Ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο Τραμπ, κλιμακώνει την ένταση με τις ΗΠΑ και απειλεί την Κύπρο

Ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο Τραμπ, κλιμακώνει την ένταση με τις ΗΠΑ και απειλεί την Κύπρο

Απειλές προς την Κύπρο από τον Τούρκο Πρόεδρο την ώρα που προσπαθεί να συνδέσει τη χώρα του στο άρμα με τη Ρωσία και το Ιράν

trummmm
Σε τροχιά διάλυσης οδεύουν οι σχέσεις των ΗΠΑ – Τουρκίας με τον πρόεδρος της γείτονος να διατηρεί τη σκληρή ρητορική απέναντι στην υπερδύναμη την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του ευρώ και η Κύπρος μπάινει στο κάδρο της διένεξης.  

Μιλώντας στην πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας ενώπιον υποστηρικτών του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε και το παρασκήνιο ανάμεσα στις δύο πλευρές λέγοντας χαρακτηριστικά. «Μας απείλησαν να απελευθερώσουμε τον Μπράνσον ως τις 18:00 το απόγευμα. Εδώ δεν είναι μπανανία, είναι η Τουρκία». Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες. «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα μας οδηγήσει στην αναζήτηση νέων φίλων και συμμάχων», προειδοποίησε.

Την ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ως «οικονομικό πόλεμο», τοποθετώντας την Τουρκία στο ίδιο άρμα με τη Ρωσία και το Ιράν, απέναντι στη Δύση. «Στην όλο και πιο ελπιδοφόρα αναπτυσσόμενη γεωγραφία της Ευρασίας, η επιθετική αυτή στάση που στοχεύει το Ιράν, την Ρωσία και τώρα την Τουρκία, θα αποβεί άκαρπη με την στενή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη των χωρών μας. Αυτό κοινοποιείται προς τη διοίκηση των ΗΠΑ που έχει μόνο σύμμαχο το δολάριο».

Απειλές προς την Κύπρο με αναφορές στην ικανότητα της Τουρκίας να δρα μονομερώς

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινό άρθρο του στους New York Times προσπάθησε για μία ακόμη φορά να κοντράρει τις ΗΠΑ, απειλώντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, έναν σύμμαχό μας εδώ και δεκαετίες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπονομεύσουν τα συμφέροντά της».

Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να είναι «ασύμμετρες» και να «συνειδητοποιήσει πριν να είναι αργά ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές».

«Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προσθέτει σε απειλητικό τόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, κλείνοντας το «μάτι» στη Ρωσία, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον απόηχο της αύξησης των δασμών.

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο «Σουλτάνος» δεν δίστασε να προσθέσει στο «κάδρο» των απειλών και την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους από τη σφαγή που – σύμφωνα με τον ίδιο-τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του Αττίλα τονίζει ότι «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον»


Διπλασιασμός μέτρων ασφαλείας για τον Μπράνσον

Και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν σε άρθρο του στην αγγλόφωνη Daily Sabah σημειώνει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για επίλυση του θέματος δια της διπλωματικής οδού απερρίφθη από τις ΗΠΑ και πως πλέον κινδυνεύουν να χάσουν ολοκληρωτικά την Τουρκία.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα χωρίς καμιά ανακοίνωση διπλασιάστηκαν τω μέτρα ασφαλείας μπροστά στο σπίτι του πάστορα Μπράνσον που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό στη Σμύρνη. Μένει να δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις στην οικονομία και την τουρκική λίρα, όταν αύριο το πρωί θα ανοίξουν οι αγορές μετά την έκκληση του Ερντογάν στους πολίτες να πουλήσουν μαζικά τα δολάρια και τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους.



Πηγές: Reuters, Deutche Welle, ΑΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης