Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ορμπάν ζητά ευρωπαϊκά κονδύλια για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ορμπάν ζητά ευρωπαϊκά κονδύλια για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι η Βουδαπέστη επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη δανειακή διευκόλυνση για άμυνα, έλεγχο των συνόρων και ανθρωπιστικές και άλλες εργασίες διαχείρισης οξέων κρίσεων - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εγκρίνει να εκταμιεύσει η Ουγγαρία τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης επειδή δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις συστάσεις της ΕΕ για το κράτος δικαίου

orban_mesa_new123
Ο Βίκτορ Ορμπάν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκταμιεύσει όλα τα κονδύλια της ΕΕ που διατίθενται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) για να βοηθήσει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης της Ουκρανίας, δήλωσε ο επικεφαλής Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο μιας επιστολής με ημερομηνία 18 Μαρτίου, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιστολή που εστάλη στο Reuters σε απάντηση μέσω email, ο Ορμπάν είπε ότι η Βουδαπέστη επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη δανειακή διευκόλυνση για άμυνα, έλεγχο των συνόρων και ανθρωπιστικές και άλλες εργασίες διαχείρισης οξέων κρίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εγκρίνει να εκταμιεύσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της πανδημίας στην Πολωνία και την Ουγγαρία, επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τις συστάσεις της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με τις δύο εθνικιστικές κυβερνήσεις για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών του Τύπου και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας. Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πέρυσι ότι η Ουγγαρία πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ορμπάν, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκλογική μάχη για επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου, τόνισε ότι η Ουγγαρία έχει δεχθεί μέχρι στιγμής πάνω από 450.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία και ανέφερε ότι η «μοιρασμένη ευθύνη» μεταξύ των κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας εν μέσω της κρίσης.

Κλείσιμο
«Για τον σκοπό αυτό, η Ουγγαρία ζητά μόνο άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ που της διατίθενται και να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με ευέλικτο τρόπο για τους σκοπούς που ταιριάζουν καλύτερα στην αντιμετώπιση της κρίσης», έγραψε ο Ορμπάν στην επιστολή.

Πέρυσι, η Ουγγαρία είπε ότι αρνήθηκε να εκμεταλλευτεί δάνεια αξίας περίπου 3,3 τρισεκατομμυρίων φιορίντων (9,82 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) αλλά σύμφωνα με την επιστολή του Όρμπαν, η κυβέρνηση έχει πλέον αλλάξει στάση.

Είπε ότι η Ουγγαρία «ζητά την άμεση παροχή της χορηγηθείσας δανειακής διευκόλυνσης» στο πλαίσιο του ΜΑΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτο περιστατικό σε σουσάδικο της Αθήνας - Άνδρας με μουστάκι μπήκε, παρήγγειλε και αυνανίστηκε μπροστά σε όλους

Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου, λέει ο Ουκρανός υπουργός Υγείας

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν και βασανίζουν όπως οι Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης