Ταλιμπάν: Άνοιγμα στην Τουρκία - «Έχουμε στενές σχέσεις μαζί της - Να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν»

Ταλιμπάν: Άνοιγμα στην Τουρκία - «Έχουμε στενές σχέσεις μαζί της - Να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν»

Το εγκώμιο της Τουρκίας έπλεξε σε δηλώσεις του ο  εκπρόσωπος των Ταλιμπαν, Σουχάιλ Σαχίν - «Θέλουμε να συνεργαστούμε σε υγεία, εκπαίδευση, οικονομία και ενέργεια» - «Μας στεναχώρησαν  οι εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»

sahin_taliban
Άνοιγμα σε Τουρκία και Κίνα κάνουν οι Ταλιμπάν, αναζητώντας διεθνείς συνεργασίες, που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν και να οδηγήσουν, με τη σειρά τους, σε ανάπτυξη το Αφγανιστάν.

Σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Σουχάιλ Σαχίν, ανέφερε πως «ως Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε τη φιλία, τη στήριξη και τη συνεργασία της Τουρκίας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, των κατασκευών και της ενέργειας και της αξιοποίησης του πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός μας. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την επεξεργασία του πλούτου της χώρας μας. Το Αφγανιστάν έχει πλούσιο υπόγειο πλούτο. Δεν έχουμε όμως τη δύναμη να τον επεξεργαστούμε. Ολόκληρη η υποδομή μας κατέρρευσε λόγω της κατοχής των ξένων κατοχικών δυνάμεων».

Και συνέχισε: «Εμείς οι Ταλιμπάν είχαμε στενές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για εμάς, μια σεβαστή και ισχυρή χώρα στον κόσμο. Οι δεσμοί της Τουρκίας με το Αφγανιστάν δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη χώρα».

Ο Σαχίν πρόσθεσε, ακόμα, πως και η Κίνα μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Αφγανιστάν. «Θα χτίσουμε ένα ολοκαίνουργιο Αφγανιστάν. Θα χτίσουμε τη χώρα μας, τους ανθρώπους μας, με έντιμους και ικανούς ανθρώπους. Το θεωρούμε χρέος να ανεβάσουμε τη χώρα στο επίπεδο που της αξίζει. Προς το παρόν, έχουμε λύσει το πρόβλημα ασφάλειας γενικά» ανέφερε.

Όσο για τις εικόνες βίας που κάνουν τον γύρο του κόσμου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε: «Αυτές οι εικόνες μας στεναχώρησαν. Έχουμε κηρύξει γενική αμνηστία για όλα τα τμήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών και των δημόσιων αξιωματούχων που πολέμησαν εναντίον μας. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε λυπημένοι εξ ονόματος της χώρας και του έθνους μας για τις εικόνες που δόθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δεν στοχεύουμε στην εκδίκηση ή συντριβή αντιπάλων, και παρόλο που το δηλώνουμε ανοιχτά, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε αυτήν την επιμονή για απόδραση. Τερματίσαμε όλες τις αντιδικίες στο Αφγανιστάν».

Ειδήσεις σήμερα: 

arogi.gov.gr: Από σήμερα η πρώτη πληρωμή σε πυρόπληκτους - Βίντεο με αναλυτικές οδηγίες

Νίκος Οικονομόπουλος: Στη Μύκονο κόλλησε κορωνοϊό - Οι επιπλοκές που τον οδήγησαν στο νοσοκομείο

Ακίνητα: Πώς δεν φορολογούνται οι ιδιοκτήτες για ανείσπρακτα ενοίκια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης