Κρίση στην Ουκρανία: Ομόφωνα ψηφίστηκε στην άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Κρίση στην Ουκρανία: Ομόφωνα ψηφίστηκε στην άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Νωρίτερα η κάτω βουλή (Κρατική Δούμα) του Κοινοβουλίου της Ρωσίας είχε εγκρίνει τις σχετικές συνθήκες - Η Μόσχα αναγνωρίζει τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» στα σημερινά τους όρια, λέει του ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

russia_douma
Η άνω βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ψήφισε σήμερα ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των συνθηκών φιλίας με δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, κλιμακώνοντας μια κρίση με την Ουκρανία και τη Δύση.

Οι συνθήκες, που τίθενται σε ισχύ μόλις υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων εκεί από τη Μόσχα, την υιοθέτηση μίας κοινής αμυντικής στάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ενσωμάτωσης.

Νωρίτερα η κάτω βουλή (Κρατική Δούμα) του Κοινοβουλίου της Ρωσίας είχε εγκρίνει τις συνθήκες.

«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των λαϊκών δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και η επικύρωση των συνθηκών ειρήνης, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας αναμένεται να θέσουν τέλος στη σύγκρουση, στον θάνατο συμπολιτών μας που ζουν εκεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο πρόεδρος της Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Οι βουλευτές ενέκριναν τα δύο κείμενα με ομοφωνία των ψηφισάντων, δηλ. 400 "ναι" στη μία περίπτωση και 399 στην άλλη, καθώς ένας βουλευτής δεν πάτησε εγκαίρως το κουμπί.

Τα κείμενα των συνθηκών υπέβαλε χθες, Δευτέρα, το βράδυ για επικύρωση στο Κοινοβούλιο ο Πούτιν.

Κλείσιμο
Η κάθε πλευρά παρέχει στην άλλη «το δικαίωμα οι ένοπλες δυνάμεις της να κατασκευάσουν, να χρησιμοποιήσουν και να βελτιώσουν στρατιωτικές υποδομές και στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της», αναφέρουν.

Μια συνημμένη επεξηγηματική σημείωση αναφέρει πως τα έγγραφα δημιουργούν «τη νομική βάση» για την παρουσία στις περιοχές αυτές «των απαραίτητων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και διασφαλίζουν μια βιώσιμη ασφάλεια των μερών».

Σε περίπτωση απειλής στην αντίστοιχη «κυριαρχία» τους, τα μέρη της συνθήκης θα διεξάγουν απευθείας διαβουλεύσεις με «σκοπό τη διασφάλιση της κοινής άμυνας, τη διατήρηση της ειρήνης και της αμοιβαίας ασφάλειας».

«Στη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, θα προσδιορίσουν την αναγκαιότητα, το είδος και την κλίμακα της βοήθειας που το ένα μέρος θα παράσχει στο άλλο μέρος προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή που έχει εμφανιστεί», αναφέρεται.

Οι συνθήκες αναφέρουν επίσης πως η Ρωσία και οι αποσχισθείσες δημοκρατίες θα εργαστούν προκειμένου να ενσωματώσουν τις οικονομίες τους. Αμφότερες είναι πρώην βιομηχανικές περιοχές που χρειάζονται μαζική υποστήριξη προκειμένου να ανοικοδομηθούν έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου με τις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι δεκαετείς συνθήκες ανανεώνονται αυτόματα για πρόσθετες πενταετείς περιόδους, εκτός εάν ένα από τα μέρη ενημερώσει πως αποσύρεται, αναφέρεται στα έγγραφα.

Η Μόσχα αναγνωρίζει τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» στα σημερινά τους όρια

Η Μόσχα αναγνωρίζει τις διεθνώς μη αναγνωρισμένες αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» σ' εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Ρώσος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.

Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Α. Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε», είπε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής).


Ειδήσεις σήμερα:

Ζελένσκι: Δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία

Συρμαλένιος συμφωνεί «εν μέρει» με Τσακαλώτο για τις ατυχείς επιλογές συμβούλων από τον Τσίπρα

Survivor: Οι τρεις Διάσημοι του τάκου και η… φωτιά στους «κόκκινους» που δεν έσβησε ούτε με τη βροχή – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης