AUKUS: ΗΠΑ εναντίον Κίνας με την Ευρώπη εκτός και ο Μακρόν... τρελάθηκε

AUKUS: ΗΠΑ εναντίον Κίνας με την Ευρώπη εκτός και ο Μακρόν... τρελάθηκε

Η Ουάσινγκτον διάλεξε τον νέο αντίπαλό της και η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει - Η στρατηγική συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών με Βρετανία και Αυστραλία - Η θωράκιση του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού με αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια και η πισώπλατη μαχαιριά στη Γαλλία - Γιατί η προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία αφορά και την Ελλάδα

USA_UKAS_2
Η Αμερική δεν έχει μόνιμους φίλους και εχθρούς, έχει μόνο συμφέροντα, είναι η ιστορική ρήση του Χένρι Κίσινγκερ, η οποία το τελευταίο διάστημα επαληθεύεται λέξη προς λέξη από τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον και τους χειρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Είκοσι χρόνια μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και τις δεσμεύσεις για εξαΰλωση της «Αλ Κάιντα», ο Αμερικανικός Στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν και η Ουάσινγκτον συνήψε εκεχειρία με τους Ταλιμπάν.

Η επόμενη κίνηση του αμερικανικού κατεστημένου τάραξε τα διεθνή ύδατα και έδειξε ότι η Ουάσινγκτον αναδιατάσσει τις δυνάμεις της στην παγκόσμια σκακιέρα για να αντιμετωπίσει την Κίνα, τη χώρα που αντιλαμβάνεται ως τη μεγαλύτερη απειλή για την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. «Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα μας συντρίψουν», είχε πει ευθέως τον Φεβρουάριο του 2021 ο Τζο Μπάιντεν, έπειτα από μια μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ηταν η πρώτη από τις κινήσεις του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ που έδειξε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει να τοποθετήσει όλα τα όπλα της απέναντι από το Πεκίνο. Ακόμη και το θέμα των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής μοιάζει σήμερα δευτερεύον για την Ουάσινγκτον, με δεδομένο ότι πλέον η Αμερική έχει αυτάρκεια σε υδρογονάνθρακες λόγω της εκμετάλλευσης σχιστολιθικών πετρωμάτων. Πλέον, το ενδιαφέρον του συνόλου σχεδόν των αμερικανικών «ραντάρ» έχει εστιαστεί στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος: να περιοριστεί η επέκταση της κινεζικής επιρροής στη Νότια Σινική Θάλασσα, στον Ινδικό και κυρίως στον Ειρηνικό ωκεανό.

Το σχέδιο AUKUS (Australia - United Kingdom - United States), που ανακοινώθηκε μεγαλοπρεπώς την Τετάρτη από τον Αμερικανό πρόεδρο και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον αντίστοιχα, αιφνιδίασε το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Με τη σύναψη της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δεσμεύτηκαν να θωρακίσουν το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ένα υπερόπλο με τεχνολογία αιχμής που οι δύο χώρες είχαν δεσμευτεί από το 1958 να μην αποδεσμεύσουν σε κανέναν άλλο. Η ανακοίνωση της προμήθειας αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία άφησε τη Γαλλία στα κρύα του λουτρού!

Από το 2016 το Παρίσι είχε συμφωνήσει με την Καμπέρα να εξοπλίσει το αυστραλιανό Ναυτικό με 12 υποβρύχια τύπου «Barracuda», μία κολοσσιαία παραγγελία συνολικού ύψους 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας ή 56 δισ. ευρώ, η απώλεια της οποίας σόκαρε τη γαλλική κυβέρνηση. Σχεδόν εξοργισμένος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-ιβ Λε Ντριάν κατηγόρησε την Αυστραλία για «πισώπλατη μαχαιριά», επικρίνοντας και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν είχαν πληροφορήσει το Παρίσι για τη συμφωνία πώλησης αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα, ισχυρισμό που η Ουάσινγκτον διέψευσε.

Η δημιουργία της συμμαχία AUKUS, ενός μικρού ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό, επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα θυμίζει ζούγκλα και επαλήθευσε την κυνική άποψη του Χένρι Κίσινγκερ ότι η Αμερική έχει μόνο συμφέροντα.

Κλείσιμο
16_000_1Q5419
Η Γαλλία χάνει συμφωνία 56 δισ. ευρώ για την κατασκευή 12 πυρηνικών υποβρυχίων τύπου «Barracuda» στην Αυστραλία


Οργή από το Παρίσι

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της σε Ουάσινγκτον και Καμπέρα. Η δημιουργία της συμμαχίας AUKUS προκαλεί ήδη πρωτοφανή διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Γαλλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις επόμενες κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν, σε επίπεδο τόσο του ΝΑΤΟ, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρό», χωρίς να αποκλείεται κάποια πρωτοβουλία από το Παρίσι, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε η Γαλλία να μην καταστεί ένας παίκτης άνευ σημασίας που θα αρκείται σε ρόλο παρατηρητή ενώ οι σύμμαχοί του θα ακυρώνουν συμφωνίες χωρίς συνέπειες.

Τα υποβρύχια

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σε υπηρεσία συνολικά 66 πυρηνικά υποβρύχια, τα 14 από τα οποία κλάσης «Ohio», που έχουν ως οπλισμό βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν. Το ερώτημα είναι ποια (και πόσα) από τα 52 επιθετικά πυρηνικά υποβρύχια θα μπορούσε να παραχωρήσει η Ουάσινγκτον στους Αυστραλούς μέχρι να αρχίσει η ναυπήγηση νέων πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων στα ναυπηγεία της Αδελαΐδας.

Ο Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας τη δημιουργία της συμμαχίας AUKUS, δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα αποφασιστεί από κοινού με τους Βρετανούς και μέσω διαπραγματεύσεων με την Καμπέρα πόσα πυρηνικά υποβρύχια θα αποκτηθούν από την Αυστραλία, χωρίς να διευκρινίζει αν όλα τα νέα υπερόπλα θα χτιστούν εκ του μηδενός. Η μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας για τον αντιδραστήρα του υποβρυχίου δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε και μπορεί να υλοποιηθεί με διαδικασίες εξπρές, πολύ περισσότερο σε μια χώρα που δεν έχει εμπειρία στη διαχείριση της πυρηνικής ενέργειας.

Επί του παρόντος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο εξοπλισμός της Αυστραλίας με κάποια μεταχειρισμένα πυρηνικά αμερικανικά υποβρύχια που θα γίνει με όρους «hot transfer», δεδομένου ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας δεν μπορεί να κλείσει και να ξανανοίξει, αφού προηγουμένως τα πληρώματα των Αυστραλών ναυτικών εθιστούν στον χειρισμό των επιθετικών υποβρυχίων και ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των τεχνικών στην συντήρηση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Την Παρασκευή, μόλις δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του μικρού ΝΑΤΟ του Ειρηνικού, Αμερικανοί και Αυστραλοί εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν για να διερευνήσουν τις δυνατότητες άμεσης ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα πολλαπλασιάσουν όλες τις παραμέτρους της σύμπραξής τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και μεταστάθμευσης ακόμη περισσότερων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων και βομβαρδιστικών. Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι θα επιθυμούσε να αυξηθούν και τα αμερικανικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στη χώρα του, προαναγγέλλοντας αύξηση των στρατιωτικών γυμνασίων με τις ΗΠΑ και εκδηλώνοντας την πρόθεσή του για αποθήκευση στρατιωτικού υλικού σε βάσεις στην Ωκεανία.

Η αντίδραση της Κίνας

017_239537


Το όνομα της Κίνας μπορεί να μη βγήκε από τα χείλη των Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον όταν ανακοινώθηκε η στρατιωτική συμμαχία AUKUS, όλος ο πλανήτης όμως δεν άργησε να αντιληφθεί ότι το νέο ΝΑΤΟ θα έχει ως αποστολή την απόκρουση της απειλής που οι Αμερικανοί και οι Αγγλοσάξονες θεωρούν ότι πλέον συνιστά η ανάδειξη της Κίνας ως πλανητικής δύναμης.

Η περιοχή του Ειρηνικού, στην οποία ταχέως επεκτείνεται η Κίνα, είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος «στρατολογεί» την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία -τους πιο πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή των Παγκοσμίων Πολέμων- στην προσπάθειά του να περιορίσει την κινεζική επιρροή. Οι καθημερινές προστριβές μεταξύ της Κίνας και των ενόπλων δυνάμεων της Κινεζικής Ταϊπέι, της οποίας τον εναέριο χώρο παραβιάζουν συστηματικά κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως υποστηρίζει η Ταϊπέι, σε συνδυασμό με το τεράστιο ναυπηγικό πλάνο του κινεζικού Ναυτικού, δείχνουν ότι στο μέλλον το μπρα ντε φερ της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο θα είναι ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε στην ανακοίνωση της απόφασης για εξοπλισμό της Αυστραλίας με το υπερόπλο των πυρηνικών υποβρυχίων κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επανέρχεται σε λογικές που θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο.

Με δεδομένη την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ κατά 30% και την κούρσα των εξοπλισμών που ακολουθεί και η Κίνα, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων σε περίπου 80 (!) μονάδες ετησίως, δημιουργείται τεράστια ανησυχία για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει το μπρα ντε φερ της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο στο άμεσο μέλλον. Διπλωμάτης μεγάλης χώρας που πρόσφατα αφυπηρέτησε από την Αθήνα, μιλώντας προσφάτως σε συνομιλητή του, έκανε την φαινομενικά αδιανόητη εκτίμηση ότι ένας σινοαμερικανικός πόλεμος θα πρέπει να θεωρείται πιθανός!

Τα δεδομένα μεταβάλλονται με αστραπιαίες ταχύτητες και ολόκληρος ο πλανήτης μοιάζει να παρακολουθεί τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό μιας στρατιωτικής σύρραξης.

Ηδη από την προεδρία Τραμπ, η αμερικανική κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή μια εκστρατεία πειθαναγκασμού των ευρωπαϊκών χωρών να απορρίψουν την προσφερόμενη προμήθεια συστημάτων και τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G από την Κίνα, με το επιχείρημα ότι δημιουργείται κίνδυνος για κατασκοπεία και υποκλοπή κρατικών μυστικών και ευαίσθητων πληροφοριών από τις εταιρείες που ελέγχει το Πεκίνο.

Ο οικονομικός πόλεμος της Αμερικής με την Κίνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η πιθανότητα να δημιουργηθούν πολύ σύντομα περιπλοκές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια σειρά από πεδία, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ναυτιλία και το εμπόριο κάθε άλλο παρά μηδενική θα πρέπει να θεωρείται. Οι θαλάσσιες μεταφορές και η ναυτιλία είναι ένας τομέας στον οποίο η κινεζική κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ έχει επενδύσει πολύ χρόνο και τεράστια κεφάλαια και ουδείς θα μπορούσε να διακινδυνεύσει εύκολα την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί δεν θα φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν από τους εταίρους και συμμάχους τους με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

000_9MX3VFXXX


Τα πρώτα συμπεράσματα

1. Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε τη στρατηγική επιλογή να συσφίξει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, δύο πιστούς και αφοσιωμένους συμμάχους, με προφανή σκοπό να ανακοπεί η επέκταση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Με δεδομένες τις δυσλειτουργίες της υπερμεγέθους στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον επιλέγει ένα πιο ευέλικτο σχήμα με εταίρους μια χώρα που προσφάτως εγκατέλειψε την Ε.Ε. και μια ακόμη χώρα που θεωρείται αμερικανικός «δορυφόρος» στον Ειρηνικό.

2. Οι Κινέζοι, που προφανώς αντιλαμβάνονται ότι οι αμερικανικές κινήσεις δεν είναι τυχαίες, αντέδρασαν ήδη. Για νοοτροπία που παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και για ιδεολογικές προκαταλήψεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Λιου Πενκγιού. Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα προσπαθήσει να αντιδράσει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και αν θα καταφέρει να συνάψει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στη συμμαχία AUKUS. Απέναντι στους Αμερικανούς, οι Κινέζοι έδειξαν τη διάθεσή τους πριν δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζον Κέρι στο Πεκίνο. Η κινεζική κυβέρνηση ταπείνωσε τον πρώην Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και νυν απεσταλμένο του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα. Το Πεκίνο ακύρωσε τη διά ζώσης συνάντηση υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας Κινέζων αξιωματούχων με τον Τζον Κέρι, αλλά διέταξε τα ίδια πρόσωπα να συνομιλήσουν κατά πρόσωπο με εκπροσώπους των Ταλιμπάν!

3. Η Ευρώπη μοιάζει απομονωμένη και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για τα επόμενα έτη, αν όχι δεκαετίες. Πώς θα αντιμετωπίσει συνολικά η Ε.Ε. την «ψυχρή ειρήνη» των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα και πώς θα επιλέξει να συμπεριφερθεί απέναντι σε χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία;

4. Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον μετατοπίζεται στην περιοχή του Ειρηνικού και στην Κίνα. Το έδειξαν η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της Συρίας, πολύ πρόσφατα η αποχώρηση από το Αφγανιστάν αλλά και οι κινήσεις των Αμερικανών στον πόλεμο Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και η κρίση στη Λιβύη.

5. Μετά την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών S-400 από την Αγκυρα φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον αλλάζει στάση απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο επικεφαλής του State Department Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε πρόσφατα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου «σχετικά με τις κοινές προσπάθειες για την ασφαλή και φυσιολογική εκκένωση του Αφγανιστάν» και δήλωσε ότι για την Ουάσινγκτον «η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και έναν ανεκτίμητο συνεργάτη στην περιοχή»... Μπορεί αυτή η δήλωση να σηματοδοτεί την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν στην Τουρκία ρόλο «χωροφύλακα» στην περιοχή από τη Μεσόγειο μέχρι το Αφγανιστάν; Στην περίπτωση αυτή πώς θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η αλλαγή των αμερικανικών πλανητικών προτεραιοτήτων είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Το δίλημμα αν είμαστε με την Ευρώπη ή θα παραμείνουμε προσδεδεμένοι στο αμερικανικό άρμα θα τεθεί εκ των πραγμάτων και για την Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να κάνει τακτικές προσαρμογές χωρίς να απεμπολήσει τα δικαιώματα και τα ελληνικά συμφέροντα. Ισως το πρόσφατο τηλεφώνημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ερντογάν για το Αφγανιστάν και η διαπίστωση ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για την απόκρουση πιθανών μεταναστευτικών κυμάτων να είναι μια πρώτη ένδειξη της νέας πραγματικότητας που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, χωρίς υποχωρήσεις από τις εθνικές θέσεις στα θέματα των θαλασσίων ζωνών, του εναέριου χώρου και της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας.


BARRACUDA



Η πισώπλατη μαχαιριά στη Γαλλία -  Ο Μακρόν τρελάθηκε

Η Γαλλία χάνει συμφωνία 56 δισ. ευρώ για την κατασκευή 12 πυρηνικών υποβρυχίων τύπου «Barracuda» στην Αυστραλία


Η πισώπλατη μαχαιριά της Αμερικής και της Αυστραλίας στη Γαλλία αποτυπώνει ένα κλίμα που δείχνει ότι οι διακρατικές σχέσεις, ακόμη και μεταξύ φιλικών ή συμμαχικών χωρών, είναι πολύ εύκολο να μετατραπούν σε... ζούγκλα. Μόλις το ζήτησαν οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί ακύρωσαν ένα τεραστίων διαστάσεων deal με τη Γαλλία για προμήθεια 12 γαλλικών υποβρυχίων «Barracuda» με την αιτιολογία ότι αποφάσισαν να αποκτήσουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι τα «Barracuda» της Γαλλίας είναι πυρηνικής τεχνολογίας! Μάλιστα το γαλλικό Ναυτικό έχει ήδη παραλάβει το πρώτο από τα έξι που έχει παραγγείλει στην (ελεγχόμενη από το Γαλλικό Δημόσιο) Group Naval. Πρόκειται για το «Suffren», που ελλιμενίζεται στην Τουλόν, ενώ μέχρι το 2030 προβλέπεται να παραδοθούν άλλα πέντε «Barracuda». Κι όμως, η αυστραλιανή κυβέρνηση που είχε ζητήσει από το Παρίσι τη διαμόρφωση μιας συμβατικής εκδοχής των εν λόγω υποβρυχίων για το Ναυτικό της δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει από τη Γαλλία έστω αντιπροσφορά αλλά απλώς ακύρωσε ένα deal ύψους 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας, που είχε συνομολογηθεί από το 2016. αντιπροσφορά.

Στο πλαίσιο των γαλλικών αντιποίνων, αργά την περασμένη Παρασκευή, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της Γαλλίας σε Καμπέρα και Ουάσινγκτον.

Μια κίνηση που δείχνει την οργή του Μακρόν για την πισώπλατη μαχαιριά των Αμερικανών και των Αυστραλών και σηματοδοτεί την επερχόμενη καταιγίδα μεταξύ παραδοσιακών συμμάχων, με συνέπειες επί του παρόντος απροσδιόριστες.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρειάζονται ακόμη 1.000.000 εμβολιασμοί - Σήμερα οι ανακοινώσεις για την 3η δόση

Πάτρα: Ώρες αγωνίας για τον 6χρονο που τραυματίστηκε στον αγώνα καρτ - Πέντε συλλήψεις - Δείτε βίντεο

AUKUS: Στο βρόντο οι προσπάθειες κατευνασμού της Γαλλίας από τους «τρεις» - Πού στρέφεται τώρα ο Μακρόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης