Βρετανία: MI5 και FBI προειδοποιούν για την απειλή της Κίνας σε οικονομία και ασφάλεια

Βρετανία: MI5 και FBI προειδοποιούν για την απειλή της Κίνας σε οικονομία και ασφάλεια

Μακροπρόθεσμη απειλή για τα συμφέροντα Βρετανίας και ΗΠΑ αποτελεί η Κίνα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας των δυο χωρών - «Οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας είναι εντελώς αβάσιμες», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο

fbi
Οι επικεφαλής της βρετανικής MI5 και του αμερικανικού FBI προειδοποίησαν για την αυξανόμενη μακροπρόθεσμη απειλή που αποτελεί η Κίνα για τα βρετανικά και τα αμερικανικά συμφέροντα, στην πρώτη κοινή εμφάνισή τους χθες, Τετάρτη.

Ο Γενικός Διευθυντής της MI5 Κεν Μακάλουμ δήλωσε πως η υπηρεσία έχει ήδη «υπερδιπλασιάσει τις προηγουμένως περιορισμένες προσπάθειές μας εναντίον ανησυχητικής κινεζικής δραστηριότητας», προσθέτοντας ότι διεξάγει επτά φορές περισσότερες έρευνες απ' ό,τι το 2018.

Ο Διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε πως η κινεζική κυβέρνηση «αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για την οικονομική και την εθνική ασφάλεια, για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και συμμάχους στην Ευρώπη και αλλού.

«Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει τον κόσμο επεμβαίνοντας στα πολιτικά μας πράγματα (και στα πολιτικά πράγματα των συμμάχων μας, θα πρέπει να προσθέσω)», δήλωσε ο Ρέι, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Πεκίνο αναμίχθηκε άμεσα στις εκλογές για το Κογκρέσο, που έγιναν φέτος στη Νέα Υόρκη, καθώς δεν ήθελε να εκλεγεί ένας υποψήφιος που το επέκρινε και ήταν πρώην διαδηλωτής στην πλατεία Τιενανμέν.

Ο Ρέι προειδοποίησε πως η κινεζική κυβέρνηση «δημιουργεί μια ακόμη πιο σοβαρή απειλή για τις δυτικές επιχειρήσεις απ' όσο συνειδητοποιούν πολλοί επιχειρηματίες» και είναι «έτοιμη να κλέψει την τεχνολογία μας».

Το πρόγραμμα της κινεζικής κυβέρνησης για υποκλοπές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (χάκινγκ) είναι «μεγαλύτερο από τα παρόμοια προγράμματα όλων των άλλων μεγάλων χωρών μαζί», σύμφωνα με τον Ρέι.

Η Βρετανία μοιράστηκε πέρυσι πληροφορίες με 37 χώρες για να τις βοηθήσει να αμυνθούν εναντίον κυβερνοκατασκοπείας, δήλωσε ο Μακάλουμ προσθέτοντας ότι το Μάιο αποσοβήθηκε μια απειλή με στόχο κρίσιμης σημασίας εταιρείες του αεροδιαστημικού τομέα.

Κλείσιμο
Μιλώντας για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της, ο Ρέι δήλωσε πως η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να την καταλάβει δια της βίας και, αν αυτό συμβεί, «θα αποτελέσει μία από τις πιο τρομακτικές διαταράξεις των επιχειρήσεων που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

«Η διαδεδομένη δυτική υπόθεση ότι η αύξηση της ευημερίας μέσα στην Κίνα και η αυξανόμενη συνδεσιμότητά της με τη Δύση θα οδηγήσει αυτομάτως σε μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία φοβάμαι πως φάνηκε ότι ήταν λάθος», δήλωσε ο Μακάλουμ.

«Οι κατηγορίες αμερικανών και βρετανών αξιωματούχων εναντίον της Κίνας είναι εντελώς αβάσιμες και οι αποκαλούμενες υποθέσεις τις οποίες απαρίθμησαν είναι καθαρές σκιαμαχίες», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια των Μακάλουμ και Ρέι.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η Κίνα καλεί και τις δύο χώρες «να κατανοήσουν καλά την τάση της εποχής, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, που έχει από καιρό ξεπερασθεί, να σταματήσουν να μιλούν για 'κινεζική απειλή' και να σταματήσουν να δημιουργούν αντιπαράθεση και συγκρούσεις».

Μιλώντας στο αρχηγείο της MI5 στο Τέιμς Χάουζ, στο Λονδίνο, οι δύο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας έδωσαν πολυάριθμα παραδείγματα ζητημάτων που συνδέονται με την Κίνα, ζητώντας από το ακροατήριο, που περιλάμβανε επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, να είναι προσεκτικό και ενθαρρύνοντάς το να συμπράττει με το FBI και την MI5 ώστε να έχει τις κατάλληλες πληροφορίες γι' αυτή την απειλή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, παίρνω το ρίσκο ενός δύσκολου χειμώνα κι ας έχει πολιτικό κόστος

Τι αλλάζει από την 1η Αυγούστου για τους λογαριασμούς ρεύματος

Ακόμη πέντε υπουργικές παραιτήσεις από την κυβέρνηση Τζόνσον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης