Το μέλι που πωλείται στην EE πρέπει να έχει καταγεγραμμένη τη χώρα προέλευσης στην ετικέτα, συμφώνησαν τα κράτη μέλη

Το μέλι που πωλείται στην EE πρέπει να έχει καταγεγραμμένη τη χώρα προέλευσης στην ετικέτα, συμφώνησαν τα κράτη μέλη

Μέχρι τώρα, μόνο τα μείγματα μελιών έπρεπε να φέρουν ετικέτα που να αναφέρει αν προέρχονται ή όχι από την ΕΕ

honey
Διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι στο μέλλον το μέλι πρέπει να έχει σαφώς καταγεγραμμένη στην ετικέτα της συσκευασίας του τη χώρα προέλευσής του.

Οι διαπραγματευτές και το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν στην προσωρινή συμφωνία αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Μέχρι τώρα, μόνο τα μείγματα μελιών έπρεπε να φέρουν ετικέτα που να αναφέρει αν προέρχονται ή όχι από την ΕΕ. Στο μέλλον θα πρέπει επίσης να αναφέρεται η αναλογία μελιού από κάθε χώρα. Ο νόμος έχει επίσης στόχο να εμποδίσει την ανάμιξη ψεύτικου μελιού με το αυθεντικό προϊόν.

«Έπειτα από μελέτες σκοπιμότητας και για τον περαιτέρω περιορισμό των απατών, η Επιτροπή θα προτείνει ένα και μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης ή μια παρόμοια τεχνική για να μπορεί το μέλι να ανιχνεύεται μέχρι τους μελισσοκόμους», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ειδικών της ΕΕ για να συγκεντρώσει δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι έλεγχοι και να εντοπίζεται η νοθεία του μελιού, καθώς και να κάνει συστάσεις για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ανίχνευσης το οποίο να επιτρέπει να ανιχνεύεται το μέλι μέχρι τον παραγωγό που έκανε τη συγκομιδή του ή τον εισαγωγέα», προστίθεται.

Πριν τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να τους εγκρίνουν επισήμως, όμως αυτό θεωρείται κάτι τυπικό.

Οι οδηγίες αυτές περιέχουν επίσης νέους κανονισμούς για τους χυμούς και τις μαρμελάδες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι χυμοί θα μπορούν στο μέλλον να φέρουν την ετικέτα «με μειωμένη ζάχαρη» αν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον 30% της ζάχαρης που περιέχουν φυσιολογικά. Εντούτοις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται γλυκαντικές ουσίες.

Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης διάταξη που αναφέρει ότι τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός κιλού μαρμελάδας.Ειδήσεις σήμερα:

Δεν έπαιζα τις δωρεές στα «φρουτάκια», ισχυρίζεται τώρα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

Εξασθενεί η κακοκαιρία «Avgi» - Oι εξηγήσεις των μετεωρολόγων γιατί δεν χιόνισε στην Αθήνα

Αμερικανός σκότωσε τον πατέρα του και έδειξε το κομμένο του κεφάλι στο YouTube με... μήνυμα κατά του Μπάιντεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης