Η Σέρβα Άνα Μπράνμπιτς η πρώτη πρωθυπουργός των Βαλκανίων που πηγαίνει σε gay pride

Η Σέρβα Άνα Μπράνμπιτς η πρώτη πρωθυπουργός των Βαλκανίων που πηγαίνει σε gay pride

«Η Σερβία εκπροσωπεί τη διαφορετικότητα. Αυτό είναι το μήνυμά μου σήμερα, ότι η κυβέρνηση της Σερβίας είναι εδώ για όλους τους πολίτες και ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» ανέφερε σε δηλώσεις της

Η Σέρβα Άνα Μπράνμπιτς η πρώτη πρωθυπουργός των Βαλκανίων που πηγαίνει σε gay pride
Ιστορία έγραψε την Κυριακή η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπράνμπιτς καθώς έγινε η πρώτη πρωθυπουργός σε χώρα των Βαλκανίων που βρέθηκε στην πρώτη σειρά των συμμετεχόντων σε gay pride.

Η Μπρνάμπιτς, εξάλλου, είναι και η ίδια ομοφυλόφιλη «κατακτώντας» δύο άλλες πρωτιές καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη gay που έγινε πρωθυπουργός στη Σερβία.

Το gay pride είχε διακοπεί από το 2009 έως το 2014 όταν τραυματίστηκαν πάνω από 100 άτομα μετά από επίθεση αγνώστων στην πορεία του 2009.

Κλείσιμο
Το 2014, όμως, η εκδήλωση ξεκίνησε εκ νέου εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας καθώς τότε υπήρξε «αφορισμός» της από τον Σέρβο Πατριάρχη με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υποστηρίζουν ότι ορισμένοι έχασαν τη δουλειά τους επειδή συμμετείχαν στο pride.

«Η Σερβία εκπροσωπεί τη διαφορετικότητα. Αυτό είναι το μήνυμά μου σήμερα, ότι η κυβέρνηση της Σερβίας είναι εδώ για όλους τους πολίτες και ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» ανέφερε σε δηλώσεις της η Μπράνμπιτς.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ανήκει στη μικρή ομάδα των ηγετών που έχουν ανοιχτά δηλώσει την προτίμήσή τους σε άτομα του ιδίου φύλου, όπως ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και ο πρωθυπουργός του Λουξερβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης