Ιταλία: Το ηφαίστειο Αίτνα έρχεται πιο κοντά μας

VOLCANO1

Από τη Σικελία γλιστράει αργά αλλά σταθερά προς τη Μεσόγειο

Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης,η Αίτνα,έρχεται πιο...κοντά μας.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ηφαίστειο... γλιστράει αργά αλλά σταθερά, προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο,δηλαδή 1,4 μέτρα σε διάστημα 100 ετών.

Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια το ηφαίστειο της Σικελίας διαπίστωσαν πως ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ένα ολόκληρο ενεργό ηφαίστειο να ολισθαίνει με αυτό τον τρόπο.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ηφαιστειολογίας "Δελτίο της Ηφαιστειολογίας".
Οι Βρετανοί ερευνητές τοποθέτησαν γύρω από την περιοχή της Αίτνας ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας,έτσι ώστε να μελετούν τη «συμπεριφορά»του,καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του κώνου του.

Ύστερα από έντεκα χρόνια συλλογής στοιχείων,οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι,το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα.

Η Αίτνα φαίνεται σαν να γλιστράει πάνω σε μια πλαγιά με ελάχιστη κλίση ενός έως τριών μοιρών πιθανόν επειδή βρίσκεται πάνω σε εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vasiki

Η Ελλάδα όμως, και χώρες όπως η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στη Συνθήκη 2+4 και επομένως η ελληνική πλευρά δεν έχει παραιτηθεί από τις απαιτήσεις για επανορθώσεις σημείωσε η γερμανική εφημερίδα 

eklo09

61 εκατομμύρια Αιγύπτιοι αποφασίζουν για 25 σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως για την παράταση της θητείας του προέδρου της χώρας σε έξι από τέσσερα χρόνια, τη θεσμοθέτηση ποσόστωσης 25% στην εκλογή των γυναικών στο Κοινοβούλιο

gallia_kitrina_gileka_art2

Τα κίτρινα γιλέκα διαδηλώνουν για 23ο Σάββατο στο Παρίσι - Οι διαδηλωτές πέταξαν πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και έβαλαν φωτιά σε μοτοσικλέτες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας - 110 προσαγωγές

17