ΥΠΕΞ Ευρώπης και ΗΠΑ: Ομόφωνο «όχι» στη θανατική ποινή

ΥΠΕΞ Ευρώπης και ΗΠΑ: Ομόφωνο «όχι» στη θανατική ποινή

Κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα - Βρυξέλλες προς Άγκυρα: Το «ναι» στην θανατική ποινή θα σημαίνει «όχι» στην ΕΕ

Ομόφωνα απορρίπτουν την υιοθέτηση της θανατικής ποινής καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί την Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα όλων για μια δίκαιη δίκη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Στην ανακοίνωση της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της
ΕΕ
μαζί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, οι υπουργοί καταδίκασαν απερίφραστα το πραξικόπημα της Τουρκίας
Κλείσιμο
και επανέλαβαν την πλήρη τους στήριξη στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας όμως, οι υπουργοί έκαναν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση από τις Τουρκικές Αρχές» και να γίνει «ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και να προστατευτούν ζωές και να επαναφερθεί η ηρεμία».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων δικαιώματα και ιδιαίτερα το Πρωτόκολλο 13  που σχετίζεται με την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Τέλος ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία όντας κράτος υπό ένταξη στην ΕΕ και «εταίρος κλειδί», με την οποία η ΕΕ θέλει να συνεχίσει τις καλές της σχέσεις και τη συνεργασία σε κοινά προβλήματα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, η Φεντερίκα Μοργκερίνι τόνισε την ανησυχία της «για την βαρύτητα και τον κίνδυνο» που φέρνει στο προσκήνιο το Τουρκικό πραξικόπημα στη σταθερότητα της περιοχής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε πως αποφασίστηκε η σύσταση προς την Τουρκία για συμμόρφωση με το Κοινοτικό Κεκτημένο με ζητήματα όπως διαχώριση εξουσιών. Παράλληλα όμως, εξέφρασε την ανησυχία της για τον «αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων και θυμάτων στην Κωνσταντινούπολη», κάτι που για την Ιταλίδα Επίτροπο επηρεάζει άμεσα την επιστροφή στην κανονικότητα και σταθερότητα.

Αξίζει να ειπωθεί επίσης, πως η Φεντερίκα Μοργκερίνι αναφερόμενη στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας τόνισε πως «ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη για μια στρατηγική και ολοκληρωμένη επανεξέταση της κατάστασης στο μέλλον» και έπειτα συμπλήρωσε πως «έχω επαναλάβει πως η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι κάτι που τους ενδιαφέρει».  

Βρυξέλλες προς Άγκυρα: Το «ναι» στην θανατική ποινή θα σημαίνει «όχι» στην ΕΕ


Νωρίτερα, η Φεντερίκα Μοργκερίνι κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Τ. Κέρι είχε τονίσει πως η ΕΕ ήταν η πρώτη που υπογράμμισε την σημασία διατήρησης των δημοκρατικών δομών και καταδίκασε το πραξικόπημα, αλλά και πως πρέπει να παρακολουθηθεί από κοντά το κράτος δικαίου της Τουρκίας και η συνταγματική της αρχή, ασκώντας ουσιαστικά κριτική για την αντίδραση του Πρωθυπουργού Ερντογάν την επόμενη ημέρα.

Κάθετη ήταν όμως σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την θανατική ποινή στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό μια χώρα με τη θανατική ποινή να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», συμπληρώνοντας επίσης πως καθώς η Τουρκία ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο (στο οποίο μετέχουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο της ΕΕ) είναι υποχρεωμένη βάση συμβάσεων να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή κάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης