Αφγανιστάν: Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ξέχασε να τηλεφωνήσει για την απομάκρυνση διερμηνέων, γιατί έκανε διακοπές στην Κρήτη

Αφγανιστάν: Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ξέχασε να τηλεφωνήσει για την απομάκρυνση διερμηνέων, γιατί έκανε διακοπές στην Κρήτη

Δεν πήρε τηλέφωνο για να απομακρυνθούν διερμηνείς που συνεργάζονταν με τον βρετανικό στρατό από την Καμπούλ

dominic_raab_afganistan_art
Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, δεν κατάφερε ή μάλλον... ξέχασε, να κάνει ένα κρίσιμο τηλεφώνημα την προηγούμενη εβδομάδα, για να απομακρυνθούν επειγόντως από το Αφγανιστάν, μεταφραστές που συνεργάζονταν με τον βρετανικό στρατό. επειδή ήταν... διακοπές!

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η DailyMail, ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών τον ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Αφγανό υπουργό Εξωτερικών, Χανίφ Ατμάρ, ενώ οι Ταλιμπάν κατέφταναν στην Καμπούλ.

Οι αξιωματούχοι είπαν στον κ. Ράαμπ, ο οποίος έκανε πολυτελείς διακοπές με την οικογένειά του στο ξενοδοχείο Amirandes στην Κρήτη, ότι έπρεπε να ζητήσει επειγόντως βοήθεια για τη διάσωση διερμηνέων που είχαν εργαστεί για τον βρετανικό στρατό, λέγοντάς του επίσης, ότι ήταν σημαντικό το τηλεφώνημα να γίνει από αυτόν και όχι από κάποιον κατώτερο υπουργό.

Όμως ο κ. Ράαμπ, δεν έκανε το τηλεφώνημα. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο ίδιος δεν ήταν διαθέσιμος και ανέθεσε το τηλεφώνημα στον Λορντ Γκόλντσμιθ, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, για όσο διάστημα ο κ. Ράαμπ θα έλειπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, ανέφερε χθες βράδυ: «Η Γραμματεία Εξωτερικών δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση κάποιων άλλων κλήσεων και αυτή η συγκεκριμένη ανατέθηκε σε άλλο υπουργό».

Παρόλα αυτά, το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κανονίσει άμεσα μία κλήση μεταξύ του κ. Ατμάρ και του Βρετανού υφυπουργού, μιας και δεν ήταν ο άμεσος ομόλογός του. Ως αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές δεν είχαν μιλήσει μέχρι τουλάχιστον την επόμενη μέρα, έχοντας χαθεί έτσι κρίσιμος χρόνος, πριν οι Ταλιμπάν προλάβουν να καταλάβουν την εξουσία στην Καμπούλ.

Κλείσιμο
Η αποκάλυψη αυτή από πλευράς DailyMail, αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με το πώς ο κ. Ρααμπ χειρίζεται το θέμα, συνολικά. Ο ηγέτης των Εργατικών, μάλιστα, σε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο χθες, άφησε αιχμές για τον Βρετανό ΥΠΕΞ λέγοντας: «Εγώ, πάντως, αν έπεφτε η Καμπούλ, δεν θα έμενα να κάνω διακοπές».

Σημειώνεται ότι ακόμα, πολλοί Αφγανοί μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τον βρετανικό στρατό είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ και όχι μόνο δεν μπορούν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν καν στο αεροδρόμιο, τα πέριξ του οποίου ελέγχουν οι Ταλιμπάν.  

Ειδήσεις σήμερα: 

Καίει για πέμπτη μέρα η φωτιά στα Βίλια - Κινείται προς το όρος Κανδήλι το πύρινο μέτωπο

Τέλος Αυγούστου τα «κουπόνια» ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

ΕΟΔΥ: Πού θα διεξάγονται σήμερα δωρέαν rapid test
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης