Ευρωπαϊκά hotspots στις χώρες αναχώρησης μεταναστών ζητούν Γαλλία και Ιταλία

conte_macron

Η δημιουργία των hotspots στις χώρες προέλευσης στόχο έχουν τον έλεγχο της ροής των αφίξεων – Τι δήλωσαν Μακρόν και Κόντα σε κοινή συνέντευξη τύπου 

Προβληματισμό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη διατύπωσαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα, οι δύο πολιτικοί τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης ευρωπαϊκών hotspots στις χώρες αναχώρησης των μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, θεωρούν ότι θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος στη ροή των αφίξεων.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά κέντρα στις χώρες αναχώρησης» των μεταναστών πριν αρχίσουν το ταξίδι τους στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Κόντε, ενώ ο Μακρόν έκανε λόγο για «αποστολή των υπηρεσιών μας που είναι αρμόδιες για το άσυλο (...) στην απέναντι όχθη».

Η συνάντηση Κόντε – Μακρόν έγινε μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας, με επίκεντρο το πλοίο Aquarious. Στο πλοίο επέβαιναν πάνω από 629 μετανάστες, ωστόσο τόσο η Ιταλία, όσο και η Μάλτα αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό του.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είπε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον Κόντε, τα ευρωπαϊκά hotspots θα επιταχύνουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ενώ θα εμποδίσουν «τα ταξίδια θανάτου».

Από την πλευρά του, ο Μακρόν επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ασφαλίσουν καλύτερα τις ακτές της Μεσογείου. «Η σωστή απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, όμως η παρούσα ευρωπαϊκή απάντηση δεν είναι η αρμόζουσα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ιδίως τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Ιταλία, δεν πήγε στο ραντεβού», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου που επιβάλει στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός μετανάστη να εξετάζει η ίδια μέχρι τέλους το αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. «Το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί, τα συστήματα αλληλεγγύης μέσω ποσοστώσεων δεν επιτρέπουν να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

αρχειο_ληψης

Σε ερώτηση κατά πόσον στηρίζει τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο Μάτις απάντησε στους δημοσιογράφους: «Θεωρούμε το ΝΑΤΟ ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία της Ευρώπης μέσα στην σφαίρα ασφαλείας και στηρίζουμε απόλυτα τα κράτη να κάνουν περισσότερα για να φέρουν το φορτίο»

European_Parliament

Σε μια μη νομοθετική έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία στην τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει οδηγία σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα για τις μειονότητες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την πρόληψη των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων

kas1

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αργά σήμερα τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους από την Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ  - Ο Εμανουέλ Μακρόν  «καταδίκασε έντονα την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς» προς το Ισραήλ