Ρωσία: Η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης

Ρωσία: Η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης

Η επανεκλογή Πούτιν ανοίγει το δρόμο για ένα ζήτημα που αναβαλλόταν για πολλά χρόνια - Ο Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας 

putin_5
Η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ρωσική προεδρία έδωσε τέλος στο μορατόριουμ που υπήρχε και αφορούσε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, γράφει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, παρότι η λύση του ζητήματος αυτού αναβάλλονταν επί χρόνια, η κατάσταση έχει αλλάξει μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Η ρωσική κυβέρνηση, είχε δηλώσει ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξη του στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία1», επεξεργάζεται ήδη ένα νομοσχέδιο για την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων. Παρόμοιες επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος αυτού δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο, όπως λέει ο οικονομολόγος του επενδυτικού ομίλου BKC Βλαντίμιρ Τιχομίροφ, κρίνοντας κανείς από τον τόνο των δηλώσεων της κυβέρνησης, συμπεραίνει ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του στο θέμα αυτό.

Η κυβέρνηση δεν ήθελε να θίξει το θέμα προεκλογικά


Η αναγκαιότητα που υπήρχε για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ήταν προφανής εδώ και καιρό, αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να θίξει το θέμα αυτό πριν τις εκλογές, επισημαίνει ο οικονομολόγος Αλεξάντρ Σουσλίν, ο οποίος ανήκει στο think tank με την επωνυμία Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Οικονομίας. Σήμερα οι γυναίκες στην Ρωσία συνταξιοδοτούνται στα 55 τους και οι άνδρες στα 60 τους. Το όριο αυτό είχε ορισθεί στην ΕΣΣΔ από το 1930, όταν ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 40 χρόνια , είχε δηλώσει ο Μεντβέντεφ.

Οι οικονομολόγοι της ρωσικής κυβέρνησης έχουν προτείνει εδώ και καιρό την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, στην οποία έχουν προσχωρήσει οι περισσότερες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Κλείσιμο
Πρόταση για σύνταξη στα 65 για τους άνδρες και 63 για τις γυναίκες

Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, διευθυντής του οποίου είναι ο Αλεξέι Κουντρίν, επιμένει στην αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων στα 65 για τους άνδρες και στα 63 για τις γυναίκες έως το 2034. Την αύξηση αυτή όμως υπαγορεύουν τα ελλείμματα του Ταμείου Συντάξεων , τα οποία καλύπτονται από το προϋπολογισμό, επισημαίνει η διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Νατάλια Ακιντίνοβα.

Συνδέεται με το ύψος των συντάξεων

Οι οικονομολόγοι της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας είναι κατηγορηματικοί στο ζήτημα αυτό, λέγοντας ότι δεν μπορούν να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς συντάξεις χωρίς την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου. Υπέρ της αύξησής του, είχε ταχθεί και ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ορέσκιν, λέγοντας ότι το συνταξιοδοτικό όριο πρέπει να αυξηθεί για να αυξηθούν οι συντάξεις.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου κοινωνικών αναλύσεων και προβλέψεων Γιούρι Γκόρλιν θεωρεί ότι τα πιο λογικά συνταξιοδοτικά όρια είναι η ηλικία των 62-63 ετών για τους άντρες και των 59-61 για τις γυναίκες. Ο Γκόρλιν επισημαίνει επίσης ότι ένας ακόμη κίνδυνος, που επιβάλλει την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, είναι η ανεργία σε ηλικίες που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις των εργοδοτών, επισημαίνει σχετική έρευνα του εν λόγω Ινστιτούτου που έγινε κατά παραγγελία του Ταμείου Συντάξεων της Ρωσίας. Για να περιορισθούν οι κίνδυνοι αυτοί, ο Γκόρλιν προτείνει να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να παίρνουν σύνταξη με βάση το παλιό όριο συντάξιμης ηλικίας, αλλά μειωμένη, είτε να αυξάνεται αργά στα πρώτα 5-6 χρόνια αλλά για τρεις μήνες τον χρόνο.

Πηγή: Vedomosti
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης