Η νέα γενιά Ναπολιτάνων μαφιόζων αντικαθιστά την «ομερτά» με τη... «φιγούρα» στα social media

Η νέα γενιά Ναπολιτάνων μαφιόζων αντικαθιστά την «ομερτά» με τη... «φιγούρα» στα social media

Έφηβοι μαφιόζοι κυκλοφορούν με πανάκριβα ρούχα σχεδιαστών και ολοκαίνουργια σκούτερ στα δρομάκια της πόλης και... πυροβολούν στο ψαχνό

Η νέα γενιά Ναπολιτάνων μαφιόζων αντικαθιστά την «ομερτά» με τη... «φιγούρα» στα social media
Μια νέα γενιά εγκληματιών αντικαθιστά σιγά σιγά τους παλιούς μαφιόζους στην Νάπολη και εγκαταλείπει τον παραδοσιακό κώδικα σιωπής για χάρη της... «φιγούρας» στα social media.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Guardian, από τις αρχές της δεκαετίας του '00, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες στελέχη της ναπολιτάνικης μαφίας έχουν συλληφθεί. Με τα μεγάλα αφεντικά της «Καμόρα» είτε νεκρά είτε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, μια νέα γενιά αναδύεται και καλύπτει σιγά σιγά τις «κενές θέσεις» στο συνδικάτο του εγκλήματος της ιταλικής μαφίας, που δρα στην περιοχή της Καμπανίας και της Νάπολης.

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί το θέμα ενός αποκαλυπτικού βιβλίου που εκδόθηκε το 2016 με τίτλο La Paranza Dei Bambini, από τον Ιταλό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Δέκα χρόνια νωρίτερα, ο ίδιος συγγραφέας είχε βρεθεί στην κορυφή των best seller με το βιβλίο του «Γόμορρα», στο οποίο αποκάλυπτε τις εγκληματικές δραστηριότητες της καμόρα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και παγκοσμίως, αφού μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες.

Η επιτυχία του βιβλίου όμως είχε και μία ιδιαίτερα αρνητική πτυχή για τον ίδιο τον συγγγραφέα, ο οποίος άρχισε να δέχεται απειλές κατά της ζωής του. Μέχρι σήμερα, ο Σαβιάνο συνεχίζει να ζει υπο 24ωρη αστυνομική προστασία, χωρίς την οποία πιστεύεται ότι θα είχε «εξαφανιστεί» εδώ και πολύ καιρό.

Piranhas (La Paranza dei Bambini) new clip official from Berlin Film Festival - 1/2


Το «La Paranza dei Bambini» του Σαβιάνο μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο και η ταινία (με τίτλο «Piranhas») κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερου σεναρίου στο φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου. Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία καταγράφουν την ιστορία του Νικολά, ενός αγοριού από μια φτωχογειτονιά της Νάπολης, που αποφασίζει να ενταχθεί στο «σύστημα», όπως είναι τοπικά γνωστή η Καμόρα.

Πολλά κοινά στοιχεία με τον ήρωα της ταινίας μοιράζεται ο Εμανουέλε Σιμπίλο, την ιστορία του οποίου φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα.

Κλείσιμο
Η πρώτη φορά που ο Εμανουέλε συνελήφθη ήταν στα 15 του χρόνια. Η αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα σπίτι στην περιοχή Φορτσέλα της Νάπολης, όπου ο νεαρός προσπαθούσε να ξεφορτωθεί δύο όπλα. Για τα επόμενα χρόνια, ο Σιμπίλο μπαινόβγαινε στα αναμορφωτήρια, όπου ξεχώριζε από τους άλλους νεαρούς κρατούμενους εξαιτίας της ικανότητάς του να εμπνέει σεβασμό και της συνήθειάς του να ενημερώνεται, διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες.

Όταν έκλεισε τα 18, το 2013, ο Σιμπίλο προετοιμάστηκε για το επόμενο μεγάλο βήμα: Την ανατροπή των παλιών οικογενειών της Καμόρα και την ανάδειξή του σε αρχιμαφιόζο της περιοχής. Ένα χρόνο αργότερα, στα 19 του, ο ανερχόμενος νεαρός μαφιόζος έπεφτε νεκρός από τα πυρά μιας αντίπαλης συμμορίας.

Αυτό η εξέλιξη δεν είναι καθόλου παράξενη, αν σκεφτεί κανείς ότι - σε αντίθεση με την πυραμιδική δομή της μαφίας της Σικελίας - η οργανωτική δομή της Καμόρα είναι πιο οριζόντια από κατακόρυφη. Κατά συνέπεια, μεμονωμένες φατρίες της Καμόρα ενεργούν ανεξάρτητα, και είναι πιο επιρρεπείς σε διαμάχες μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι ένας ατέλειωτος πόλεμος ανάμεσα στις ισχυρότερες φατριές, τον οποίο έχουν πλέον αναλάβει 18χρονοι «μίνι μαφιόζοι».

O Εμανουέλε Σιμπίλο

Η νέα γενιά Ναπολιτάνων μαφιόζων αντικαθιστά την «ομερτά» με τη... «φιγούρα» στα social media


Η αλλαγή στην ηλικία των πρωταγωνιστών των πολεμικών συρράξεων συνοδεύεται και από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των φατριών. Ενώ τα παλιά αφεντικά της μαφίας δρούσαν στη σκιά, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια την ομερτά (τον νόμο της σιωπής) οι σημερινοί εγκληματίες κομπάζουν για τα κατορθώματά τους στα social media, επιδεικνύοντας τα παράνομα κέρδη τους.

Νεαροί μαφιόζοι ποζάρουν με πανάκριβα ρούχα σχεδιαστών, κρατώντας στο χέρι μπουκάλια σαμπάνιας. Υιοθετώντας ένα στιλ που παραπέμπει σε χίπστερ, με μακρύ αλλά περιποιημένο μούσι, τριγυρνούν στα σοκάκια της Νάπολης με τα ολοκαίνουργια scooter τους σαν αγέλες από άγρια σκυλιά. Και πυροβολούν στο ψαχνό.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε το 2014 απλώς και μόνο επειδή τους ζήτησε ένα τσιγάρο. Ένας Ινδός δέχτηκε δύο σφαίρες στο στήθος το 2013 όταν μερικοί από αυτούς τους νεαρούς εγκληματίες θεώρησαν καλή ιδέα να «δοκιμάσουν τα όπλα τους» πάνω σε έναν αθώο περαστικό. Ένα νεαρό μέλος της μαφίας καταγράφηκε πρόσφατα από κοριό να καμαρώνει στο τηλέφωνο για το καινούργιο του απόκτημα, ένα Magnum 357 που «ήταν φτυστό με το όπλο του Αλ Καπόνε».

Πέρυσι, ένα δικαστήριο στη Νάπολη καταδίκασε 42 νεαρούς από δύο αντίπαλες φατριές, της Φορτσέλα και της Ντεκουμάνι, σε συνολική κάθειρξη 500 ετών. Η θλιβερή αλήθεια είναι όμως ότι, όσοι νεαροί εγκληματίες κι αν καταλήξουν στη φυλακή, θα υπάρχουν πάντα χιλιάδες έφηβοι πρόθυμοι να πάρουν τη θέση τους, αφού τα εκπαιδευτικά και σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας συνεχίζουν να αποτυγχάνουν παταγωδώς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης