Αεροπειρατεία Λουκασένκο: «Ίσως» παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας

Αεροπειρατεία Λουκασένκο: «Ίσως» παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας

Η ψευδής προειδοποίηση για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της Ryanair - Πώς μπορεί να... βγει λάδι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας

ryanair_main_2
Αυτό που συνέβη με την αεροπειρατεία της πτήσης Ryanair από ένα κράτος-παρία, όπως είναι η Λευκορωσία, είναι ένα σπάνιο περιστατικό, για το οποίο οι διεθνές αερογραμμές ζητούν απλά τη διεξαγωγή έρευνας.

O Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία, αν και ο αρχικός προορισμός του ήταν το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o ICAO επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγου για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ. Η Σύμβαση του Σικάγου έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πολιτικής αεροπορίας.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των διεθνών αερογραμμών εμφανίζονται σοκαρισμένοι από την απολυταρχική κίνηση του προέδρου της Λουκασένκο να κάνει άνω-κάτω ξένες κυβερνήσεις και τους επιβάτες του αεροσκάφους, προειδοποιώντας ψευδώς ότι υπήρχε βόμβα στην πτήση της Ryanair, απλά και μόνο για να συλλάβει έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο, που είχε επιβιβαστεί.

Η αεροπειρατεία με εντολή Λουκασένκο, που ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγου για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία του 1944 έχει προκαλέσει την οργή των αεροπορικών εταιρειών.

«Καταδικάζουμε έντονα οποιαδήποτε παρέμβαση ή απαίτηση για προσγείωση αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας που δεν συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» δήλωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, προσθέτοντας ότι απαιτείται πλήρης έρευνα από αρμόδιες διεθνείς αρχές. «Μοιάζει με παράβαση της Σύμβασης (Σικάγο). Είναι πειρατεία» δήλωσε στο Reuters ο Κέβιν Χάμφρεϊς, Ιρλανδός πρώην ρυθμιστής αεροπορίας.

Προσέθεσε, δε, ότι «δεν θα εκπλαγεί», εάν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες «περιφρονήσουν» τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία είναι ένας σημαντικός διάδρομος μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας ή της Νοτιοανατολικής Ασίας και Ευρώπης, σύμφωνα με το Flightradar 24.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγου του 1944, κάθε χώρα έχει κυριαρχία στον δικό της εναέριο χώρο, αν και η συνθήκη απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση της πολιτικής αεροπορίας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δήλωσε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση από θέμα ασφάλειας».

Ειδήσεις σήμερα:

Φορολογικές δηλώσεις: 11+1 «αφορολόγητα έσοδα» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ζαχαράκη για την περιπέτειά της με τον κορωνοϊό: «Τα συμπτώματα με καθήλωσαν»

Survivor: Απειλές Ασημακόπουλου για αποχώρηση και επίθεση σε Τριαντάφυλλο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης