Κίνα: Καταγγελίες για εγκλεισμό πολιτικών κρατουμένων σε ψυχιατρικά ιδρύματα ως διαχρονική πρακτική

Κίνα: Καταγγελίες για εγκλεισμό πολιτικών κρατουμένων σε ψυχιατρικά ιδρύματα ως διαχρονική πρακτική

Επί δεκαετίες το Πεκίνο χρησιμοποιεί το σύστημα των ψυχιατρικών ιδρυμάτων της Κίνας, γνωστό ως «Ankang» για την καταστολή των πολιτικών κρατουμένων

china_flag
Η φυλάκιση αντιφρονούντων σε ψυχιατρικά νοσοκομεία κατά παράβασιν κάθε νόμιμης διαδικασίας παραμένει συνήθης πρακτική στην Κίνα, καταγγέλλει η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Safeguard Defenders, κατηγορώντας το κινεζικό σύστημα υγείας για συνέργεια με το κινεζικό καθεστώς.

Επί δεκαετίες το Πεκίνο χρησιμοποιεί το σύστημα των ψυχιατρικών ιδρυμάτων της Κίνας, γνωστό ως «Ankang» για την καταστολή των πολιτικών κρατουμένων.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, η μη κυβερνητική οργάνωση Safeguard Defenders, με έδρα την Μαδρίτη, καταγγέλλει ότι η πρακτική αυτή συνεχίζει να εφαρμόζεται, παρά τις μεταρρυθμίσεις των αρχών της δεκαετίας του 2010 που ενίσχυσαν τον έλεγχο των δικαστηρίων επί του κινεζικού ψυχιατρικού συστήματος.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση προέρχονται από συνεντεύξεις με θύματα και τις οικογένειές τους που έχουν αναρτηθεί από την κινεζική μη κυβερνητική οργάνωσης Civil Rights and Livelihood Watch (CRLW), η οποία έχει ιδρυθεί από τον ακτιβιστή και δημοσιογράφο Λιού Φεϊγιού. Τα στοιχεία αφορούν 99 Κινέζους που υποβλήθηκαν σε ψυχιατρική νοσηλεία για πολιτικούς λόγους κατά την περίοδο 2015-2021.

«Το 2022, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει να κλείνει συστηματικά πολιτικούς στόχους σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, παρά τις δικαιικές αλλαγές που εφαρμόσθηκαν για να τεθεί τέλος σε αυτήν την βάρβαρη πρακτική εδώ και δέκα χρόνια», καταγγέλλει η οργάνωση.

«Το ΚΚΚ είναι σε θέση να καταστείλει όσους υπογράφουν καταγγελίες ή τους αντιφρονούντες, αποκλείοντας την πρόσβασή τους στο δικαστικό σύστημα και αφαιρώντας τους κάθε ελπίδα να συμβουλευθούν δικηγόρο ή να δικασθούν, μέσω μίας διάγνωσης ψυχικής νόσου, η οποία τους απομονώνει κοινωνικά ακόμη και μετά την απελευθέρωσή τους», αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι γιατροί και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε συνεργία με το ΚΚΚ για να επιβάλουν στα θύματα χωρίς την συγκατάθεσή τους νοσηλεία και φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και δια της βίας», καταγγέλλεται στην έκθεση.

Τα περισσότερα θύματα είναι πολίτες που έχουν υπογράψει καταγγελίες, άνθρωποι που συχνά βρίσκονται στα κατώτερα κοινωνικά κλιμάκια στη Κίνα και συνιστούν ντε φάκτο εύκολους στόχους.

Ηλεκτροσόκ και απομόνωση


Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εγκλεισμός πολιτικών κρατουμένων σε ψυχιατρικά ιδρύματα είναι μία διαδεδομένη διαδικασία ρουτίνας στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία περιλαμβάνει καταγγελίες ανθρώπων που ξυλοκοπήθηκαν, υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και τέθηκαν σε απομόνωση.

Κλείσιμο
Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται μία γυναίκα η οποία περιέλουσε, ζωντανά στο Twitter, με μπογιά ένα πορτρέτο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ένας άνδρας που ζήτησε από το Πεκίνο αποζημίωση για τραύμα που υπέστη όταν υπηρετούσε στον στρατό, καθώς και ο Σονγκ Ζαϊμίν, ακτιβιστής για την δημοκρατία.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) για σχολιασμό της έκθεσης.

Η καταστολή των αντιφρονούντων στην Κίνα έχει ενισχυθεί υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, του ισχυρότερου κινέζου ηγέτη εδώ και δεκαετίες.

Εκτός των ακτιβιστών και των καταγγελλόντων, οι οργανώσεις δηλώνουν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη μουσουλμανικών μειονοτήτων, κρατούνται στα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» στην περιοχή του Σιντζάνγκ.


Ειδήσεις σήμερα:

Βγήκαν τα μαχαίρια σε πανηγύρι στο Ηράκλειο - Πώς ξέσπασε ο τσακωμός με τα δύο αδέλφια, το χρονικό

Με... τακούνια και μπικίνι στη Μύκονο ο γιος του Μάτζικ Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας εξηγεί γιατί ανέλαβε μυστικά... 5 υπουργεία εν μέσω πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης