Ισραήλ: Ένταση στην Κνεσέτ - Ακροδεξιοί βουλευτές επιτέθηκαν φραστικά σε συγγενείς των ομήρων της Χαμάς - Βίντεο

Ισραήλ: Ένταση στην Κνεσέτ - Ακροδεξιοί βουλευτές επιτέθηκαν φραστικά σε συγγενείς των ομήρων της Χαμάς - Βίντεο

Οι συγγενείς των ομήρων ζήτησαν να μην περάσει νόμος για τη θανατική ποινή στους τρομοκράτες της Χαμάς, καθώς έτσι θα τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων τους

kneset_1
Ένταση και στιγμές χάους επκράτησαν σήμερα το πρωί στη βουλή του Ισραήλ, την Κνεσέτ, όταν μέλη των οικογενειών των περίπου 240 απαχθέντων από τη Χαμάς ζήτησαν νη μην περάσει ο προτεινόμενος νόμος για την επιβολή θανατικής ποινής στους Παλαιστίνιους τρομοκράτες, τουλάχιστον για όσο διάστημα κρατούν τους Ισραηλινούς ομήρους.

«Σταματήστε να μιλάτε σχετικά με τη δολοφονία Αράβων και ξεκινήστε να μιλάτε για τη σωτηρία Εβραίων» φώναξε συγγενής ενός εκ των ομήρων, προκαλώντας τις αντιδράσεις μελών του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit. «Δεν είναι δικό σας μονοπώλιο ο πόνος. Έχουμε θάψει κι εμείς πάνω από 50 φίλους και γνωστούς μας» απάντησε βουλευτής του κόμματος, με συνέπεια τα πνεύματα να οξυνθούν.

Δείτε βίντεο από τις εντάσεις στην Κνεσέτ






Τελικά, αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, οι ικεσίες των συγγενών των ομήρων στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να μην περάσει νόμο για τη θανατική ποινή στους τρομοκράτες, καθώς «έτσι, τίθενται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο οι ζωές τους», έπιασαν τόπο και η προτεινόμενη τροπολογία δεν τεθηκε σε ψηφοφορία.

Η μοναδική εκτέλεση με δικαστική εντολή στο Ισραήλ ήταν αυτή του καταδικασμένου ναζί εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962. Ισραηλινά στρατοδικεία, που συχνά χειρίζονται περιπτώσεις που αφορούν Παλαιστινίους, έχουν την εξουσία να επιβάλουν την θανατική ποινή με την ομόφωνη απόφαση τριών δικαστών, αν και αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Φιλοπόλεμοι πολιτικοί έχουν, κατά τη διάρκεια ετών, προτείνει τη χαλάρωση των όρων για τέτοιες καταδίκες, λέγοντας ότι οι εκτελέσεις αποθαρρύνουν την τρομοκρατία.

Το να γίνει αυτό είναι «τώρα περισσότερο κρίσιμο από ποτέ», δήλωσε ο Μπεν-Γκβιρ, «πρώτα απ’ όλα, για χάρη αυτών που δολοφονήθηκαν και αυτών που έπεσαν στη γραμμή του καθήκοντος και, τουλάχιστον, για να μην υπάρχουν άλλοι απαχθέντες».

Κλείσιμο
Η Λινόρ Νταν-Καλντερόν, της οποίας τρεις συγγενείς κρατούνται όμηροι, κατηγόρησε το κόμμα του Μπεν-Γκβιρ ότι έχει «μπερδέψει τις προτεραιότητες».

«Έχετε μπερδευτεί, διότι είμαστε ένα έθνος που κυνηγάει τη ζωή, όχι ένα έθνος που κυνηγάει την εκδίκηση –ακόμα κι αν στο παρελθόν κάναμε κάτι στον Άιχμαν», δήλωσε. «Σας ζητώ απλά να το βγάλετε αυτό από την ατζέντα».



Ειδήσεις σήμερα

Καρφί Βούτση σε Ακρίτα: Το πολιτικό θάρρος συμπλέκεται καμια φορά με το πολιτικό θράσος

Δεν βάζει μυαλό ο 81χρονος Μπάιντεν: Είπε σε 6χρονη «λατρεύω τα αυτιά σου»


Ποια είναι η Φάτιμα Φλόρες, η σύντροφος του νέου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης