Κίνα: Στο φως ο σκληρός εγκλεισμός των Ουιγούρων σε κέντρα κράτησης

Κίνα: Στο φως ο σκληρός εγκλεισμός των Ουιγούρων σε κέντρα κράτησης

Εγγραφα και φωτογραφίες μαρτυρούν ότι ο εγκλεισμός δεν έχει κάτι το εθελοντικό, όπως υποστηρίζουν οι αρχές της Κίνας - Η καταστολή έχει διαταχθεί από την κορυφή της κινεζικής ηγεσίας

china-prison
Μια διαρροή αρχείων που φέρεται να ανήκουν στην κινεζική αστυνομία, μεταξύ των οποίων χιλιάδες φωτογραφίες, ανάμεσά τους γυναικών, ανήλικων και ηλικιωμένων, ρίχνει φως στην κατάσταση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Τα έγγραφα δημοσίευσε την Τρίτη ομάδα 14 διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η γαλλική εφημερίδα Le Monde και το BBC, την ώρα που η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, ξεκινούσε μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη σε αυτή την αχανή περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας.

Παραδόθηκαν από ανώνυμη πηγή στον Γερμανό ερευνητή Άντριαν Τσεντς, τον πρώτο που είχε κατηγορήσει το 2018 το κινεζικό καθεστώς για εγκλεισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε κέντρα πολιτικής αναμόρφωσης.

Το Πεκίνο διέψευδε πάντα αυτόν τον αριθμό, κάνοντας λόγο για «ψέμα του αιώνα». Δήλωνε πως τα κέντρα αυτά είναι στην πραγματικότητα «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που αποσκοπούν στην αποριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων που παρακινούνται από τον ισλαμισμό ή τις αυτονομιστικές ιδέες.

Όμως τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αποδεικνύουν πως η παρουσία «εκπαιδευόμενων» στα κέντρα αυτά δεν έχει τίποτα το εθελοντικό. «Διαλύουν το λούστρο της κινεζικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Τσεντς στο BBC.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2.800 φωτογραφίες ταυτότητας κρατουμένων, μεταξύ αυτών της Ζεϊτουνιγκούλ Αμπλέxετ, μιας 17χρονης έφηβης που συνελήφθη επειδή είχε ακούσει μια απαγορευμένη ομιλία, και του Μπιλάλ Κασίμ, 16 ετών, που καταδικάστηκε για τις σχέσεις του με άλλους κρατούμενους. 

Κλείσιμο
Μια σκελετωμένη γυναίκα, ονόματι Ανίχαν Χάμιτ, που ήταν 73 ετών όταν συνελήφθη, είναι η πιο ηλικιωμένη του καταλόγου. Μια άλλη εικόνα δείχνει φρουρούς που κρατούν ρόπαλα, ενώ κρατούν έναν αλυσοδεμένο κρατούμενο.

Τα έγγραφα πιστοποιούν την έκταση της καταστολής που έχει διαταχθεί από την κορυφή του κινεζικού κράτους.

Ομιλία που αποδίδεται στον υπουργό Αστυνομίας Ζιάο Κέζι το 2018 αναφέρει πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε την επέκταση των κέντρων κράτησης. Σύμφωνα με τον Ζιάο, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια κάτοικοι της νότιας Σιντζιάνγκ «είχαν επηρεαστεί σοβαρά από την παρείσφρηση της εξτρεμιστικής σκέψης».

Οι Ουιγούροι αποτελούν σχεδόν την πλειονότητα του πληθυσμού της Σιντζιάνγκ, που είναι 26 εκατομμύρια κάτοικοι.

Σε μια ομιλία του το 2017, ο Τσεν Κουανγκούο, τότε επικεφαλής της περιοχής, διέτασσε τους φρουρούς να πυροβολούν και να σκοτώνουν όσους προσπαθούσαν να δραπετεύσουν και να «επιτηρούν στενά τους πιστούς».

Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά τα συμπεράσματα του Άντριαν Τσεντς. Δεν είναι παρά «το τελευταίο μέχρι σήμερα παράδειγμα της δυσφήμησης της Σιντζιάνγκ από αντικινεζικές δυνάμεις», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.


Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης