Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία θα στείλουν οι «27»

Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία θα στείλουν οι «27»

Οι «27» διαβαίνουν το Ανάκτορο των Βερσαλλιών για να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας -  Οι ηγέτες θα συζητήσουν και τους «φακέλους» με τις αιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, που έχουν υποβάλει η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία

synantisi-koryfis-arthro
Στο ανάκτορο των Βερσαλλιών συγκεντρώνονται σήμερα το απόγευμα οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να συζητήσουν για ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, ικανό να εγγυηθεί την ικανότητα της ΕΕ να ασκήσει επιρροή στον κόσμο του αύριο. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του οικοδεσπότη της συνόδου, Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, στη «Διακήρυξη των Βερσαλλιών» αναμένεται να υπάρξει και ξεχωριστή παράγραφος, υπό τον τίτλο: «Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Οι εργασίες της διήμερης συνόδου θα επικεντρωθούν στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ .

Τα κράτη της ΕΕ αναμένεται να δεσμευτούν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρα που δέχεται επίθεση, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουν να επενδύουν στην αμοιβαία συνδρομή μας βάσει του άρθρου 42 παράγραφος 7» .

Αυτό παραπέμπει στη συνθήκη της Λισαβόνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε χώρα-μέλος», τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ οφείλουν να παράσχουν «όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη που διαθέτουν».

Κλείσιμο
Οι «27» θα συζητήσουν ακόμη τους «φακέλους» με τις αιτήσεις ένταξης στην ΕΕ, που έχουν υποβάλει η Ουκρανία, αλλά και η Γεωργία και η Μολδαβία.

Ορισμένα κράτη μέλη επιθυμούν να χορηγήσουν γρήγορα το καθεστώς υποψηφιότητας σε αυτές τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όμως το Παρίσι όπως και το Βερολίνο εκφράζουν δισταγμό.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στις 6.30 μ.μ., ώρα Ελλάδος με την ομιλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στη συνέχεια, θα εξεταστούν τρία συγκεκριμένα σημεία:

-Ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της ΕΕ
-Μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, ιδίως από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα
-Δημιουργία ισχυρότερης οικονομικής βάσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος του Eurogroup θα παραβρεθούν αύριο στις Βερσαλλίες για να συζητήσουν οικονομικά θέματα.

Τι να περιμένουν οι Ευρωπαίοι από τη σύνοδο;

«Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, θα πρέπει επειγόντως να αναλάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να οικοδομήσουμε την κυριαρχία μας, να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή του που απευθύνεται στους «27».

Οι «27» θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν στις αρχές που εγγυώνται περισσότερη ευρωπαϊκή κυριαρχία, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Αλλά το κρίσιμο ζήτημα εισαγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία διχάζει τις χώρες μέλη της ΕΕ. Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που θέλουν να τιμωρήσουν σκληρά το καθεστώς Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν μια σειρά κυρώσεων που θα στοχεύουν ιδιαίτερα τους Ρώσους ολιγάρχες, τη ρωσική ναυτιλία και τρεις τράπεζες της Λευκορωσίας. Συγκεκριμένα, εκατό πάμπλουτοι Ρώσοι που ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον του Πούτιν, θα κηρυχθούν ως «persona non grata».

Για τον Μακρόν πάντως, μία από τις βασικές προτεραιότητες της συνόδου είναι η μείωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία:  «Η Ρωσία βασίζεται στο γεγονός ότι χρειαζόμαστε την ενέργειά της, το φυσικό αέριο», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής, περίπου 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται επι ποδός «χτενίζοντας» την περιοχή των Βερσαλλιών.

Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών θα παραμείνει κλειστό για το κοινό έως τις 12 Μαρτίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης