Συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας για την άρση των τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο

Συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας για την άρση των τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο

 Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν να τους επιβάλλονται επιπρόσθετοι δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Ιούλιο του 2018, εν μέσω του εμπορικού πολέμου που είχε εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ

usa_gb_aluminium
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να αρθούν οι τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο που είχαν επιβληθεί από τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, καθώς και τα βρετανικά αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα.

«Η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει (...) όχι μόνο να εγγυηθούμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου της χώρας μας και να προστατεύσουμε αμερικανικές θέσεις εργασίας, αλλά θα άρει επίσης τους τελωνειακούς δασμούς που είχαν επιβληθεί σε αντίποινα» από το Λονδίνο, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι σε κοινή ανακοίνωσή τους, χωρίς να παραλείψουν να τονίσουν ότι η επίτευξή της θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επικεντρωθούν σε αυτές που αποκαλούν «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» της Κίνας.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την ολοκλήρωση επίσκεψης της υπουργού Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.



Οι δύο κυβερνήσεις είχαν ανακοινώσει τον Ιανουάριο την έναρξη διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η πολύ αμφιλεγόμενη κληρονομιά αυτή της εποχής Τραμπ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν να τους επιβάλλονται επιπρόσθετοι δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Ιούλιο του 2018, εν μέσω του εμπορικού πολέμου που είχε εξαπολύσει ο Ρεπουμπλικάνος.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ήδη κατέληξε σε συμφωνίες για τον σκοπό αυτό με την Ευρωπαϊκή Ένωση (τον Οκτώβριο) και με την Ιαπωνία (τον Φεβρουάριο).

Πέραν των δασμών στα εξαγόμενα προϊόντα βρετανικών μεταλλουργικών βιομηχανιών θα αρθούν έτσι οι δασμοί σε εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα στο ΗΒ, ανάμεσά τους μοτοσικλέτες, οινοπνευματώδη ποτά, ενδύματα κ.λπ..

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης να μειωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, έκρινε η κυρία Ραϊμόντο.

Η Βρετανία είναι συγκριτικά μικρός προμηθευτής χάλυβα στις ΗΠΑ. Η ποσόστωση 500.00 τόνων επεξεργασμένου χάλυβα είναι υψηλότερη από τις παραδόσεις του 2018 και του 2019 αλλά πολύ μικρότερο από αυτές της ΕΕ (4 εκατ. τόνοι) και της Ιαπωνίας (1,25 εκατ. τόνοι).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, βρετανική χαλυβουργία που ανήκει σε κινεζικό όμιλο (πρόκειται για την British Steel, που εξαγοράστηκε από τον Jingye Group το 2020) θα υποβληθεί σε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές για να εκτιμηθεί η «επιρροή» της Κίνας. Τα αποτελέσματα θα μοιραστούν οι δύο κυβερνήσεις. Δεν αποκλείεται η διαδικασία να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτο περιστατικό σε σουσάδικο της Αθήνας - Άνδρας με μουστάκι μπήκε, παρήγγειλε και αυνανίστηκε μπροστά σε όλους

Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου, λέει ο Ουκρανός υπουργός Υγείας

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν και βασανίζουν όπως οι Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης