Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επαναφέρει την πυρηνική απειλή για να αποτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επαναφέρει την πυρηνική απειλή για να αποτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Κλιμακώνει τις επιθέσεις η Μόσχα, που βλέπει την εισβολή να μην πετυχαίνει τους στόχους ενώ συμπληρώνεται η 4η εβδομάδα του πολέμου - Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του Πεσκόφ για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής για τη Ρωσία

oukrania-katastrofes
Σκληρό μπρε ντε φερ ανάμεσα στην Ρωσία, που βλέπει τη στρατιωτική εισβολή να μην πετυχαίνει τους στόχους, ενώ συμπληρώνεται η τέταρτη εβδομάδα της επίθεσης και τη Δύση, που αναζητά τρόπους να ενισχύσει την Ουκρανική άμυνα. Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι να βλέπει πρόοδο και το Κρεμλίνο να τις θεωρεί μη ουσιαστικές ακόμα. Μαίνονται οι μάχες σε όλα τα μέτωπα, βομβαρδισμοί ακόμα και στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Συμπληρώνεται σήμερα και η τέταρτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ελπίδες για ειρήνη δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Μόσχα και Κίεβο έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον Ζελένσκι να βλέπει πρόοδο, αλλά το Κρεμλίνο να τις λέει μη ουσιαστικές, αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Όπως φαίνεται όσο οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας συναντούν σθεναρή αντίσταση στο πεδίο, μετρούν απώλειες και δεν επιτυγχάνουν τους στόχους, τόσο η αντίδραση του καθεστώτος Πούτιν γίνεται νευρική και επικίνδυνη. Το βράδυ της Τρίτης η Ρωσία επανέφερε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, εφόσον απειληθεί η ασφάλειά της, όπως ειπώθηκε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε μεν, μιλώντας στο CNN, ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία, αλλά «εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», όπως είπε.



Κλείσιμο
Η απειλή είχε διατυπωθεί και πάλι, με τον ίδιο τρόπο περίπου, και κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία. Και ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επανήλθε την ώρα που έγινε γνωστό ότι 13 χώρες της Δύσης, με τις Ηνωμένες Πολιτείες επικεφαλής, συμφώνησαν να στείλουν στην Ουκρανία προς ενίσχυση της αντίστασης στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπλα σοβιετικής προέλευσης, που είχαν στην κατοχή τους. Ενώ την ίδια φαίνεται να επανέρχεται στο ΝΑΤΟ η συζήτηση για μία πιο αποφασιστική στάση της Συμμαχίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι έχουν πέσει «επικίνδυνες προτάσεις στο τραπέζι», αποκαλύπτοντας ότι ορισμένες χώρες-μέλη έχουν επαναφέρει την ιδέα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία. Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε- και είναι το καθήκον μας να προστατεύσουμε- ο ένας τον άλλο, αλλά δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση, έξω από τα εδάφη του».

Σημειωτέον ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επέμεινε και χθες στο αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Δημοσιεύοντας στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες από βομβαρδισμένες περιοχές της χώρας, αναρωτιέται «τι άλλο πρέπει να κάνουν οι εισβολείς, πόσους ακόμα ανθρώπους πρέπει να σκοτώσουν για να κάνουν τους δυτικούς ηγέτες, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να δώσουμε στη χώρα μας τα αεροπλάνα που τόσο χρειαζόμαστε;».



Πάντως χθες η Τουρκία, η οποία θέλει να διατηρήσει μεσολαβητικό ρόλο, διαβεβαίωσε ότι δεν της έχει ζητηθεί καν από τους Αμερικανούς να στείλει S-400 στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα η ίδια να πάρει F-35, ξεκαθαρίζοντας ότι «μία τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική».


Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις συνομιλίες και έκκληση από Γκουτέρες και Πάπα


Αντίθετες εικόνες δίνουν η Ρωσία και η Ουκρανία για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών, που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες άγνωστο πώς και με τι ακριβώς θέματα στο τραπέζι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε χθες μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση, λέγοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, «Προχωράμε μπροστά βήμα-βήμα».

Δεν ήταν όμως στο ίδιο κλίμα οι δηλώσεις από το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χαρακτηριστικά για τις διαπραγματεύσεις ότι «υπήρξε μια κάποια διαδικασία όμως θα θέλαμε να ήταν πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική». Απέφυγε πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για όσα τίθενται στις συνομιλίες των δύο πλευρών. «Αν δημοσιοποιηθούν αυτή την περίοδο τα θέματα, δεν μπορεί παρά να παρεμποδιστεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία ήδη διεξάγεται με αργούς ρυθμούς και με λιγότερο ουσιαστικό τρόπο από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» σημείωσε ενδεικτικά ο ρώσος αξιωματούχος.



Χθες πάντως παρενέβη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σε μία δραματική ομιλία του στην ζήτησε να τερματιστεί «ο παράλογος πόλεμος», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «ακόμα κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη-πόλη, δρόμο- δρόμο, σπίτι-σπίτι». Πρόσθεσε ότι «η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ηθικά απαράδεκτη, χωρίς πολιτικό έρεισμα και στρατιωτικά παράλογη» και προειδοποίησε ότι η σύγκρουση «δεν οδηγεί πουθενά» και ότι ο ουκρανικός λαός «υπομένει μια ζωντανή κόλαση».

Αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε χθες δέκτης της έκκλησης του Ζελένσκι, να αναλάβει μεσολαβητικό ειρηνευτικό ρόλο, καθώς και να επισκεφτεί το Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησε με τον Ποντίφικα για τρίτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό «ο πάπας τόνισε ότι η Αγία Έδρα προσεύχεται και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος», ενώ σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Φραγκίσκος επέλεξε «να αφιερώσει τη Ρωσία και την Ουκρανία στην αγνότατη καρδιά της Παρθένου», με ειδική προσευχή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.


Κλιμακώνονται κι άλλο οι ρωσικές επιθέσεις


Στο στρατιωτικό πεδίο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ρώσων και οι συγκρούσεις συνεχίζονται αμείωτες, με το Κρεμλίνο να βάζει στο στόχαστρο και τη βορειοδυτική Ουκρανία. Όπως δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή, Βιτάλι Κοβάλ, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων και τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι μάχες στο Χάρκοβο είναι αδυσώπητες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Τρίτης οι ρωσικές ανέπτυξαν επιθετικά ελικόπτερα Ka-52, με τους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι απέκρουσαν την επίθεση.

Κρίσιμη για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας θεωρείται και η πόλη Ιζιούμ, η οποία πολιορκείται ανηλεώς, με την κατάσταση να θεωρείται δύσκολη για τους κατοίκους.

Πιο νότια, στη Μαριούπολη οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί γίνονται όλο και άγριοι, μία ημέρα μετά την απόφαση του Ζελένσκι να απορρίψει το τελεσίγραφο της Ρωσίας για παράδοση της πόλης.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Χερσώνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα να προειδοποιεί ότι οι 300.000 κάτοικοι ξεμένουν από φαγητό και φάρμακα. Η περιοχή έχει περάσει στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, εδώ και μέρες.

Πάντως στο Κίεβο τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα για τους Ρώσους και το ερώτημα είναι εάν και με ποιο τρόπο θα επιχειρήσουν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης. Η κυβέρνηση Ζελένσκι διαμήνυσε πάντως στο Κρεμλίνο ότι η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις αποτελεί «αυτοκτονία».

Ο δήμαρχος μίας πόλης λίγο έξω από το Κίεβο, της Μπορισπίλ συνέστησε ωστόσο στους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή.




Ειδήσεις σήμερα:

Βροχές και κρύο σήμερα - Έρχεται η άνοιξη το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Ο ιδρυτής του WikiLeaks και η σύντροφός του θα παντρευτούν σήμερα μέσα στη φυλακή Μπέλμαρς

«Μπρα ντε φερ» Βορρά - Νότου και μικρό καλάθι για τα μέτρα της ενέργειας στη Σύνοδο Κορυφής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης