ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία καλούν σε επαγρύπνηση τους πολίτες τους στην Τουρκία - Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα

ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία καλούν σε επαγρύπνηση τους πολίτες τους στην Τουρκία - Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα

Ως αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία κατά τη διάρκεια αντιτουρκικών διαδηλώσεων

tourkia
Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα το βράδυ τους πολίτες τους στην Τουρκία να είναι σε «επαγρύπνηση» απέναντι στον κίνδυνο επιθέσεων που μπορεί να γίνουν ως αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία κατά τη διάρκεια αντιτουρκικών διαδηλώσεων.

«Υπό το φως των πρόσφατων συμβάντων με το κάψιμο του Κορανίου, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για το ενδεχόμενο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον χώρων λατρείας ως αντίποινα στην Τουρκία», ανακοινώνει η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να επιτεθούν χωρίς να προειδοποιήσουν και να στοχεύσουν χώρους λατρείας στους οποίους συχνάζουν οι Δυτικοί», εκτιμά η πρεσβεία. Η αμερικανική διπλωματική αποστολή συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να παραμένουν σε «επαγρύπνηση, να αποφεύγουν την πολυκοσμία και να κρατούν χαμηλό προφίλ».

Την ίδια ώρα, η γαλλική διπλωματική αποστολή στην Άγκυρα έστειλε παρόμοιο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πολίτες της που βρίσκονται στη χώρα αυτή, αναφερόμενη στην προειδοποίηση των ΗΠΑ.

«Ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία παραμένει υψηλός, όπως υπενθυμίζει η προειδοποίηση που εξέδωσε για λόγους ασφαλείας η πρεσβεία των ΗΠΑ την 27η Ιανουαρίου 2023, οι Γάλλοι που διαμένουν ή διέρχονται από την Τουρκία, καλούνται να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση, ιδιαιτέρως στους χώρους συγκέντρωσης που είναι πιθανό να συχνάζουν ξένοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας».

Η ανακοίνωση αυτή επρόκειτο να αναρτηθεί απόψε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτή της πρεσβείας της Γαλλίας στην Άγκυρα, διευκρίνισε διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κλείσιμο
Η Γερμανία και η Ιταλία προειδοποίησαν επίσης τους πολίτες τους για τον κίνδυνο επιθέσεων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Στοκχόλμη και σήμερα στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια των οποίων αντίτυπα του Κορανίου, του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, κάηκαν από έναν εξτρεμιστή που ισχυρίζεται ότι διαμαρτύρεται κατ΄αυτόν τον τρόπο για το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα μπλοκάρει από τον Μάιο τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την ένταξη της χώρας αυτής, όπως και της Φινλανδίας, απαιτώντας από τη Στοκχόλμη την έκδοση Κούρδων προσφύγων τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

Τα περιστατικά αυτά καταγγέλθηκαν και καταδικάστηκαν από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και από τις δυτικές πρωτεύουσες, κυρίως από την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Σουηδία δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στη «στήριξη» της Τουρκίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν επίσημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Παρακολουθήσεις: Πολιτική σύγκρουση - Πού βρήκε τα ονόματα ο Τσίπρας;

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχεται τσουχτερό τον Φεβρουάριο - Μην πιστεύετε κανέναν, απαντά ο Κολυδάς

Τζούλια Φοξ: Ζει σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, γεμάτο ποντίκια γιατί... απεχθάνεται την επίδειξη πλούτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης