Ιταλία: Το ηφαίστειο Αίτνα έρχεται πιο κοντά μας

VOLCANO1

Από τη Σικελία γλιστράει αργά αλλά σταθερά προς τη Μεσόγειο

Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης,η Αίτνα,έρχεται πιο...κοντά μας.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ηφαίστειο... γλιστράει αργά αλλά σταθερά, προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο,δηλαδή 1,4 μέτρα σε διάστημα 100 ετών.

Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια το ηφαίστειο της Σικελίας διαπίστωσαν πως ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ένα ολόκληρο ενεργό ηφαίστειο να ολισθαίνει με αυτό τον τρόπο.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ηφαιστειολογίας "Δελτίο της Ηφαιστειολογίας".
Οι Βρετανοί ερευνητές τοποθέτησαν γύρω από την περιοχή της Αίτνας ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας,έτσι ώστε να μελετούν τη «συμπεριφορά»του,καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του κώνου του.

Ύστερα από έντεκα χρόνια συλλογής στοιχείων,οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι,το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα.

Η Αίτνα φαίνεται σαν να γλιστράει πάνω σε μια πλαγιά με ελάχιστη κλίση ενός έως τριών μοιρών πιθανόν επειδή βρίσκεται πάνω σε εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

19453258

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την εικόνα της Ελβετίας λέει η αστυνομία – Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, υπάρχει υποψία «για ξέπλυμα χρημάτων και τεκμαιρόμενες επαφές με εγκληματικές οργανώσεις

kickl_kurz_austria

Να περιορίσει στο «ελάχιστο νόμιμο» την επικοινωνία με τις εφημερίδες «Kurier», «Standard» και «Falter» συνέστησε στην αστυνομία ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ - Απαράδεκτος ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου, αντέδρασε ο πρωθυπουργός Κουρτς - Για «ορμπανοποίηση» κάνειλόγο η αυστριακή αντιπολίτευση