Και χαρτοφυλάκιο Άμυνας στη νέα Κομισιόν - Δεν θα γίνουμε ποτέ στρατιωτική συμμαχία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Και χαρτοφυλάκιο Άμυνας στη νέα Κομισιόν - Δεν θα γίνουμε ποτέ στρατιωτική συμμαχία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Με πολλές εκπλήξεις και αναβαθμισμένο ρόλο για την Ελλάδα η νέα σύνθεση της Επιτροπής - Αντιπρόεδρος ο Μαργαρίτης Σχοινάς - Οι... επικίνδυνες ισορροπίες και τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τα περισσότερα ερωτήματα

ursula_main_again
Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πολλές εκπλήξεις και αναβαθμισμένο ρόλο για την Ελλάδα, καθώς ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παρουσίασε στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεκατέσσερις άνδρες και δεκατρείς γυναίκες συνθέτουν το προτεινόμενο Κολέγιο των Επιτρόπων, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού προηγηθούν οι ακροάσεις των προτεινόμενων Επιτρόπων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να δώσει την απάντηση σε ένα δύσκολο γρίφο, καθώς έπρεπε να βρει τις απαραίτητες γεωγραφικές ισορροπίες (βορράς, νότος, ανατολική και δυτική ΕΕ), να λάβει υπόψη της τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια, δυσαρεστώντας όσο το δυνατόν λιγότερα κράτη-μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρισε έναν Ιρλανδό υπεύθυνο για το εμπόριο στην μετά Brexit εποχή, έναν Ιταλό στην Οικονομία, ο οποίος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ρώμη θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έναν Ούγγρο υπεύθυνο για τη διερεύνηση της ΕΕ (δυτικά Βαλκάνια, αλλά και Τουρκία) και έναν Έλληνα υπεύθυνο για τη προστασία του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Η προταθείσα Επιτροπή της πρόεδρου Ντερ Λάιεν περιλαμβάνει ακόμα και μια «υπέρ-Επίτροπο», καθώς η Γαλλία Σιλβί Γκουλάρ αναλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια της Βιομηχανίας, αλλά και της Άμυνας και της Διαστημικής πολιτικής. Η απόφαση της προέδρου Ντερ Λάιεν να δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο για την Άμυνα σημαίνει ότι θα συσταθεί και μια Γενική Γραμματεία Άμυνας, που θα πρέπει να διαχειριστεί τα περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για κοινά ευρωπαϊκά έργα στον τομέα της άμυνας και της βιομηχανίας, κάτι που επιθυμούσαν τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο.

Κλείσιμο
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Όμως, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ειπωθεί επανειλημμένα πως οι κοινές προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις τους είναι πρωταρχικής σημασίας». Η Φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε πως τα σχέδια θα ωφελήσουν την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκουν πολλές χώρες της ΕΕ, και συμπλήρωσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η συλλογική άμυνά μας».

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εμπιστευθεί τρεις εκτελεστικούς αντιπροέδρους οι οποίο θα αναλάβουν να εφαρμόσουν τα βασικά της πολιτικά σχέδια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για τον Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία που θα συντονίζει τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, την Μαργρέτε Βεστάιερ από τη Δανία, υπεύθυνη για την ψηφιακή αλλαγή και τον ανταγωνισμό και τον Βάλντις Ντομπρόβσκις από τη Λετονία ο οποίος θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την οικονομία.

Με σκοπό να καταφέρει να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δημιούργησε τις θέσεις τεσσάρων ακόμα αντιπροέδρων (συν τον Ισπανό Γιοζέπ Μπορέλ που αναλαμβάνει την Εξωτερική πολιτική και την πολιτική προστασίας, για τον οποίον είχαν ήδη συμφωνήσει οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων), προερχομένων από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, ήτοι Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους.

Πρόκειται για τους Βέρα Γιούροβα (Τσεχία Αξίες και Δικαιώματα), Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία -Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις), Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, Δημοκρατία και Δημογραφία) και τον Μαργαρίτη Σχοινά, που αναλαμβάνει υπεύθυνος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Μπορεί το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου από την Ελλάδα να ακούγεται «οργουελικό», ωστόσο ο κ. Σχοινάς θα πρέπει να συντονίσει την Κομισιόν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η στήριξη των χωρών καταγωγής των μεταναστών, η ορθή λειτουργία των εξωτερικών συνόρων και η εκπαίδευση.

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά της προτεινόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο κ. Λάσλο Τρότσανι από την Ουγγαρία. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, που θεωρείται ως εμπνευστής μερικών αρκετά αμφιλεγόμενων νόμων στη χώρα του, θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης. Η επιλογή του έχει ήδη προκαλέσει μεικτά σχόλια από αρκετούς Ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην επόμενη Κομισιόν. Η επιλογή του κ. Τρότσανι δημιουργεί και ερωτηματικά αναφορικά με τα σχέδια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη μελλοντική διερεύνηση της ΕΕ, κυρίως προς τα δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τις σχέσεις του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ με την Τουρκία και την πιθανότητα να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με τη γείτονα λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης