Τυνησία: Εντείνεται η δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο Σάγιεντ - Διαδηλώσεις στην Τύνιδα

Τυνησία: Εντείνεται η δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο Σάγιεντ - Διαδηλώσεις στην Τύνιδα

Οι διαδηλωτές κρατούσαν τυνησιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «Αυξήθηκε η φτώχεια, αυξήθηκε η πείνα» και «Σάγιεντ, φτάνει πια»

27477714
Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Τύνιδας για να ζητήσουν τον τερματισμό της «αυταρχικής διακυβέρνησης» και την αποφυλάκιση των κρατούμενων ηγετών της αντιπολίτευσης, ανήμερα της δεύτερης επετείου από την ημέρα που ο πρόεδρος της χώρας Καΐς Σάγιεντ διέλυσε το κοινοβούλιο.

Περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, στην κινητοποίηση που οργάνωσε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Μέτωπο Σωτηρίας». Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατουμένους» και «Κάτω το πραξικόπημα».

Σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές μιας άλλης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης, του Κόμματος Ελεύθερο Σύνταγμα,, με επικεφαλής τον ηγέτη τους, Αμπίρ Μούσι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν τυνησιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «Αυξήθηκε η φτώχεια, αυξήθηκε η πείνα» και «Σάγιεντ, φτάνει πια».

27477599


Το 2021 ο πρόεδρος Καΐς Σάγιεντ διέλυσε το κοινοβούλιο και πέρασε ένα νέο Σύνταγμα που του δίνει σχεδόν απόλυτη εξουσία. Τον Απρίλιο οι αρχές συνέλαβαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και σφοδρό επικριτή του Σάγιεντ, τον Ρασίντ Γανούσι, 82 ετών, καθώς επίσης και τον πρώην πρωθυπουργό Άλι Λαριέντ και άλλα στελέχη του κόμματος του Γανούσι. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 20 ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και μέλη του Μετώπου Σωτηρίας, με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν εναντίον της ασφάλειας του κράτους.

Η αντιπολίτευση λέει ότι ο Σάγιεντ, που εξελέγη πρόεδρος το 2019, διεύρυνε πραξικοπηματικά τις εξουσίες του. Ο ίδιος λέει ότι ενήργησε νομίμως και ότι οι πράξεις του ήταν αναγκαίες για να σώσει την Τυνησία από το χάος και την ενδημική διαφθορά.

27477632


Κλείσιμο
«Ο Σάγιεντ άλλαξε όλους τους νόμους, όλο το πολιτικό σύστημα, προς το χειρότερο (…) Αν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος, αυτός είναι ο Καΐς Σάγιεντ», είπε ο Άμπιρ Μούσι στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του.

Η Τυνησία βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση και χρειάζεται οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό για να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών, ενώ το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευτεί και οι Τυνήσιοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως ζάχαρη, λάδι, καφέ, ρύζι και σιμιγδάλι.


Ειδήσεις σήμερα

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Νεκροί οι δύο πιλότοι

Πώς έπεσε το Canadair - Εμπειροι πιλότοι και ειδικοί αναλύουν τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης

Κάρυστος: Η στιγμή που το Canadair συντρίβεται στην Κάρυστο - Βίντεο ντοκουμέντο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης