Πόλεμος στο Ισραήλ: Με «το όπλο παρά πόδα» οι Seals και η Delta Force για επέμβαση

Πόλεμος στο Ισραήλ: Με «το όπλο παρά πόδα» οι Seals και η Delta Force για επέμβαση

Ομάδες επίλεκτων Αμερικανών κομάντο φέρονται να έχουν εγκατασταθεί στη βάση της Σούδας, αναμένοντας οδηγίες για χερσαίες επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή

delta-seal-m
Η κινητικότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη βάση της Σούδας, ήταν μάλλον δεδομένη, μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ξέσπασε. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη κατεβάσει το αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» και την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι στην περιοχή μας οδεύει και δεύτερο, το «Dwight Eisenhower».

Αυτό που δεν έγινε γνωστό, είναι ότι στη ναυτική βάση της Σούδας φέρεται να έχουν αφιχθεί τα τελευταία 24ωρα επίλεκτες μονάδες των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες και ένα δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δύο ανώνυμες μαρτυρίες ανώτερων αξιωματικών του στρατού, μονάδες των Seal και της Delta Force βρίσκονται σε κοντινή ευρωπαϊκή χώρα.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται πρώην στέλεχος της CIA με θητεία στην Ελλάδα, ο οποίος, μιλώντας υπό το πρίσμα της ανωνυμίας, εκτιμά ότι αυτές οι μονάδες βρίσκονται στη Σούδα.
Θεωρεί μάλιστα ότι, αν η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς μεταφερθεί στη Γάζα -κάτι που αναμένεται να γίνει από μέρα σε μέρα- η ελίτ των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα εμπλακεί σε στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις.

Κλείσιμο
Αυτές θα έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό και τη διάσωση Ισραηλινών ομήρων μέσα στον «λαβύρινθο» που λέγεται Γάζα και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο. Προς το παρόν φέρεται να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας μέσα στη βάση της Σούδας και, αν τους ζητηθεί, είναι έτοιμοι να επέμβουν άμεσα, ενώ δεν θα υπάρξει επιβεβαίωση για την παραμονή τους στη Σούδα, αφού επίσημα χείλη δεν αναφέρονται ποτέ στις συγκεκριμένες μονάδες και την δράση τους.

Οι Seal και ειδικά η μονάδα DEVGRU ή Seal Team 6 έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι δικαίως θεωρούνται από τις καλύτερες των ειδικών δυνάμεων.

Στις 12 Απριλίου του 2009 τρεις Seal φτάνουν με ελικόπτερο στην φρεγάτα USS Bainbridge για να δώσουν τέλος στην ομηρία του καπετάνιου Ρίτσαρντ Φίλιπς, στον οποίο έχουν στα χέρια τους τρεις Σομαλοί πειρατές.

Ο καπετάνιος κρατείται μέσα σε μια σωσίβια λέμβο, η οποία είναι δεμένη στην φρεγάτα σε απόσταση διακοσίων μέτρων περίπου και οι Αμερικανοί κομάντος -αμφότεροι ελεύθεροι σκοπευτές- παίρνουν θέσεις στην πρύμνη. Κάποια στιγμή η φρεγάτα κάνει κράτει τις μηχανές, και ο επικεφαλής δίνει το παράγγελμα: «Εκτελέστε». Οι τρεις Seal πυροβολούν ταυτόχρονα και πετυχαίνουν στο κεφάλι τους πειρατές, δίνοντας τέλος στην ομηρία του Φίλιπς, που μεταφέρεται σοκαρισμένος στο πλοίο.

SEAL Reacts to Movie He's Portrayed In: Captain Phillips


Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2011, οι Seal Team 6, σε μια παράτολμη επιχείρηση, εντόπισαν και σκότωσαν μέσα σε κτηριακό συγκρότημα του Αμπόταμπαντ στο Πακιστάν, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Μέχρι τότε ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας, αφού ήταν άκρως απόρρητη, ενώ η... φρενίτιδα που ακολούθησε για τα μέλη της στα ΜΜΕ ήταν απίστευτη. Τον Μάρτιο του 2013, ένα από αυτά μίλησε στο Esquire υπό το πρίσμα της ανωνυμίας, αποκαλύπτοντας ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην παράτολμη επιχείρηση στο Πακιστάν.

Η περιγραφή του είναι συγκλονιστική, ενώ στο τέλος του εξαιρετικού ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Φιλ Μπρόνστιν μαζί με τον εκτελεστή του αρχηγού της Αλ Κάιντα, έναν θείο του και τη σύζυγό του, βρίσκονται σε ένα κινηματογράφο για να παρακολουθήσουν την ταινία «Zero Dark Thirty».

Η ταινία αναφέρεται στο κυνήγι και την εκτέλεση του Οσάμα, το σενάριο βασίζεται σε μαρτυρίες, όμως ο «The Shooter» -όπως έγινε γνωστός ο συγκεκριμένος Seal- δεν φαινόταν ενθουσιασμένος. Ο θείος του, που το κατάλαβε, τον ρώτησε αν έχει ξαναδεί το έργο και τότε αυτός γύρισε, τον κοίταξε στα μάτια και του είπε τέσσερις λέξεις: «Έχω δει το original».

Killing Bin Laden | 60 Minutes Full Episodes


Delta Force: Ο θρίαμβος της Συρίας

Η Delta Force όπως και οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνει καλύπτονται επίσης από ένα πέπλο μυστικότητας, όμως μια από αυτές έγινε viral πριν από τέσσερα χρόνια. Εξελίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου του 2019 σε ένα ξεροχώρι της Βορειανατολικής Συρίας, το Μπαρίσα, όταν μέσα στα μαύρα σκοτάδια, οκτώ ελικόπτερα προσγειώθηκαν λίγα μέτρα μακριά από ένα απομονωμένο συγκρότημα.

Μέσα κρυβόταν ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, με τα παιδιά του, κάποιες από τις γυναίκες του και αρκετούς σωματοφύλακες, αγνοώντας ότι ζούσαν τα τελευταία λεπτά της ζωής τους.

Οι επίλεκτες ομάδες της Delta Force που «ξεχύθηκαν» από τα ελικόπτερα, είχαν αποφασίσει να ξεμπερδεύουν μαζί του, σε μια επιχείρηση που απογείωσε τη φήμη τους, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστές κάποιες λεπτομέρειές της.

Η νύχτα εκείνου του Σαββάτου στο Μπαρίσα έγινε μέρα κατά τη διάρκεια της επιδρομής από τους άνδρες της Delta Force στο κρησφύγετο του επικεφαλής του ISIS. Οπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εξουδετέρωσαν όποιους αντιστάθηκαν, πριν εισβάλουν στο καταφύγιο του Αλ Μπαγκντάντι.

Δύο μαχητές τους ISIS προτίμησαν να παραδοθούν, όχι όμως και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους που, όταν ένιωσε τις «σκιές του θανάτου» να τον πλησιάζουν, επέλεξε να ανατιναχθεί στον αέρα, πυροδοτώντας το γιλέκο με τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος.

Σε αντίθεση με κάποιους συναδέλφους τους, οι άνδρες της Delta Force θεωρείται απίθανο να αρχίσουν να μιλάνε δεξιά-αριστερά για τις παραμέτρους της επιχείρησης στο Μπαράσι.
Πέρασαν μήνες, μέχρι επίσημη στρατιωτική πηγή να επιβεβαιώσει ανώνυμα την παρουσία της «Δύναμης Δέλτα» στην επιχείρηση που οδήγησε στο τέλος του Αλ Μπαγκντάντι.
Πιο πολλά αποκάλυψε ο τότε πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ για την παρουσία των επίλεκτων κομάντο, ενθουσιασμένος με την έκβαση της επιδρομής.

Pentagon Releases Footage of Raid on Al-Baghdadi


Το δράμα της Τεχεράνης

Η Delta Force δημιουργήθηκε το 1977, από τον πρασινοσκούφη Τσαρλς Μπέκγουιθ, ένα σκληροτράχηλο αξιωματικό, που είχε υπηρετήσει σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής με τους Βρετανούς SAS.

To όνομά τους ακούστηκε για πρώτη φορά λίγο μετά την επιχείρηση-φιάσκο των Αμερικανών -πρόεδρος τότε ήταν ο Τζίμι Κάρτερ- να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούσαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ οι φανατικοί του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που εκθρόνισε το 1979 τον Σάχη από τον θρόνο του.

Στις 4 Νοεμβρίου, οι ένοπλοι Ιρανοί κατέλαβαν την πρεσβεία και κράτησαν ομήρους 54 Αμερικανούς διπλωμάτες για 444 ημέρες, πιέζοντας από την αρχή τον Κάρτερ.

Η επιχείρηση που σχεδιάστηκε ονομάστηκε «Νύχι του αετού», αλλά δεν έγινε ποτέ, αφού μια σύγκρουση ελικοπτέρου με μεταγωγικό σκάφος προκάλεσε τον θάνατο οχτώ Αμερικανών πεζοναυτών και ζημιές 200.000.000 δολαρίων.

Ακολούθησαν άλλες σε διάφορα «καυτά» μέτωπα του κόσμου από αυτούς τους τύπους, που ένας Αφγανός πολέμαρχος είχε αποκαλέσει «σκιές του θανάτου», χαρακτηρισμός που ενίοτε τους ταιριάζει απόλυτα...

40th Anniversary of Operation Eagle Claw


Ειδήσεις σήμερα:

Σάλος στο Χάρβαρντ μετά από επιστολή φοιτητών που κατηγορούν το Ισραήλ για τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς

Νέο μήνυμα Ισραήλ προς αμάχους της Γάζας: Μετακινηθείτε προς τον νότο από τις 10:00 ως τις 16:00

«Μαμά, δεν ήξερα ότι υπάρχει τόση σκληρότητα» - Η ιστορία της 19χρονης Όμι που γύρισε από την Κρήτη για να καταταγεί στο Ισραήλ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης