Πόλεμος στην Ουκρανία - Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις σε Ρωσία - Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα για την ενέργεια

Πόλεμος στην Ουκρανία - Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις σε Ρωσία - Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα για την ενέργεια

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή - Εγκρίθηκε μέσα σε λίγα λεπτά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου - Οι κυρώσεις που αποφάσισαν στοχεύουν στην οικονομία, τον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές

eu-summit-0
Μέσα σε λίγα λεπτά ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται δια ζώσης στις Βρυξέλλες το προσχέδιο συμπερασμάτων για την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «Το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια». Με άλλα λόγια, καλείται η Κομισιόν άμεσα να απαντήσει, πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν επιπρόσθετη στήριξη, για να απορροφηθεί η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας.

prosxedio-1
prosxedio-2


Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τα εξής: «Είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών - μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».


Κλείσιμο



Στο μεταξύ και σήμερα η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών πραγματοποιείται με αυστηρά μέτρα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι όπως έγραψε ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η συνάντηση διεξάγεται χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές.

«Η Σύνοδος έχει ξεκινήσει. Γίνεται πρώτα ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Η συζήτηση διεξάγεται χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές για να διασφαλιστεί το απόρρητο» έγραψε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς.

Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε το προσχέδιο συμπερασμάτων της αποψινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., το οποίο αναφέρει ότι με τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία «η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα». Σημειώνεται επίσης πως η Ρωσία «φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει» και θα «λογοδοτήσει» για τις πράξεις της.

Όσον αφορά την αντίδραση στην πράξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνεται, «συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος». Το Συμβούλιο ζητά επίσης «την ταχεία προετοιμασία μιας περαιτέρω δέσμης κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τέλος, «επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Η Ε.Ε., όπως αναφέρεται, «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες, τους εταίρους και τους συμμάχους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της G7, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο Βρετανών βουλευτών ο Ρομάν Αμπράμοβιτς - Του ζητούν να... απεμπλακεί από την Τσέλσι

Ισχυρές εκρήξεις στην αεροπορική βάση της Μελιτόπολης - Δείτε βίντεο

Μάχη για να μην καταληφθεί το Τσέρνομπιλ - «Ρώσοι εισέβαλαν από τη Λευκορωσία», λέει το Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης