Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτες συνομιλίες των ΥΠΕΞ της ΕΕ - Οι επόμενες κινήσεις της 'Ενωσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτες συνομιλίες των ΥΠΕΞ της ΕΕ - Οι επόμενες κινήσεις της 'Ενωσης

Ησύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας

russian_tanks_ukraine_art
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί τις δυνάμεις της.

Η σύνοδος αυτή θα γίνει μετά τη συμφωνία χθες, Πέμπτη, το βράδυ των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή ενός μαζικού νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία που βάζει στο στόχαστρο τον ενεργειακό, χρηματοπιστωτικό και τον τομέα μεταφορών της χώρας.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει απαγορεύσεις στην εξαγωγή τεχνολογίας και περιορίζει την πρόσβαση της Μόσχας στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

Κλείσιμο
«Το πακέτο μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων που εγκρίθηκε απόψε δείχνει πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ», δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται κυρώσεις "που βάζουν στο στόχαστρο το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και σημαντικές εταιρείες κρατικής ιδιοκτησίας", όπως και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σημείωσε η ίδια.

Η ΕΕ απαγόρευσε επίσης την πώληση αεροσκαφών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και απέκοψε την πρόσβαση της Ρωσίας σε «κρίσιμη τεχνολογία».

«Τέλος: οι βίζες», αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter η φον ντερ Λάιεν έπειτα από έξι ώρες διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Διπλωμάτες και σχετικές ομάδες και επιχειρηματίες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν αφού η Ρωσία εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση, και από το έδαφος της Λευκορωσίας, στην Ουκρανία χθες, την οποία το Κίεβο περιέγραψε ως «πλήρους κλίμακας εισβολή» με χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.



Ειδήσεις σήμερα:

Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Αμφίκλεια

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών

«Ευρω-παράθυρο» για πιο γενναία στήριξη σε νοικοκυριά ψάχνουν στην κυβέρνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης