Σερβία: Επιμένει η αντιπολίτευση στις καταγγελίες για τις εκλογές

Σερβία: Επιμένει η αντιπολίτευση στις καταγγελίες για τις εκλογές

Ζητά να δοθεί στους πολίτες άλλη μια ευκαιρία να ψηφίσουν και να ακυρωθούν οι εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου ώστε να διεξαχθούν νέες

serbia_opposition
Η αντιπολίτευση της Σερβίας επιμένει στην εκστρατεία της για την αμφισβήτηση της νομιμότητας των εκλογών που έγιναν τον Δεκέμβριο, μετά και τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων που έδωσαν μεγάλη νίκη στο κυβερνών κόμμα.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή έδειξαν ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς κέρδισε το 46,75% των ψήφων, ενώ ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός της αντιπολίτευσης Σερβία κατά της Βίας έλαβε 23,66%.

Η Σερβία διεξήγαγε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου. Ωστόσο οι επικριτές της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη, ιδίως στο Βελιγράδι.

Οι ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών ώθησαν αρκετούς πολιτικούς σε απεργία πείνας και τροφοδότησαν έντονες διαμαρτυρίες στα τέλη Δεκεμβρίου, με δεκάδες συλλήψεις κατά τα επεισόδια. Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν το βάζει κάτω και επιμένει ότι η ψηφοφορία στην πρωτεύουσα πρέπει να επαναληφθεί.

Κλείσιμο
Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο Guardian, ομάδες της αντιπολίτευσης και Σέρβοι παρατηρητές υποστήριξαν ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων που ζουν εκτός της πρωτεύουσας έφτασε στην πόλη για να ψηφίσει.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το SNS κέρδισε 49 έδρες από τις 110 της δημοτικής συνέλευσης, ενώ η Σερβία κατά της Βίας έλαβε 43 έδρες. Ωστόσο, παρατηρητές δήλωσαν ότι «εντόπισαν περιπτώσεις οργανωμένης μεταφοράς ψηφοφόρων, εποπτευόμενης ψηφοφορίας και πιθανής χειραγώγησης της ταυτότητας των ψηφοφόρων σε 71 εκλογικά τμήματα, δηλαδή στο 14% των εκλογικών τμημάτων του Βελιγραδίου».

Με αυτά τα δεδομένα, η αντιπολίτευση λέει ότι θα πρέπει να δοθεί στους πολίτες άλλη μια ευκαιρία να ψηφίσουν και ζητά να ακυρωθούν οι εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου για να διεξαχθούν νέες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βούτσιτς απέρριψε τους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, αποκάλεσε τους διαδηλωτές «κακοποιούς» και ισχυρίστηκε ότι η Δύση ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις.




Ειδήσεις σήμερα:

Μάχη με το χρόνο για την εύρεση επιζώντων μετά τα 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Τουλάχιστον 84 οι νεκροί


57 νεκροί και 70 διασωληνωμένοι λόγω Covid - Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα της παραλλαγής JN.1

JP Morgan: Στο 90% η πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από τη Moody’s το 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης