Αεροπειρατεία Λουκασένκο: Πώς περιγράφουν οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair την σύλληψη του δημοσιογράφου

Αεροπειρατεία Λουκασένκο: Πώς περιγράφουν οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair την σύλληψη του δημοσιογράφου

Ένας από τους επιβάτες μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις - Με μαχητικά αεροπλάνα προσγείωσαν το αεροπλάνο της Ryanair

ptisi-56
Την εμπειρία τους από την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας του Αλεξάντερ Λουκασένκο μετέφεραν οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair που υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο αντιφρονών, Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο βρίσκονταν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας όταν αναγκάστηκε να κάνει εκτροπή της πορείας του. Ήταν, όμως, πιο κοντά στο Βίλνιους παρά στο Μινσκ. Η επίσημη αιτιολογία ήταν υποτιθέμενη απειλή βόμβας, αν και όπως αποδείχθηκε, πραγματικός στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν η σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου.

«Είμαστε πολύ κουρασμένοι, δεν λάβαμε καμία πληροφορία, μαθαίναμε τι συμβαίνει μόνο μέσω του διαδικτύου», είπε ένας από τους επιβάτης στο Associated Press. «Ήρθαν πήραν τον δημοσιογράφο εκτός του αεροπλάνου και στην συνέχεια μας έβγαλαν και μας ρωτούσαν όλους», είπε άλλος στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Ένας από τους επιβάτες μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις γιατί δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο με την πρόφαση απειλής για βόμβα.

Δείτε το βίντεο:

Αεροπειρατεία Λουκασένκο: Η άφιξη του αεροπλάνου της Ryanair

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς ζει στην Πολωνία από το 2019. Είχε, μάλιστα, ταξιδέψει στην Αθήνα ώστε να καλύψει την συμμετοχή της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκα, στο Φόρουμ των Δελφών. Η πτήση προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ ο Λουκασένσκο έστειλε και ένα μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας τύπου Mig-29 για να «συνοδεύσει» το αεροπλάνο.

Ο Προτάσεβιτς κατηγορείται για τρομοκρατία και υποκίνηση ταραχών, καθώς τα Μίντια στα οποία εργαζόταν, αποτελούσαν βασικά μέσα μετάδοσης των διαδηλώσεων πολιτών κατά του προέδρου του Λουκασένκο, που διαμαρτύρονταν για νοθεία στις εκλογές του 2020. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η χώρα σείστηκε από ένα ιστορικό κίνημα αμφισβήτησης που δημιουργήθηκε μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο.


Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που ο υπαστυνόμος καταστρέφει το αυτοκίνητο του αστυνομικού διευθυντή

Κρήτη: Το γράμμα των παιδιών της 44χρονης με την εγκεφαλική αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό

Ηλιοφάνεια με 35άρια σήμερα - Πτώση της θερμοκρασίας στο τέλος της εβδομάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης