Μπρίτνεϊ Γκάρνερ: «Δάκτυλος» Μπιν Σαλμάν πίσω από την απελευθέρωση της και την ανταλλαγή με τον Βίκτορ Μπουτ;

Μπρίτνεϊ Γκάρνερ: «Δάκτυλος» Μπιν Σαλμάν πίσω από την απελευθέρωση της και την ανταλλαγή με τον Βίκτορ Μπουτ;

Η περίεργη σύμπτωση με την απόρριψη από τις ΗΠΑ της μήνυσης σε βάρος του για την δολοφονία Κασόγκι - Λευκός Οικος: Μόνο ΗΠΑ και Ρωσία διαπραγματεύτηκαν

biden-bin-salman
H απελευθέρωση της σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, μέσω της ανταλλαγής της με τον Ρώσο έμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ, αποτελεί από τα πρώτα θέμα συζήτησης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης με τον Τζο Μπάιντεν να στήνει επικοινωνιακή φιέστα με τη σύζυγό της 32χρονης μπασκετμπολίστριας η οποία είχε συλληφθεί στη Ρωσία για κατοχή ναρκωτικών.



Το γεγονός, όμως, ότι η απελεύθερωση επιτεύχθηκε μετά από διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, έχει προκαλέσει αρκετά ερωτήματα, ειδικά λόγω της συμμετοχής σε αυτή του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν το όνομα του οποίου έχει, μεταξύ άλλων, εμπλακεί και στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Κλείσιμο
Όπως παρατηρούν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία για την απελεύθερωση της Γκράινερ, με την ανταλλαγή να γίνεται στο Ντουμπάι, ανακοινώθηκε 48 ώρες μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ να θέσουν στο αρχείο την μήνυση που θεωρούσε υπεύθυνο για τη δολοφονία Κασόγκι τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν στις δημόσιες ευχαριστίες του απέφυγε τεχνηέντως να αναφερθεί στον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας για τη σύναψη της συμφωνίας με τη Ρωσία, ευχαριστώντας μόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου η Γκράινερ να βρεθεί πίσω στις ΗΠΑ.



Το θέμα έφτασε μέχρι την ενημέρωση του Λευκού Οίκου με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπάιντεν να ερωτάται σχετικά και να διαψεύδει κάθε εμπλοκή του Μπιν Σαλμάν. «Οι μόνες χώρες που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία ήταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία» ήταν η απάντηση της Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολίασει την εμπλοκή του Μπιν Σαλμάν στην υπόθεση Γκράινερ λέγοντας μόνο ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βασίζονται σε εταίρεους ανά τον κόσμο για να διασφαλίσουν την απελεύθερωση των αδίκως κρατουμένων Αμερικανών».

Brittney Griner boards plane in Russia before heading back to US


Παρόλα αυτά στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας που εκδόθηκε την Πέμπτη (8/12) γίνεται λόγος για «επιτυχύη ολοκλήρωση της διαμεσολάβησης της οποίας ηγήθηκαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχιάν, και τους πρίγκιπα και πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, για την απελεύθερωση και την ανταλλαγή των δύο κρατουμένων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τα δύο υπουργεία αντανακλά τη στενή φιλία των δύο χωρών και τον σημαντικό ρόλο από τους δύο ηγέτες των δύο αδερφών κρατών στην προώθηση του διαλόγου ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη»

anakoinosi
H ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας


Ο Μπάιντεν έχει, παράλληλα, να αντιμετωπίσει και την κριτική για το γεγονός ότι την ώρα που απελευθερώθηκε η Γκράινερ, στις φυλακές της Ρωσίας παραμένει ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ο οποίος εκτίει ποινή 16ετούς κάθειρξης σε σωφρονιστική αποικία στη ρωσική περιοχή Μορντόβια αφού κρίθηκε ένοχος σε κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

«Δυστυχώς και για εντελώς παράνομους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την περίπτωση του Πολ διαφορετικά από την περίπτωση της Μπρίτνεϊ. Και ενώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Πολ, δεν τα παρατάμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ» επιχείρησε να αντικρούσει την κριτική αυτή ο Μπάιντεν.

Video shows Russian arms dealer Viktor Bout boarding plane as part of swap for WNBA star Brittne...


Για «ανήθικη υπόθεση» έκανε λόγο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπρόσωπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι. «Ο "έμπορος του θανάτου", αυτό είναι το παρατσούκλιο του κρατούμενου που ο Μπάιντεν επέστρεψε στον Πούτιν. Καταδικάστηκε για συνωμοσία δολοφονίας αμερικανών οργάνων της τάξης. Αυτό είναι ένα δώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν και βάζει σε κίνδυνο ζωές Αμερικανών. Το να μείνει πίσω ο Πολ Γουίλαν είνα ανήθικο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακάρθι

Για τον ίδιο τον Πολ Γουίλαν η εξέλιξη αυτή του προκάλεσε απογοήτευση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν έγιναν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή μου, ειδικά καθώς κοντεύουν τέσσερα χρόνια από τη σύλληψή μου. Με συνέλαβαν για ένα έγκλημα που δεν συνέβη ποτέ», δήλωσε στο CNN

Ο αδερφός του Πολ, Ντέιβιντ Γουίλαν, χαιρέτισε την απελευθέρωση της Γκράινερ, αλλά είπε ότι αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον αδερφό του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε εκ των προτέρων την οικογένεια Γουίλαν ότι δεν θα αφεθεί ελεύθερος μαζί με την Γκράινερ, είπε ο Ντέιβιντ Γουίλαν.

«Αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση σήμαινε ότι η οικογένειά μας ήταν σε θέση να προετοιμαστεί ψυχικά για αυτό που είναι τώρα μια δημόσια απογοήτευση για εμάς. Και μια καταστροφή για τον Πολ», είπε ο αδελφός του πεζοναύτη σε ανακοίνωσή του.

David Whelan Questions Paul's Detainment in Russia Following Griner's Release


«Δώρο» για το Κρεμλίνο η απελεύθερωση Μπουτ

Στη Ρωσία και το Κρεμλίνο, πάντως, η ανταλλαγή Γκράινερ-Μπουτ αντιμετωπίζεται ως «χριστουγεννιάτικο δώρο»

Σε ό,τι αφορά τον Βίκτορ Μπουτ, ο πρώην έμπορος όπλων υποστήριξε ότι όλα έγιναν τόσ ξαφνικά που ξύπνησε στη φυλακή στις 3 τα ξημερώματα για να αποφυλακιστεί και δεν κατάφερε να αποχαιρετήσει κανέναν.

Αφού έφτασε στο αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας, ο Μπουτ κατέβηκε τις σκάλες του αεροπλάνου κουβαλώντας ένα μπουκέτο με λευκά λουλούδια και αγκάλιασε τη γυναίκα του και τη μητέρα του.



Νωρίτερα σήμερα η μητέρα του ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρόλο του στην απελευθέρωση του γιου της, στο πλαίσιό της ανταλλαγής με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

«Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων προς τον πρόεδρό μας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Έναν βαθύ μητρικό σεβασμό (επίσης) στο υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου ηγείται ο Σεργκέι Λαβρόφ», δήλωσε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

Η σύζυγος του Μπουτ, η ‘Αλλα Μπουτ, εξέφρασε και αυτή την “ευγνωμοσύνη” της στη ρωσική διπλωματία, η οποία επέτρεψε την επιστροφή του συζύγου της, ο οποίος εξέτιε ποινή 25 ετών στις ΗΠΑ.

Viktor Bout's wife awaits his return to Russia



Ειδήσεις σήμερα:

Maestro: Οι δυνατές ερμηνείες, το σεξ στην παραλία και τα σχόλια στα social media

Η Σλοβάκα απατεώνισσα με τα χίλια πρόσωπα την... πάτησε από οδηγό ταξί - Πώς την συνέλαβαν

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή που άντρας στην Ινδία παθαίνει ηλεκτροπληξία από καλώδιο που πέφτει ξαφνικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης