ΗΠΑ: Προειδοποιούν ότι η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να επηρεάσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους

ΗΠΑ: Προειδοποιούν ότι η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να επηρεάσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους

Κινέζοι και Ρώσοι έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για ανάμειξη στις εκλογές και επισήμαναν με τη σειρά τους τις προσπάθειες αμερικανικής επιρροής σε άλλες χώρες

usa_election
Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προειδοποιούν, ενόψει τον ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ότι η Ρωσία εργάζεται για να ενισχύσει τις αμφιβολίες για την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών, ενώ η Κίνα ενδιαφέρεται να υπονομεύσει τους Αμερικανούς πολιτικούς που θεωρεί απειλές για τα συμφέροντα του Πεκίνου.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους του FBI, η Κίνα πιθανώς επιδιώκει να επηρεάσει συγκεριμένες φυλές πολιτών για να «εμποδίσει τους υποψηφίους που θεωρούνται αντίπαλοι με το Πεκίνο». Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι το Πεκίνο βλέπει μικρότερο κίνδυνο να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν εντοπίσει αξιόπιστες απειλές για τις εκλογικές υποδομές στις ΗΠΑ.

Οι ξένες χώρες προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στην Αμερική, ίσως κυρίως σε μια μυστική ρωσική εκστρατεία που χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρει διχόνοια σε κοινωνικά ζητήματα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Έκτοτε, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, προειδοποιώντας για τις προσπάθειες της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν να παρέμβουν στην αμερικανική πολιτική και να διαμορφώσουν τον τρόπο σκέψης των ψηφοφόρων.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εκστρατείες ξένης επιρροής, ενώ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές για τους εκλογικούς εργαζομένους στο εσωτερικό και τη συστηματική διάδοση fake news και παραπληροφόρησης σχετικά με ψηφοθηρική νοθεία. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του - συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων που διεκδικούν την επίβλεψη των εκλογών σε πολλές πολιτείες - συνεχίζουν να λένε ψέματα για τις προεδρικές εκλογές του 2020, παρόλο που δεν έχουν προκύψει στοιχεία για νοθεία.

«Το τρέχον περιβάλλον είναι αρκετά περίπλοκο, αναμφισβήτητα πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι ήταν το 2020», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα η διευθύντρια του τμήματος κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Κλείσιμο
Η Ρωσία ενισχύει διχαστικά θέματα που κυκλοφορούν ήδη στο Διαδίκτυο - συμπεριλαμβανομένων των αμφιβολιών για την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών - αλλά δεν δημιουργεί το δικό της περιεχόμενο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του FBI που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για ανάμειξη στις εκλογές και επισήμαναν με τη σειρά τους τις προσπάθειες αμερικανικής επιρροής σε άλλες χώρες.

Οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις είναι περιορισμένες στο τι μπορούν να κάνουν ενάντια στις εκστρατείες επιρροής, δεδομένου ότι «η δουλειά τους δεν είναι να αστυνομεύουν τις πολιτικές συζητήσεις», είπε ο Λάρι Νόρντεν, ειδικός σε θέματα ασφάλειας εκλογών στο Brennan Center for Justice.

Ο Σκοτ ​​Μπέιτς, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στο Κονέκτικατ, σημείωσε ότι οι εκλογικοί αξιωματούχοι στην πολιτεία είχαν ανταποκριθεί σε προειδοποιήσεις για ξένη επιρροή που χρονολογούνται από το 2016.

Ορισμένα σημάδια επιρροής από τη Ρωσία και την Κίνα είναι ήδη δημόσια.

Η Meta, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram, δήλωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι απενεργοποίησε ένα εκτεταμένο δίκτυο παραπληροφόρησης που προερχόταν από τη Ρωσία και περιλάμβανε ψευδείς ειδησεογραφικούς ιστότοπους και εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερευνητές εξέθεσαν επίσης ένα πολύ μικρότερο δίκτυο προερχόμενο από την Κίνα που είχε σκοπό να διαδώσει διχαστικό πολιτικό περιεχόμενο στις ΗΠΑ, αλλά προσέγγιζε μόνο ένα μικρό κοινό.

Εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις εκστρατείες ξένης επιρροής, το FBI επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις φυσικές απειλές κατά των εργαζομένων στις εκλογές.

Το FBI δημιούργησε μια ομάδα εργασίας το καλοκαίρι του 2021 για να αντιμετωπίσει μια εισροή απειλών στους εργαζόμενους στην ασφάλεια των εκλογών. Έκτοτε, έχει λάβει και επανεξετάσει περισσότερες από 1.000 αναφορές παρενόχλησης της επικοινωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος της παρενόχλησης προήλθε από email, τηλεφωνήματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και η πλειοψηφία προήλθε κυρίως από πολιτείες όπου υπήρχαν συνεχείς έλεγχοι των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Από αυτές τις συμβουλές, περίπου το 11% πληρούσε το όριο ενός πιθανού ομοσπονδιακού εγκλήματος. Η ειδική ομάδα προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις, είπε το FBI. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν συνταγματικά εμπόδια για την υποβολή περισσότερων υποθέσεων λόγω της ισχυρής προστασίας του πολιτικού λόγου ενός ατόμου από την Πρώτη Τροπολογία.



Ειδήσεις σήμερα:

«Συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες» υπέγραψε ο Τσαβούσογλου στη Λιβύη

Την Τετάρτη η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου

Οικονόμου: Η Αθήνα είναι «ανοιχτή» σε συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στην Πράγα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης