Νέα εξέλιξη στο θρίλερ με τον αρχηγό της Ιντερπόλ: Παραιτήθηκε ενώ κρατείται στην Κίνα

Νέα εξέλιξη στο θρίλερ με τον αρχηγό της Ιντερπόλ: Παραιτήθηκε ενώ κρατείται στην Κίνα

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της, Μενγκ Χονγκουέι, που είχε εξαφανιστεί και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι κρατείται στην Κίνα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του – Η παραίτηση έχει άμεση ισχύ

chin0
Νέο μυστήριο στην υπόθεση του Κινέζου επικεφαλής της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκγουέι προκαλεί η ανακοίνωση της παραίτησής του και μάλιστα με άμεση ισχύ από τα καθήκοντά του, λίγο αφότου η Κίνα επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται υπό κράτηση καθώς εις βάρος του διεξάγεται έρευνα για «παραβιάσεις του νόμου» από την κινεζική επιτροπή που διερευνά υποθέσεις διαφθοράς αξιωματούχων.

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι ο Μενγκ Χονγκουέι παραιτήθηκε από πρόεδρος του Οργανισμού και η παραίτησή του έχει άμεση ισχύ. Με βάση τον εσωτερικό κανονισμό, υπηρεσιακός πρόεδρος της Ιντερπόλ αναλαμβάνει ο νυν αντιπρόεδρος, Κιμ Γιονγκ Γιανγκ από τη Νότια Κορέα.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στη 87η Γενική Συνέλευση του οργανισμού οι εργασίες της οποίας έχουν προγραμματιστεί για τις 18-21 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, χρονιά κατά την οποία θα ολοκληρωνόταν και η θητεία του Μενγκ.

Η Ιντερπόλ επισήμανε στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της «για τη διασφάλιση των συνόρων, την προστασία των πολιτών, την πρόληψη και διερεύνηση του εγκλήματος και την ενθάρρυνση της παγκόσμιας αστυνομικής συνεργασίας».


Βρίσκεται υπό κράτηση στην Κίνα

Ο Μενγκ Χονγκγουέι είχε εξαφανιστεί από τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και έφυγε από τη Λυών, που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Ιντερπόλ με προορισμό την πατρίδα του την Κίνα. Η γυναίκα του κατήγγειλε την εξαφάνισή του στις αρχές και αμέσως τέθηκε υπό αστυνομική προστασία, καθώς εναντίον της είχαν υπάρξει απειλές.

Κι ενώ οι πληροφορίες ήθελαν τον Μενγκ να βρίσκεται στα χέρια των Κινέζων, η υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι αρχές πραγματοποιούν έρευνα εις βάρος του, καθώς θεωρείται ύποπτος για παραβιάσεις του νόμου.

Ο Μενγκ Χονγκγουέι βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας «διότι θεωρείται ύποπτος για παραβίαση του νόμου», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς του κρατικών αξιωματούχων.

Έκκληση από τη σύζυγό του 

Κλείσιμο
Λίγο πριν την ανακοίνωση της Κίνας ότι ο Μενγκ βρίσκεται υπό έρευνα, η σύζυγός του απηύθυνε έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα, λέγοντας ότι κινδυνεύει.

Με φωνή που τρέμει και προσπαθώντας να πνίξει τα δάκρυά της, η Γκρέις Μένγκ μίλησε με την πλάτη στην κάμερα για λόγους ασφαλείας, ενώ αρνήθηκε να φωτογραφηθεί.

«Αυτή η υπόθεση αφορά την διεθνή κοινότητα» ανέφερε, διαβάζοντας τη δήλωσή της στα αγγλικά και τα κινεζικά.

Της έστειλε μήνυμα που έδειχνε ένα μαχαίρι

Η Γκρέις Μενγκ αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της στις 25 Σεπτεμβρίου της έστειλε ένα πρώτο μήνυμα μέσω μιας εφαρμογής στο οποίο της έγραφε: «Να περιμένεις την κλήση μου». Λίγο αργότερα, της έστειλε ένα δεύτερο μήνυμα, το οποίο περιείχε ένα μαχαίρι σε emoticon που δήλωνε ότι βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου. «Δεν είμαι σίγουρη από ποιον προήλθε», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μενκ Χονγκουέι εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ το Νοέμβριο του 2016, ενώ η θητεία του επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2020.

Χθες, ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, ο γερμανός Γιούργκεν Στοκ, ζήτησε από την Κίνα «αποσαφηνίσεις» για την κατάσταση του προέδρου του οργανισμού, ηλικίας 64 ετών, που δεν έχει δώσει σημεία ζωής στην οικογένειά του από τα τέλη του Σεπτεμβρίου όταν επισκέφθηκε την Κίνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης