Ερντογάν: Θα απαντήσουμε σε όσους μας κήρυξαν τον πόλεμο - Μέτρα υπόσχεται ο γαμπρός του

erdogan-albayrak_main01

«Πόλεμος» για τη λίρα - Ανησυχούν οι αγορές, μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Έτοιμες για μια δύσκολη ημέρα είναι οι παγκόσμιες αγορές καθώς η οικονομική κρίση στην Τουρκία είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς η λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της σε σχέση με το δολάριο. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 6,95 τουρκικές λίρες ενώ τις βραδυνές ώρες η ισοτιμία είχε φτάσει και τις 7,24 λίρες.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι «από το πρωί της Δευτέρας οι θεσμοί μας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσει προς τις αγορές». Λίγο αργότερα η εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε τον περιορισμό των swap με αποτέλεσμα οι απώλειες για τη λίρα να περιοριστούν στα επίπεδα των 6,7-6,8 δολαρίων.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Τραπεζούντα επέμεινε στους υψηλός τόνους κατά των ΗΠΑ διακηρύσσοντας ότι «θα απαντήσουμε σε όσους κύρηξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές».

Για «επίθεση» σε βάρος της Τουρκίας έκανε λόγο και ο Αλμπαϊράκ στη συνέντευξή του. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο τόσο για τις τράπεζες όσο και για την πραγματική οικονομία συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τη βουτιά της λίρας. Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό ή σε λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία του εθνικού νομίσματος.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα 350 δισ. δολάρια χρέος των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών και την ικανότητά χρηματοδότησής τους.

Παρέμβαση από Τράπεζα της Τουρκίας: Θα παράσχει όση ρευστότητα χρειάζονται οι τράπεζες

Σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Τουρκίας με ανακοίνωσή της ανήγγειλε πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως οι παραδοσιακές δημοπρασίες repo ή οι δημοπρασίες πώλησης καταθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθούν με ωριμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις 91 ημέρες. Για τις ημέρες με σχετικά υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δημοπρασίες repo με ωριμάνσεις 6-10 ημερών.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως τα υφιστάμενα όρια καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα των τραπεζών που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ ίσως αυξηθούν και μπορεί να βελτιωθούν οι όροι χρήσης εάν κριθεί απαραίτητο.

Η κεντρική τράπεζα τονίζει στην ανακοίνωσή της πως θα παρακολουθεί στενά το βάθος της αγοράς και τους σχηματισμούς των τιμών, και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Με σημαντική πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο μετά την πτώση της τουρκικής λίρας.

Ο βασικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,98% και απώλειες 440,65 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 21.857,43 μονάδες.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,13%, έχοντας απώλειες 36,66 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Tzotzis

Ο γαμπρος εχει σχεδιο, προσευχη και νηστεια

Γιάναρος

Στείλτε τον Βαρουφάκη να τους σώσει!

Batman

Έλα να παίρνει σειρά η Λαγκάρντ!

...

θα πάρει σειρά ποια??? νομίζεις ότι έχουν ανάγκη αυτοί???????????????? τρολομπάτμαν

Batman

Ποια αντιπολίτευση; Αυτούς που εξαφανίζει ο σουλτάνος;

1

1 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ Κ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΡΟ

ΤΣΙΓΚΙΝΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΕΡΝΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΟΤΑ Κ ΧΙΟΥΝΤΑΙ......

Κούλης Μ., αντιστασιακός

Οι πελάτες του Κούλη ξέρουν από πελατειακό κράτος. Να αγοράσουν ομόλογα και λίρα να στηρίξουν τον εθνάρχη τους.

Ραχήλ, Γιάνης, Ρωσία, Κίνα μπορούν

να σώσουν την Τουρκία όπως κσι την Ελλάδα. Έστω ένας Τούρκος Σώρρας.

USA

Με το τηλεσίγραφο τι εγινε;

Spy

Τί νά μάς πείς ρε γονυτεπη Ερντυ. Γατάκι.. Ζηλιαρογατε.. Οταν εμείς είχαμε Capital Controls, εσείς βρίσκατε στις στέπες. Υγ.. στέλνω τήν συμπαράσταση στον υπερήφανο λαό (σου) πού σέ ψήφισε κι εσένα.

Spy

*βρίσκατε.. = βόσκατε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

merkel_juncker_macron

Στόχος είναι να «βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα» σε ζητήματα όπως είναι η πολυμερής συνεργασία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

may0

Αν το Κοινοβούλιο της Βρετανίας εγκρίνει, την επόμενη εβδομάδα, την Συμφωνία Αποχώρησης, τότε οι «27» θα προσφέρουν αναβολή του Brexit έως τις 22 Μαΐου - Εάν καταψηφίσει τη Συμφωνία, τότε το Λονδίνο θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ, μέχρι τις 12 Απριλίου, για το αν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή ευρωεκλογών - Μόνο τότε θα εξετάσει η ΕΕ μια μεγαλύτερη παράταση

mad98

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε  ότι ο Ρομπέρτο Μαρέρο συνδέεται με έναν υποτιθέμενο «πυρήνα τρομοκρατών» που σχεδίαζε επιθέσεις ενάντια σε υψηλά ιστάμενες πολιτικές προσωπικότητες