Τουρκία: Ο Ερντογάν «επιστρατεύει» δικαστές και λογοκρισία για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση

erdogann_arthroo1

Στόχος του Ερντογάν όσοι  θεωρείται ότι εξυπηρετούν την επίθεση κατά της τουρκικής οικονομίας - Το υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε νομικά μέτρα κατά 346 λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία»

Τη Δικαιοσύνη επιστρατεύει ο Ερντογάν προκειμένου να ανακόψει την κρίση της τουρκικής οικονομίας που αποτυπώνεται και στην ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκινά έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια.

Κινούμενη στη «γραμμή» του Τούρκου προέδρου που επιμένει να μιλά για «επίθεση» σε βάρος της Τουρκίας, η εισαγγελία υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης.

Πρόθεση της έρευνας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι η δικαστική διερεύνηση κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού , καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Στο ίδιο πνεύμα το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι «από το πρωί της Δευτέρας οι θεσμοί μας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσει προς τις αγορές».

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Τραπεζούντα επέμεινε στους υψηλός τόνους κατά των ΗΠΑ διακηρύσσοντας ότι «θα απαντήσουμε σε όσους κύρηξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές».

Παρέμβαση από Τράπεζα της Τουρκίας: Θα παράσχει όση ρευστότητα χρειάζονται οι τράπεζες

Σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Τουρκίας με ανακοίνωσή της ανήγγειλε πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως οι παραδοσιακές δημοπρασίες repo ή οι δημοπρασίες πώλησης καταθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθούν με ωριμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις 91 ημέρες. Για τις ημέρες με σχετικά υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δημοπρασίες repo με ωριμάνσεις 6-10 ημερών.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως τα υφιστάμενα όρια καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα των τραπεζών που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ ίσως αυξηθούν και μπορεί να βελτιωθούν οι όροι χρήσης εάν κριθεί απαραίτητο.

Η κεντρική τράπεζα τονίζει στην ανακοίνωσή της πως θα παρακολουθεί στενά το βάθος της αγοράς και τους σχηματισμούς των τιμών, και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές με φόντο την τουρκική λίρα

Πτωτικά παρέσυραν οι τράπεζες τις ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η κλιμακούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα.

Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4% σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,6% με τους τραπεζικούς τίτλους να ασκούν πιέσεις.

Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατέγραφε τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας βουτιά 10,4% μετά την καταδίκη του αμερικανικού γίγαντα Monsanto - τον οποίο η Bayer απέκτησε τον Ιούνιο - για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Η μετοχή της Bayer οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από εννέα χρόνια.

Ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,27%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,45%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX χάνει 0,79%, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,68% και ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,88%.

Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 4,5% αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απεργίες εάν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με τη διοίκηση για τους μισθούς.

Υποχωρεί το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,25% και διαμορφώνεται στα 1,1383 δολάρια. 

Το ευρώ βρίσκεται στα125,498 γεν, στο 0,8932 με τη στερλίνα και στο 1,4971 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,49% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 110,249 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,25% και διαμορφώνεται στα 1,2744 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ (61)

Φιλήμων

Κανένα σχόλιο για τις κεντρικές τράπεζες που λέει ο ανωτέρω; ή μήπως σε ξεπερνάει το θέμα; ή μήπως ανήκει στη σφαίρα του science fiction οπότε και δεν ασχολείσαι Άδωνι του πληκτρολογίου; ή μήπως μπορείς να μας πεις πόσο πετυχημένη ειναι η δική σου καπιταλιστική κοσμοθεωρία που αιματοκύλισε τον 20ο αιώνα 2 φορές σε παγκόσμιο επίπεδο για να κάνει restart η παγκόσμια καπιταλιστική τάξη; Ρε ουστ απ' εδώ ιστορικά αναλφάβητε.

ΠΑΥΛΟΣ

ΠΑΡΤΕ ΛΙΓΗ ΨΩΡΟΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-35 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΟΙ S-400.. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΠΑΛΙ ΤΗ ΚΛΑΨΑ, ΓΙΑΟΥΡΗΔΕΣ.

Α.Σ.Δ.

Σφάλλει ο Τσαβούσογλου που λέει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κέρδος. Οι ΗΠΑ είναι τρίτες στην παραγωγή χάλυβα παγκοσμίως και η Τουρκία όγδοη. Ένας ανταγωνιστής που εκτοπίζεται είναι κέρδος.

Σκεπτόμενος πολίτης

Σκιαγραφείς την ουσία του πράγματος αν και με σκοπτικό τρόπο. Η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε (μεταξύ άλλων) να χειραγωγήσει την κεντρική τράπεζα. Αυτό είναι "θανάσιμο" αμάρτημα αφού ως γνωστόν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία οικογένειας τραπεζιτών (όνομα και μη χωριό) που έλκουν την καταγωγή τους από το Ισραήλ και οι οποίοι σύμφωνα με τον πατριάρχη της οικογένειας πρεσβεύουν το δόγμα "δώσε μου τον έλεγχο του χρέους ενός κράτους και δεν με απασχολεί ποιός φτιάχνει τους νόμους (ή ποιός κυβερνάει αν προτιμάτε)". Δύο κράτη που αρνήθηκαν σθεναρά να έχουν κεντρικές τράπεζες, έχουν στοχοποιηθεί πολύ από τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ποια είναι τα κράτη αυτά; ......... Ιράν και Βόρεια Κορέα!!!!!! Τα υπόλοιπα θα τα πει η ιστορία. Δυστυχώς ο σουλτάνος υποτίμησε την κατάσταση και θα πιεί το πικρό ποτήρι ως το τέλος.

Θα μας κάνεις να συμπαθήσουμε τον Τράμπ!

Τι λες βρε θηρίον;! "Ιράν και Βόρεια Κορέα!" Θεοκρατίες είτε Ισλαμικές είτε κομμουνιστικές έχουν αποτύχει παταγωδώς. Εκκωφαντική πτώση!! Ακόμα και κουφοί σαν και σένα θάπρεπε να τόχανε καταλάβει! Και περιμένεις την Ιστορία να το δείξει...και γράφεις "Τα υπόλοιπα θα τα πει η ιστορία." Να στα πώ εγώ. Κομμουνιστικές Δικτατορίες εξαφανίστηκαν! Αφήσανε την Β. Κορέα μήπως καταλάβουνε και οι τελευταίοι ηλίθιοι που έμειναν... συριζαίοι, τσαβιστές ... Όσο αφορά το Ιραν ακόμα και οι Ιρανοί άρχισαν τις διαμαρτυρίες... Αλλά ο 'Σκεπτόμενος Πολίτης', όπως παρουσιάζεις τον εαυτό σου, αντί να υποδεχθεί με χαρά τις κατακτήσεις της Δύσης συνωμοσιολογεί! Ρε μήπως είσαι αριστερός;

Μα καλά

Γκέϊμ θίορι δεν ξέρει ο σουλτάνος; Να στείλουμε το άσσετ που το 'χουμε εύκαιρο; Ταγίπ, πάνω στο τραινάκι! Ευθεία! Μετωπική κι όποιος κοτέψει!

Να του στείλουμε το Γιάνη σύμβουλο

εδώ γονάτισε ολόκληρη Ευρώπη με τη μία, στις ΗΠΑ θα κολλήσει;

Φιλική συμβουλή

Άρχισε να σκάβεις τα λαγούμι σου όσο είναι νωρίς.

ςς

κανω μια ερωτηση σε αυτους που ψηφισαν συριζα,χρυση αυγη,ανελ,λεβεντη,δημαρ,ολοι αυτοι επι της ουσιας ψηφισαν συριζα,αλλοι εμμεσα και αλλοι αμεσα,ολοι τους εναντια στο ευρω και εε,υποστηρικτες της δραχμης εαν ειχαμε τη δραχμη θα καναμε υποτιμηση και θα λυναμε το οικονομικο προβλημα ,ρωταω ολα αυτα τα τροχειοδεικτικα βληματα, η τουρκια εχει εθνικο νομισμα τη λιρα,απο τον ιανουαριο μεχρι σημερα εχει γινει υποτιμηση της λιρας 41% γιατι δεν λυνετε το οικονομικο προβλημα στην τουρκια αλλα επδεινωνετε ραγδαια ,παρακαλω τους θαυμαστες του τσιπρα βαρουφακη αντε και ο καρανικας να μου απαντησουν,

κωστας

Οι αριθμοι δεν λενε ψεμματα. Η λιρα μετα την κριση και μεχρι το 13 κυκλοφορουσε γυρω στο 1.5 (λιρες/δολ). Μετα αρχισε η ανηφορα. 2.5 το 15, λιγο κατω απο 4 το 17. Αυτος ειναι ενας συνεχης πληθωρισμος 25% για πεντε χρονια. Δεν ειναι ο Τραμπ, δεν ειναι ο Πουτιν, ειναι ο Ερντογαν που με επικοινωνιακα τρικ, παρελασεις, παλατια, και λογοκρισια νομιζει οτι θα βαραει τα νταουλια να χορευουν οι αγορες... (ρε, που το ειδα το εργο, που το ειδα;) Η τελευταια καταρρευση στο 7 ειναι απλως οτι οι αγορες παυουν να ασχολουνται. Και η ειρωνια του πραγματος ειναι οτι η Τουρκια εχει ολα τα φοντα για να γινει μεγαλη οικονομικη δυναμη.

#Σουλτάνος

Δεν αρμενίζουμε στραβά. Ο γιαλός είναι στραβός.

@

Στρουθοκαμηλισμός. Όση λογοκρισία και να επιβάλλουν, πόσο... μπουνταλας πρεπει να είσαι για να μη καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν βλέπεις τις τιμές των εισαγόμενων προιόντων, ή των προιόντων που φτιάχνονται από εισαγόμενες πρώτες ύλες να συναγωνίζονται τις εκτοξευσεις πυραύλων; Πόσο... χαιβάνι πρεπει να είσαι αν δεν αντιλαμβάνεσαι την ραγδαία αυξανόμενη δυσκολία να εξυπηρετήσεις δάνεια σε ξένο νόμισμα; Η καθημερινότητα ΔΕΝ μπορεί να λογοκριθεί. Τη ζεις στο πετσί σου.

44

εσυ καλα τα λες αυτοι που σε διαβασανε καταλαβαν τι λες,νομιζω οτι αυτοι που ψηφισαν συριζα,χρυση αυγη,ανελ,ποταμι,λεβεντης,δεν εχουν παρει χαμπαρι τιποτα,και δεν προκειται να παρουν,μπορεις να μου πεις τι κανουμε γιατι εγω δεν ξερω,.οπως βλεπεις ειναι περισοτεροι βλακες,.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trump_ar

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν και «απαίτησε να τερματιστεί η εισβολή» λέει ο Λευκός Οίκος - Κυρώσεις για τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ - Πενς: Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να μην επιτεθεί στο Κομπάνι 

1