Αμφιβάλλει ο Μνούτσιν για το αν ο Τραμπ θα επιτύχει την μείωση στη φορολογία που υπόσχεται

Αμφιβάλλει ο Μνούτσιν για το αν ο Τραμπ θα επιτύχει την μείωση στη φορολογία που υπόσχεται

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρεί κάτι τέτοιο δύσκολο λόγω προϋπολογισμού, αλλά εξαγγέλλει πως ό,τι γίνει θα γίνει «σ’ ένα πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο»

Αμφιβάλλει ο Μνούτσιν για το αν ο Τραμπ θα επιτύχει την μείωση στη φορολογία που υπόσχεται
Ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν εκφράζει αμφιβολίες για τις πιθανότητες που έχει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει την μείωση του φόρου των εταιρικών κοινοπραξιών στο 15%, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος είχε δείπνο χθες το βράδυ με έξι Γερουσιαστές.

Τρεις από τους Γερουσιαστές ήταν Δημοκρατικοί και έθεσαν ξεκάθαρους όρους για την μελλοντική συνεργασία τους μαζί του στα ζητήματα της φορολογίας.

Ο πρόεδρος έχει αναλάβει μία εκστρατεία προκειμένου να προωθήσει δημόσια το σχέδιο του για την μείωση και την απλοποίηση της φορολογίας. Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί ή προταθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης από τον Λευκό Οίκο ή τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο.
Κλείσιμο

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για την φορολογική μεταρρύθμιση διεξάγεται εδώ και μήνες εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ουσιαστικές ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες. Έτσι, δεν έχει διευκρινιστεί αν η μείωση της φορολογίας θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει αύξηση του ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ή στο χρέος. Επίσης, δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό μείωσης τόσο της φορολογίας στα εισοδήματα, όσο και στα έσοδα των επιχειρήσεων.

Ο Μνούτσιν δήλωσε σε διάσκεψη που φιλοξένησε το CNBC στη Νέα Υόρκη, ότι ο Τραμπ, όπως δηλώνει εδώ και μήνες θα ήθελε να μειώσει την φορολογία των εταιρικών κοινοπραξιών στο 15% από το 35% που είναι σήμερα. Ωστόσο στη συνέχεια ο ίδιος, που είναι εκ των κορυφαίων συμβούλων του προέδρου Τραμπ σε φορολογικά θέματα, δήλωσε: “Δεν ξέρω εάν θα μπορέσει να το επιτύχει αυτό, με δεδομένα τα ζητήματα του προϋπολογισμού, αλλά θα το κάνουμε σ’ ένα πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο.”

Αργότερα, χθες, ο Τραμπ είχε δείπνο στον Λευκό Οίκο με τους έξι Γερουσιαστές.

Ανταποκρινόμενοι στην διάθεση του προέδρου για την καλλιέργεια συνθηκών συνεργασίας με τους πολιτικούς αντιπάλους, τρεις Δημοκρατικοί Γερουσιαστές παρακάθισαν στο δείπνο.

Από την άλλη μεριά, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, προσπάθησαν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να καταρτίσουν ένα φορολογικό νομοσχέδιο κρατώντας σε απόσταση τους Δημοκρατικούς.

Στο δείπνο παρακάθησε επίσης και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον, αλλά κι ο Μνούτσιν.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Πατ Τούμεϊ, που επίσης παραβρέθηκε στο δείπνο, δήλωσε αργότερα ότι συζητήθηκε η ανταγωνιστικότητα των φόρων στις επιχειρήσεις και η κατάργηση της φορολογίας για τα κέρδη των αμερικανικών εταιρικών κοινοπραξιών στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος έβαλε τους όρους του.

Μετά το δείπνο ο πρόεδρος Τραμπ πήρε μερικούς από τους Γερουσιαστές και τους ξενάγησε στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Αργότερα, οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανοιχτή διάθεσή τους προκειμένου να συνεργαστούν με τον Τραμπ στα ζητήματα της φορολογίας, δίνοντας έμφαση στους όρους που έθεσαν οι ίδιοι.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από την Δυτική Βιρτζίνια ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα προσθέτοντας ότι: “αυτό πρέπει να γίνει χωρίς την επιβάρυνση του χρέους.”

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Χέιντι Χέιτκαμπ από την Βόρεια Ντακότα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το δείπνο ήταν “μια καλή συζήτηση” τονίζοντας πως είπε στον πρόεδρο ότι το οποιοδήποτε φορολογικό πακέτο θα πρέπει να υποστηρίζει τις εργαζόμενες οικογένειες, αλλά και τους αγρότες.

Η αναδιοργάνωση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ ήταν μία από τις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ το 2016, ενώ έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδο για την προώθηση της και μόλις πρόσφατα κινητοποιήθηκε προσωπικά ο πρόεδρος προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ και δεν έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο κανένα νομοσχέδιο που να εδράζεται στην εσωτερική πολιτική ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων.

Εκτός του Μάντσιν και της Χέιτκαμπ στο χθεσινό δείπνο παρακάθισαν ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από την Ιντιάνα Τζο Ντόνελι, αλλά και τρεις Ρεπουμπλικάνοι: ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Όριν Χατς, ο Τζον Θουν και φυσικά ο Τούμεϊ.

Ο Ντόνελι υποστήριξε σε ανακοίνωσή του : “Η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την υποστήριξη των εταιριών που επενδύουν σε Αμερικανούς εργαζόμενους και να τιμωρεί τις εταιρίες που εξάγουν θέσεις εργασίας σε ξένες χώρες.”

Μία ουσιαστική ανησυχία για την μείωση της φορολογίας εντοπίζεται στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Το έλλειμμα θα διευρυνθεί υπερβολικά, εάν οι μειώσεις των φόρων είναι μεγάλες χωρίς την υλοποίηση αντισταθμιστικών περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες που μπορούν να το περιορίσουν. Παράλληλα, θα πρέπει να κλείσουν τα “παραθυράκια” που υπάρχουν στην επιβολή της φορολογίας δρομολογώντας δύσκολες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Μικ Μαλβέινι που είναι ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό στον Λευκό Οίκο δήλωσε στο Fox News ότι ελπίζει πως η φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα είναι ουδέτερη εισοδήματος, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι δεν ανησυχεί για το έλλειμμα και το χρέος των ΗΠΑ που καταγράφεται σήμερα στα 20 τρισεκατομμύρια. “Χρειαζόμαστε την μεγαλύτερη δυνατή έως δραματική μείωση φόρων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης