Γαλλία: Αποζημίωση σε ηγέτη των «κίτρινων γιλέκων» που έχασε το μάτι του

Γαλλία: Αποζημίωση σε ηγέτη των «κίτρινων γιλέκων» που έχασε το μάτι του

Θα χορηγηθούν 30.000 ευρώ - Υπό εξέταση αστυνομικός

Screenshot_2021-03-16_at_7_24_55_PM
Επιτροπή αποζημιώσεων δικαστηρίου του Παρισιού αποφάσισε την καταβολή 30.000 ευρώ ως προσωρινή αποζημίωση στον Ζερόμ Ροντριγκές, έναν από τους ηγέτες του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» που διαμαρτύρονταν κατά της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος τυφλώθηκε στη διάρκεια μιας διαδήλωσης το 2019.

Στην υπόθεση αυτή, ένας αστυνομικός τέθηκε υπό εξέταση στις 14 Ιανουαρίου από τους ανακριτές που έχουν επιφορτισθεί από τον Φεβρουάριο του 2019 να προσδιορίσουν τις ευθύνες για τον ακρωτηριασμό του Ζερόμ Ροντριγκές, που έλαβε χώρα στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, στις 26 Ιανουαρίου 2019.

Έπειτα από μακρά εργασία έρευνας, στη βάση διασταυρώσεων βίντεο και μαρτυριών, ο αστυνομικός που φέρεται να εκτόξευσε τη χειροβομβίδα αποπερικύκλωσης, θραύσμα της οποίας έπεσε στο μάτι του Ροντριγκές, τέθηκε υπό εξέταση για διακεκριμένη «εθελούσια βία που προκάλεσε ακρωτηριασμό ή μόνιμη αναπηρία».

Στις 11 Μαρτίου, η Επιτροπή αποζημίωσης θυμάτων παραβιάσεων (Civi) εκτίμησε ότι ήταν δυνατό πλέον να δοθούν 30.000 ευρώ στον Ροντριγκές «προσωρινά για τη σοβαρότητα των τραυμάτων του», αντίθετα με την άποψη της εισαγγελικής αρχής που είχε ζητήσει να περιμένει το τέλος της ανακριτικής πράξης προτού εκδώσει μια απόφαση για το αίτημα αυτό.

Σύμφωνα με τη Civi, «αποδείχθηκε πως ο κ. Ροντριγκές τραυματίστηκε από ρίψη χειροβομβίδας (...) που παρουσιάζει τον υλικό χαρακτήρα μιας διακεκριμένης βίας, ενώ η νόμιμη άμυνα δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί» στον Ροντριγκές, ως μια ενέργεια που θα είχε εκπληρωθεί νόμιμα κατά την άσκηση της διατήρησης της τάξης, «ούτε καν ένα παράπτωμα» που είχε διαπράξει.

Οι ειδικοί «διαπίστωσαν την έλλειψη βίαιων ή εχθρικών συμπεριφορών (του κ. Ροντριγκές) ή ατόμων που βρίσκονταν κοντά σε αυτόν, καθώς οι αστυνομικοί που ήταν ο στόχος των διαδηλωτών βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετικό τόπο από την πλατεία της Βαστίλης», σύμφωνα με την απόφαση αυτή. Προκειμένου να προσδιορίσει το ποσό της οριστικής αποζημίωσης η Civi διέταξε μια εμπειρογνωμοσύνη που αναμένεται να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο.

Κλείσιμο
«Μια δικαιοσύνη που εξειδικεύεται στην αστυνομική βία αρχίζει να χαράζει, ενσωματώνοντας την αποζημίωση των θυμάτων οι ζωές των οποίων καταστράφηκαν από τον αστυνομικό μηχανισμό», δήλωσε ο δικηγόρος του Ροντριγκές, Αριέ Αλιμί. Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, που γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2018, συγκλόνισε τη Γαλλία για σχεδόν ένα χρόνο, από καταλήψεις κυκλικών πλατειών έως διαδηλώσεις που μερικές φορές σημαδεύτηκαν από βία.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.533 τα νέα κρούσματα - 605 οι διασωληνωμένοι, 59 θάνατοι 

Θεοδωρίδου: Ανοίγουν τα ραντεβού των εμβολιασμών για τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου 

Θεμιστοκλέους: Στο 85% η προσέλευση των πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης