για τον ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία γίνονται όλο και πιο δύσκολες και υπονομεύεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τη δι9εθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του Da'esh. [...]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012.

Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικός παράγοντας στην κρίση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας με τις δραματικές της συνέπειες συνεχίζεται, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως την εξαγωγή ολικών συστημάτων στην Τουρκία.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν θα παράσχει οικονομική βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής, όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών. Η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων αναγκών».

Θέση απέναντι στον τουρκικό στρατό παίρνει ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν νωρίτερα στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν σήμερα τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Ο συνολικός αριθμό των νεκρών «τρομοκρατών», όπως τους αποκαλεί η Τουρκιά, από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», είναι 550.


Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.

Επίθεση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Το Μάνμπιτζ και το Κομπάνι ονομάτισε και επίσημα ως τους επόμενους στόχους των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Φαίνεται ότι η επιχείρηση της Τουρκίας δεν θα έχει πρόβλημα στο Κομπάνι καθώς η Ρωσία έδειξε θετική προσέγγιση» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν να ξεκινήσει το ταξίδι του για το Αζερμπαϊτζάν.

«Όσο για το Μαντζίμπ, είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης της απόφασής μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι τουρκικά στρατεύμετα έχουν πάρει θέσεις στα περίχωρα του Μάνμπιτζ.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε, επίσης, λεκτική επίθεση κατά των ΜΜΕ της Δύσης κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι σε πόλεμο με τους Κούρδους αλλά πολεμάει μια τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε, τέλος, και κατά των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναρωτώμενος «θα σταθείτε στο πλευρό του συμμάχου σας ή θα σταθείτε δίπλα στους τρομοκράτες;» «Και φυσικά κανείς δεν απαντά» συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (104)

Αξίζουμε;

Τσαντιζομαι διαβάζοντας ειδήσεις που λένε ότι η Τουρκία κάνει ότι θέλει και κανένας δε κάνει τίποτα, ούτε κάνει στα πιο απλά όπως πχ στο ποδόσφαιρο η ΟΥΕΦΑ... και μετά κοιτάω τις ειδήσεις του ελληνικού μικρόκοσμου. Στα πολιτικά οι μισοί λεν τους άλλους μίσους φασιστες η κομουνια, στα αθλητικά όλοι μισούν όλους, στα κοινωνικά ληστείες, φόνοι, γυφτοι και αλλοδαποί συμμορίτες, στα gossip κυριαρχούν οι κάθε λογής Μπόμπες και Τανιμανιδες... ήμαστε μια κοινωνία υπό διάλυση και η σύγκριση με τη κοινωνική στιβαρότητα της γειτονικής χώρας μόνο θλίψη προκαλεί

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Ποιά στιβαρότητα μωρέ ζουρλομανδία; Οι νέοι Τούρκοι ξαμολλάνε προς όλες τις κατευθύνσεις του πλανήτη! Κανείς νέος δεν θέλει να ζήσει στην Τουρκία. Έχω τρείς φίλες που είχα γνωρίσει σε ταξίδια του εξωτερικού, και οι τρείς πλέον έχουν φύγει απο Τουρκία και ζουν έξω μόνιμα. Κανείς δεν θέλει να ζήσει στο χαλιφάτο του Σουλτάνου. Οι νέοι δεν είναι ηλίθιοι, εχουν ίντερνετ ξέρουν πως ζεί ο "έξω κόσμος". Λίγους παραπλανείς στην σήμερον ημέρα με την μονόπατη προπαγάνδα, ειδικά όταν μιλάμε για νέους ανθρώπους. Τώρα, αν αυτός ο νεος (που π.χ. έχει μετακομίσει στο Παρίσι) πάει και χαιρεταει και στρατιωτικά στο ματς Γαλλίας-Τουρκίας, κλαιν. Να 'χει κάτι να δείχνει κι αυτος στα ινσταγκράμια. Στον πόλεμο θα πάει αν θα τον φωνάξει ο Σουλτάνος να αφήσει τα γαλλιδάκια και να πάει να πιάσει τα ημιαυτόματα; Κλάιν. Τα γαλλιδάκια είναι πιο όμορφα. Εδώ τελειώνει η κουβέντα.

Αητομάχος

Όλοι μας βλέπουμε που πάνε τα πράγματα.... Δεν δικαιολογείται κανένας να έχει αυταπάτες.... Μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη εθνική συμφορά; Ναι μπορούμε! Με καλή χρήση-ζωντάνεμα των υπαρχόντων όπλων και προμήθεια μερικών έξυπνων σύντομα... Αλλά το πιο σπουδαίο όπλο από όλα είναι η αποφασιστικότητα... Πάρτε το χαμπάρι, ή θα αποδειχθούμε άξιοι απόγονοι ένδοξων προγόνων ή θα γίνουμε η Σερβία της νότιας βαλκανικής... ακρωτηριασμένοι βάναυσα και ...το χειρότερο, χώρα υποτελής των Οθωμανών... Σηκώστε μωρέ τα μάτια σας προς τα πάνω...δεν βλέπετε τις ψυχές των Ελλήνων της πολύχρονης σκλαβιάς,του 21, των βαλκανικών πολέμων,της Μικρασιατικής καταστροφής,της σφαγής των Ποντίων ,του έπους του 40-41 ,του Κυπριακού αγώνα,του 74,τους πιλότους του Αιγαίου μας....πως μας κοιτάζουν; Θα κάνουμε τις ψυχές τους να αναπαυθούν ή θα φρίττουν σιχτιριζοντάς μας, επειδή πετάξαμε τη ΘΥΣΊΑ τους στα σκουπίδια της καλοπέρασης μας;

Ερντογάν ηγέτη

Μέχρι το ΣΚ θα τρώμε κεμπάπ στην Δαμασκό,ζήτω η οθωμανική αυτοκρατορία!

Στη Μανμπίτζ εισβάλλει και ο συριακός στρατός

στην επικρατεια του εισβαλλει; λολ

Δεν πειράζει

Αγαπητοί Κούρδοι δεν πειράζει η γενοκτονία σας γιατί μετά θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία, τρεις μέρες χωρίς τουρκικά σίριαλ...

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Εγώ κατηγορώ την Ελληνική πλευρά που κάθεται τόσο αμέτοχη στα δεινά των "αδερφών" μας των Κούρδων (όποιος δεν έχει ζήσει ΑνδρεοΠαπανδρεϊκες εποχές, έτσι τους λέγαμε) και δεν προσπαθεί, επιγείως η "υπογείως" να τους βοηθήσει με ΚΑΘΕ τρόπο. Βλέπω, όταν κοιτάω τον χάρτη, ότι τώρα που μπαίνει η Συρία στον χορό η "δίοδος" του να στείλουμε απο ανθρωπιστικό υλικό μέχρι ...αντιαεροπορικά και άρματα μάχης απο τα λιμάνια της Συρίας είναι ανοιχτή και τα σκυλιά είναι δεμένα... Αλλά επίσης βλέπω ότι τόσα χρόνια μας κυβερνούν ορνιθόμορφα που το λυρί τους σέρνεται στο πάτωμα... Ότι πει το State Department. Ετσι δουλεύει η εξωτερική πολιτική της χώρας, δεκαετίες τώρα, όχι απο προχτες.

Πατριώτης

Ο Αρχιτρομοκράτης βάφτισε τους ανθρώπους τρομοκράτες , μπαίνει όπου θέλει και με ξένες πλάτες τους σφάζει ελεύθερα και με την αιγίδα του ΟΗΕ , Ε.Ε , Αμερικής , Πούτιν

Πατριώτης

Αφού πρόδωσαν , ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΤΟ ΕΣΚΑΣΑΝ

John Pap

Φταίνε και τα δικά μας τα γίδια, που πάνε και αγοράζουν τουρκικά προϊόντα, διότι φίλε μου όταν αγοράζεις τούρκικα προϊόντα δίνεις λεφτά στον τούρκο για να παίρνει όπλα. Κοίτα τώρα τι κάνει ο τούρκος όταν πάρει όπλα και σου εύχομαι το αίμα των ανθρώπων να σε πνίξει στον ύπνο σου ξεφτιλισμένε!

@

να ποινικοποιηθεί το kebap;

μακεδονομαχος

Ρε παιδια μηπως να βγουν οι παπαδες και οι θειτσες να τραγουδανε μην παραχαρεσετε την ιστορια το αιγαιο ειναι ενα? Μπορει να φοβηθει ο Ερντογαν οταν μας δει με τις παραδοσιακες στολες μας αχαχαχαχαχαχαχαχαχ

...

Οι χειρότεροι είναι οι σλαβόφωνοι, οι αρβανιτόφωνοι και οι αραβοκρητικοί ψευτοέλληνες γιατί θέλουν μεγάλη βουλγαρία, μεγάλη τσαμουριά και ανεξάρτητη αραβοκρητική πολιτεία και είναι αυτοί που θα κάνουν τα πάντα για να είναι ανοιχτά τα σύνορα και να γεμίζει η Ελλάδα με αλλοδαπούς ώστε κάποια στιγμή να την διαλύσουν. Μάλιστα αυτοί είναι πίσω από την κατάντια της χώρας. Είναι ένα βρόμικο 35% του πληθυσμού της χώρα που απλά δεν θα έπρεπε να είναι ζωντανό και θα έπρεπε να είχε καθαρισθεί με το σπαθί...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης