Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Οδησσό - Κατέστρεψαν αμερικανικό οπλισμό στο Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Οδησσό - Κατέστρεψαν αμερικανικό οπλισμό στο Χάρκοβο

Αναφορές στο διαδίκτυο ότι χτυπήθηκε εργοστάσιο που κατασκευάζονταν drones - Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση - Πύραυλοι έπεσαν και στο Μικολάγιφ

iskander34
Σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν σήμερα οι Ρώσοι στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τις υποδομές των Ουκρανών αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια που τους στέλνουν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.  Έξι πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό σήμερα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Ουκρανίας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τη Νατάλια Χούμενιουκ, έξι πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο επίπλων σε κατοικημένη περιοχή, ενώ άλλοι δύο έπεσαν σε έναν ήδη κατεστραμμένο διάδρομο προσγείωσης αεροπλάνων. Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες για θύματα είναι στο στάδιο της επιβεβαίωσης.



Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της Οδησσού Σέρχι Μπράτσουκ είπε ότι έπληξαν την περιοχή τέσσερις πύραυλοι, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.


Κλείσιμο

Σύμφωνα με αναρτήσεις στο twitter, ο κύριος στόχος της ρωσικής επίθεσης ήταν το Odessa Aviation Factory, το οποίο ασχολείται με την επισκευή και συντήρηση των τουρκικών drones, Bayraktar TB2.


Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Χτυπήσαμε αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό στο Χάρκοβο

Στόχος πυραυλικών επιθέσεων έγιναν σήμερα πολλές άλλες περιοχέςστην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» και καταστράφηκαν ουκρανικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια των περιοχών Αρτσίζ, Οδησσού και Βοζνεσένσκ ενώ πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο. Πύραυλοι έπεσαν επίσης στο Μικολάγιφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πλήγματα αναφέρθηκαν χθες και σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ.



Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι πέτυχαν περιορισμένης έκτασης εδαφικά κέρδη γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις κυριότερες πόλεις του Ντονμπάς που παραμένει στα χέρια των Ουκρανών.

Αντιθέτως, στο Χάρκοβο, η ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται ότι αποδίδει, με την κατάληψη πολλών ρωσικών θέσεων στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης.

Εξάλλου, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό διαβεβαίωσε ότι κατέστρεψε κοντά στο Φιδονήσι ένα ρωσικό αποβατικό, χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαίωσει ακόμη αυτήν την πληροφορία.

Έφυγαν οι άμαχοι από το Αζοφσταλ

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν όλοι τους σήμερα από το αχανές εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι η ρωσική επίθεση θα ξαναρχίσει με σφοδρότητα καθώς πλησιάζει η 9η Μαρτίου, η επέτειος της νίκης της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η εντολή του προέδρου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) εκτελέστηκε: όλες οι γυναίκες, όλα τα παιδιά και όλοι οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ. Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη ολοκληρώθηκε», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ.

Δεν είναι σαφές, με βάση την ανακοίνωση της Βέρεσουκ, αν άμαχοι άνδρες παραμένουν στο βιομηχανικό συγκρότημα.

Την Παρασκευή, 50 άνθρωποι, οι πιο ευάλωτοι άμαχοι, κατάφεραν να φύγουν από το χαλυβουργείο.

Αυτές οι επιχειρήσεις, που διεξάγονταν εδώ και μία εβδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, επέτρεψαν σε περίπου 500 αμάχους να φύγουν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ωστόσο το πρωί ότι «ο εχθρός δεν σταμάτησε την επίθεση» καθώς «μπλοκάρει» ακόμη όσους υπερασπίζονται το Αζοφστάλ. Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν χθες στο εργοστάσιο, παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν μονομερώς την Πέμπτη.

Η Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 500.000 κατοίκους, έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη έπειτα από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Mόσχα: Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία 

Στο μεταξύ,  ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κάτι που ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με άμεση αμερικανική εμπλοκή στη στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας.

«Η Ουάσιγκτον ουσιαστικά συντονίζει και αναπτύσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, έτσι συμμετέχει άμεσα στις στρατιωτικές δράσεις εναντίον της χώρας μας», έγραψε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Βολόντιν είναι γνωστός υπέρμαχος αυτού που η Μόσχα αποκαλεί την «ειδική επιχείρησή της» στην Ουκρανία.

Ο ίδιος δήλωσε πως ξένοι σύμβουλοι εργάζονται στην Ουκρανία από τότε που σημειώθηκε αυτό που ονόμασε «πραξικόπημα», σε μια προφανή αναφορά στη δημοκρατική εκλογή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019.

Η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει το Κίεβο με βαρέα όπλα για να το βοηθήσουν να απωθήσει τη ρωσική επίθεση, η οποία οδήγησε στην κατοχή τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, όχι όμως του Κιέβου.

Εντούτοις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένως πει ότι δεν θα πάρουν οι ίδιοι μέρος στις εχθροπραξίες, προκειμένου να μην συμμετάσχουν στη σύρραξη.


Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη φωτιά στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου, εκρήξεις και πυκνοί καπνοί - Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής

Η Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ δημοσιεύει τις πρώτες φωτογραφίες της κόρης της με τον Ρονάλντο

«Απόλυτος αυτοσκοπός η άμυνα μας» τονίζει ο Χαρδαλιάς από το συνέδριο της ΝΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης