Ιταλία: Το ηφαίστειο Αίτνα έρχεται πιο κοντά μας

VOLCANO1

Από τη Σικελία γλιστράει αργά αλλά σταθερά προς τη Μεσόγειο

Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης,η Αίτνα,έρχεται πιο...κοντά μας.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ηφαίστειο... γλιστράει αργά αλλά σταθερά, προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο,δηλαδή 1,4 μέτρα σε διάστημα 100 ετών.

Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια το ηφαίστειο της Σικελίας διαπίστωσαν πως ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ένα ολόκληρο ενεργό ηφαίστειο να ολισθαίνει με αυτό τον τρόπο.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ηφαιστειολογίας "Δελτίο της Ηφαιστειολογίας".
Οι Βρετανοί ερευνητές τοποθέτησαν γύρω από την περιοχή της Αίτνας ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας,έτσι ώστε να μελετούν τη «συμπεριφορά»του,καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του κώνου του.

Ύστερα από έντεκα χρόνια συλλογής στοιχείων,οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι,το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα.

Η Αίτνα φαίνεται σαν να γλιστράει πάνω σε μια πλαγιά με ελάχιστη κλίση ενός έως τριών μοιρών πιθανόν επειδή βρίσκεται πάνω σε εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vorotinov

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ιγκόρ Βοροτίνοβ που θεωρούνταν νεκρός για μια επταετία συνελήφθη στη Μολδαβία – Επιστράφηκε στη Μινεσότα για να αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές κατηγορίες

20355484

Ιδιαίτερα φορτισμένη η πρώτη ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ αφότου ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU – Τάχθηκε κατά των εθνικών εγωισμών και τόνισε ότι «το γερμανικό συμφέρον είναι να σκεφτόμαστε πάντα και τους άλλους» 

rvs98

Σύμφωνα με έρευνα, το 22% των Ρώσων βρίσκεται στην κατηγορία των φτωχών, στην οποία ανήκουν τα άτομα τα εισοδήματα των οποίων δεν τους επιτρέπουν να αποκτήσουν τίποτα περισσότερο από τα βασικά είδη διατροφής