Κρίση στην Ουκρανία: Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες από Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Κρίση στην Ουκρανία: Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες από Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο ιδρυτής του ομίλου επενδύσεων Volga  Γκενάντι Τίμτσενκο, ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, ιδρυτής της τράπεζας SMP και ο ανηψιός του, Ιγκόρ, είναι οι τρεις δισεκατομμυριούχοι που μπήκαν στο στόχαστρο του Τζόνσον - Τι σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

boris-leyen-arthro
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

"Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία", είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως ο Γκενάντι Τίμτσενκο είναι Ρώσος ολιγάρχης και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος ίδρυσε τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακά, μεταφορικά και υποδομές. Εκτός από τον Τιμτσένσκο, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα επιβάλει κυρώσεις στον Μπόρις Ρότενμπεργκ, ιδιοκτήτη της τράπεζας «SMP Bank» και στον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ.

Παράλληλα, ο Τζόνσον δεσμεύτηκε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προσφέρει υποστήριξη στους Ουκρανούς φίλους μας, προσφέροντας αμυντική στρατιωτική βοήθεια», είπε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του έχει ήδη εκπαιδεύσει 22 χιλιάδες στρατιώτες, έχει στείλει 2 χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους και έχει παράσχει 100 εκατομμύρια λίρες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ενεργειακή ανεξαρτησία.

Κυρώσεις με στόχο ρωσικές τράπεζες και την πρόσβαση της Μόσχας στις αγορές θα ανακοινώσει η ΕΕ

Στο μεταξύ, οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση αναγνώρισης των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είτε βρίσκονται στη Ρωσία είτε στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λίγο πριν την συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το πακέτο των κυρώσεων που εισηγούνται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει:

- Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)

- Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές

- Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ

- Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Κλείσιμο
Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων.

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Η ΕΕ παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα» ανέφερε μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ειδήσεις σήμερα:

Ζελένσκι: Δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία

Συρμαλένιος συμφωνεί «εν μέρει» με Τσακαλώτο για τις ατυχείς επιλογές συμβούλων από τον Τσίπρα

Survivor: Οι τρεις Διάσημοι του τάκου και η… φωτιά στους «κόκκινους» που δεν έσβησε ούτε με τη βροχή – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης