Φιέστα με επίδειξη ισχύος ετοιμάζει ο Πούτιν για την παρέλαση στις 9 Μαΐου στη Μόσχα

Φιέστα με επίδειξη ισχύος ετοιμάζει ο Πούτιν για την παρέλαση στις 9 Μαΐου στη Μόσχα

Δεν έχει προσκληθεί κανένας ηγέτης της Δύσης στην στρατιωτική παρέλαση - Τι θα πει στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος - Απορρίπτονται τα σενάρια που ήθελαν να ανακοίνωνε τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

rwssia-parelasi343
Τις τελευταίες της πρόβες πραγματοποιεί η Ρωσία, πριν από την παρέλαση της 9ης Μαΐου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία μιας επίδειξης ισχύος εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία. Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε αυτήν την παρέλαση για να επιδείξει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών του, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα υπερσύγχρονα όπλα. Και αυτήν την φορά αναμένεται να κάνει το ίδιο.

Στην πρόβα, αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία παρέλασαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται επομένως να δώσουν το «παρών» στην παρέλαση της Δευτέρας, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως μεταδίδει το AFP. Σημειώνεται ότι στις πρόβες για την στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν και πυρηνικοί πύραυλοι. Ειδικότερα, η Daily Mail σημειώνει ότι στις πρόβες του Σαββάτου συμμετείχε και θερμοπυρηνικός βαλλιστικός πύραυλος RS-24 Yars που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 10 κεφαλές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το διηπειρωτικό όπλο, το οποίο ζυγίζει 49,6 τόνους, μπορεί να ταξιδέψει έως και 24.500 km/h και είναι ικανό να χτυπήσει στόχους έως και 12.000 km μακριά - που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χτυπήσει το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη μέσα σε λίγα λεπτά. Το όπλο μαζικής καταστροφής ακολούθησαν αρκετοί εκτοξευτές πυραύλων Iskander-M. Οκτώ μαχητικά MiG-29 πέταξαν επίσης σε σχηματισμό «Ζ» - το διακριτικό που χρησιμοποιούσε ο στρατός του Πούτιν ως σύμβολο της στρατιωτικής του δράσης στην Ουκρανία, το οποία οι επικριτές παρομοίασαν με τη σβάστικα που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί.
rwsia-parelasi__5_
rwsia-parelasi__7_
rwsia-parelasi__8_
rwsia-parelasi__9_
rwsia-parelasi__3_
rwsia-parelasi__4_

Την ώρα που αυτήν την παρέλαση θα την παρακολουθήσουν από κοντά οι δυτικές πρωτεύουσες, ο Πούτιν θα έχει μια νέα ευκαιρία να στείλει προειδοποιήσεις, καθώς η Μόσχα έχει αναφέρει πολλές φορές την πυρηνική απειλή. Σημειώνεται ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα ορισμένοι υποστήριζαν ότι αυτή την ημέρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοίνωνε την 9η Μαΐου τη λήξη της εισβολής στην Ουκρανία, νέες πληροφορίες από το Reuters δημιουργούν ζόφο. Σύμφωνα με αυτές ο Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία, τη Δευτέρα, θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια του κόσμου».


Στη Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες κυκλοφορούν φήμες που λένε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να κάνει μια σύντομη ανακοίνωση ειδικά για την Ουκρανία, ίσως μια ρητή κήρυξη πολέμου ή ακόμη και να κηρύξει γενική επιστράτευση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις εικασίες αυτές την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για «ανοησίες». Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε, όταν ρωτήθηκε για το τι θα πει στην ομιλία του ο Πούτιν, την οποία θα απευθύνει από το βήμα της Κόκκινης Πλατείας που θα βρίσκεται μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν.

Κλείσιμο
Πέρυσι ο Πούτιν στην ομιλία του καταφέρθηκε κατά της επιλεκτικότητας της Δύσης και κατά των τάσεων της ανόδου του νεοναζισμού και της ρωσοφοβίας, στις οποίες επανέρχεται ξανά και ξανά όταν αναφέρεται στο θέμα της Ουκρανίας.
rwsia-parelasi__12_
rwsia-parelasi__1_
rwsia-parelasi__2_
rwsia-parelasi__11_
rwsia-parelasi__6_
rwsia-parelasi__10_

Δεν θα παραστούν ξένοι ηγέτες στην παρέλαση της Ρωσίας

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν, είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου προσκεκλημένος του προέδρου Πούτιν. Εφέτος ξένοι ηγέτες δεν έχουν προσκληθεί, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ενισχύσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και ο Πούτιν καλείται από κάποιους Ρώσους στρατιωτικούς να εξαπολύσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός στην Ουκρανία, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις. Η Μόσχα έχει διαμηνύσει στη Δύση ότι θεωρεί τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία ως νόμιμους στόχους. 


Ειδήσεις σήμερα:

Θεράπων ιατρός Μαλένας: «Δύο ώρες πριν πεθάνει το παιδί έπαιζε και περπατούσε, δεν μπορεί να είχε ηπατική ανεπάρκεια»

To αεροπλάνο του Πούτιν για τη «συντέλεια του κόσμου» και ο συμβολισμός του στην παρέλαση της 9ης Μαΐου

ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ; Αύριο αποφασίζουν την ονομασία τα μέλη του κόμματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης