Σκόπια: Ο Ζάεφ δρομολογεί αμνηστία για τα περυσινά επεισόδια στο κοινοβούλιο

Σκόπια: Ο Ζάεφ δρομολογεί αμνηστία για τα περυσινά επεισόδια στο κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έδωσε εντολή στις νομικές ομάδες να εξετάσουν το ζήτημα, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση ενός σχεδίου - Η αμνηστία θα αφορά τόσο βουλευτές όσο και πολίτες

skopia
Διατεθειμένος να εξετάσει την απαλλαγή βουλευτών και πολιτών που εμπλέκονται στα περσινά βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε με την νεοσυσταθείσα κοινοβουλευτική επιτροπή για την πολιτική συμφιλίωση και στην συνέχεια δήλωσε πως υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για επίλυση του ζητήματος. Διευκρίνισε όμως ότι τυχόν αμνηστία θα χορηγηθεί μόνον σε άτομα που δεν ενεπλάκησαν ευθέως στις συμπλοκές του περσινού Απριλίου.

«Σήμερα δείξαμε πολιτική βούληση», είπε ο κ. Ζαέφ, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα αναλάβουν οι νομικές ομάδες ώστε να καταρτιστεί σχέδιο.

Η επιτροπή για την συμφιλίωση συστάθηκε εν μέρει κατόπιν αιτήματος των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που στήριξαν την κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση. Η αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ χρειάζεται την στήριξη των οκτώ και στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος, όπου απαιτείται εκ νέου ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 εδρών.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά τρεις από τους οκτώ βουλευτές ερευνώνται ή διώκονται από την Δικαιοσύνη για ανάμειξη στα περσινά επεισόδια στην Βουλή.

Αντίπαλοι του κ. Ζάεφ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την διαδικασία συμφιλίωσης για να εξασφαλίσει υπογείως τις έδρες που χρειάζεται ώστε να οριστικοποιήσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει την κριτική ότι τυχόν αμνηστία θα συνιστά παρέμβαση στο έργο των δικαστών και εισαγγελέων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης